Antallet af praktiksteder i provinsen er raslet ned de senere år. Chefredaktør frygter, at det i fremtiden bliver sværere at finde uddannede journalister med lokaljournalistisk erfaring.
GEOGRAFI. Journalistuddannelserne uddanner færre journalister, der har prøvet kræfter med lokaljournalistik. De senere år er Bornholms Tidende, Morsø Folkeblad, Skive Folkeblad og Flensborg Avis holdt op med at søge praktikanter, og i samme periode har lokale og regionale aviser i provinsen oplevet en halvering i antallet af ansøgere. Hvis udviklingen fortsætter, vil lokale medier få sværere ved at rekruttere uddannede journalister med erfaring i lokaljournalistik, siger Søren Knudsen, chefredaktør på Lolland-Falsters Folketidende.
»Branchen har et stort problem, fordi praktikanterne klumper sig sammen i de store byer og på de store arbejdspladser. Der er en faldende villighed til praktik i provinsen, og derfor har flere lokale og regionale dagblade nedlagt praktikpladser – hvem gider tage til panikdag i Aarhus for at blive vraget gang på gang?« spørger Søren Knudsen, der også er medlem af mediebranchens praktikudvalg, hvor han repræsenterer Danske Dagblades Forening.
Ole Dall er chefredaktør på Skive Folkeblad, som ikke længere har praktikanter. Han mener, at udviklingen med færre praktikpladser i provinsen ikke afspejler mediebranchens jobmuligheder.
»De lokale daglade klarer sig jo rimeligt oplagsmæssigt, og der er også masser af jobs i fremtiden, så det er ærgerligt, hvis tendensen fortsætter,« siger Ole Dall.
I 2005 havde Skive Folkeblad 12 ansøgere til tre praktikantstillinger. Men så begyndte ansøgerbunken at skrumpe ind, og avisen har ikke søgt praktikanter siden 2007.
»Ofte måtte vi vente til anden runde, hvor der kom nogle ansøgere, som ikke havde tænkt på os i første omgang. Det var ikke det bedste udgangspunkt. Hvis vi skal have praktikanter, skal de brænde for det,« siger chefredaktør Ole Dall.
På Lolland-Falsters Folketidende er der større forståelse for, at avisen ikke er ansøgernes førsteprioritet.
»Mange gange har vi stået med nul ansøgere i første runde, og det har set frygteligt ud. Men mange praktikanter tænker strategisk og prøver at komme ind på de store dagblade eller tv, før de søger os,« forklarer Søren Knudsen.
Hidtil har Lollands-Falsters Folketidende kunnet få praktikanter ved alle praktikrunder. Men der er sjældent flere at vælge imellem.
»Og det er selvfølgelig møgirriterende,« siger Søren Knudsen.
Praktik i udkantsområderne var et af hovedemnerne ved den seneste generalforsamling i Kredsen af Journaliststuderende, fortæller KaJ-formand Asbjørn Andersen. Han mener, det er vigtigt at bevare udkantspraktikken, fordi der i forvejen er for få praktikpladser.
»Vi kæmper imod, at vi mister flere praktikpladser, fordi de studerende er for kræsne,« siger Asbjørn Andersen, der dog ikke vil tvinge praktikansøgerne til at tage hvad som helst.
»Så bliver de for uengagerede i deres uddannelse, og det har ingen glæde af.«
Praktikkoordinator Pia Færing på Journalisthøjskolen fortæller, at praktikstederne i provinsen især er udfordret på geografien. Men praktikstederne skal også passe på med at opføre sig, som om de er kriseramte.
»Selv om de er presset på oplag, og de ligger i udkantsdanmark, skal de undgå, at det smitter af på retorikken,« siger Pia Færing.
Et af de praktiksteder, som i seneste runde kunne knække kurven, er JydskeVestkysten. Efter to runder med tre og fem ansøgere fik JydskeVestkysten sidste gang 18 ansøgere til fem praktikpladser. JydskeVestkysten har blandt andet reklameret med, at praktikanterne kan komme på udlandsrejser, og at JydskeVestkysten faktisk er en stor mediearbejdsplads med 130 redaktionelle medarbejdere.
Men først og fremmest traf JydskeVestkysten en beslutning om at stå ved, hvem de er.
»Vi er en lokalavis, og det er vi stolte over. Og så må de studerende tage os eller ej,« siger chefredaktør Mikael Justesen.
Samtidig lavede JydskeVestkysten en undersøgelse blandt 56 tidligere praktikanter. 49 svarede, og 48 var i job. Nogle var for eksempel på Jyllands-Posten, DR og TV 2, mens en del var vendt tilbage til JydskeVestkysten.
Ifølge Mikael Justesen har provinsen masser at tilbyde. Forleden var to praktikanter i Esbjerg på vej til spinning, da de blev vidne til gadeoptøjer på grund af rockerkrigen. Praktikanterne lavede reportage til net og avis og fulgte op på konflikten sammen med en gruppe uddannede.
»Hvis de havde været på et stort dagblad, var den faste rockermedarbejder kommet og havde sat sig på det,« siger Mikael Justesen.
På Skive Folkeblad siger Ole Dall, at man ikke laver en dårligere avis, fordi der ikke længere er praktikanter ansat.
»Men det gav da et frisk pust at have unge mennesker i huset, der kunne se på tingene med andre øjne.«
FALDENDE POPULARITET
Fra 2005 til foråret 2011 er antallet af ansøgere til praktikpladser på lokale og regionale aviser uden for de fire store byer faldet markant.
Forår 2005: 115 ansøgere til 39 pladser
Forår 2011: 60 ansøgere til 28 pladser
(Kilde: DMJX)
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.