Journaliststuderende tvinges på orlov

Efterspørgslen på praktikpladser før forårets 'Store Matchdag' er rekordhøj. Mellem 40 og 70 studerende kan se frem til et halvt års tvungen orlov, fordi de ikke kan få en praktikplads.

Efterspørgslen på praktikpladser før forårets 'Store Matchdag' er rekordhøj. Mellem 40 og 70 studerende kan se frem til et halvt års tvungen orlov, fordi de ikke kan få en praktikplads.

KAPLØB. Det er ikke uden grund, at dagen er kendt som 'Panikdagen'. Sjældent har navnet dog været så rammende som i år. Når landets medier den 28. april samles på Danmarks Medie og Journalisthøjskole for at få fingrene i de bedste praktikanter, er der denne gang rigeligt med journaliststuderende at vælge imellem. For tredje år i træk er manglen på praktikpladser vokset. Det viser tal fra Praktikudvalget.

Mens 275 studerende i foråret 2009 skulle kæmpe om 245 praktikpladser, kommer der i år til at mangle op imod 70 stillinger. De 335 studerende, som står til at skulle i praktik efter sommerferien, kan således se frem til at skulle slås om 265 pladser.

Pia Færing, der er sekretær i Praktikudvalget og koordinerer praktiksøgningen, kalder tendensen "beklagelig", men understreger, at hun forventer, at problemet bliver mindre, end tallene antyder. Det skyldes, at ikke alle de studerende, der er berettiget til at søge praktik, ender med at søge.

»Nogle kommer aldrig tilbage fra orlov, og andre har glemt at meddele, at de forlænger deres nuværende praktik. Reelt vil jeg skyde på, at vi kommer til at mangle 40 pladser,« siger hun.

I modsætning til tidligere er det denne gang svært at bebrejde medierne, som har budt ind med 20 ekstra praktikstillinger.

»De pladser, som vi mistede sidste år på grund af krisen, har vi ikke fået tilbage, men faldet er stoppet, og nye steder er kommet til,« siger Pia Færing.

Problemet er bare, at efterspørgslen er vokset endnu mere end udbuddet. Medmindre medierne byder ind med flere stillinger, står mellem 40 og 70 studerende således til at ryge på orlov, fordi de ikke kan få en praktikplads. Ifølge Praktikudvalget skyldes det blandt andet, at Roskilde Universitet har ændret struktur, så de i år stiller med 57 ansøgere mod 45 sidste forår.

En anden forklaring på det stigende antal ansøgere er ifølge generalsekretæren i de studerendes fællesorganisation DJ Stud., Søren Geisler, at mange studerende forlænger deres praktik mere, end deres studieordning lægger op til.

»Problemet er, at puklen sendes videre, og de studerende dermed optager pladser for deres efterfølgere,« siger han. Søren Geisler bebrejder dog ikke de studerende, da han mener, at det er medierne, som presser ansøgere til at skrive under på kontraktforlængelserne. Den kritik giver direktør i TV2 Østjylland Peter Kramer imidlertid ikke meget for.
»Det er helt forkert. Vi presser ikke nogen. Det er derimod de studerende, som spørger os, om ikke de må få lov til at blive i 18 måneder,« siger han.

Peter Kramer lægger dog ikke skjul på, at man på TV2 Østjylland foretrækker at have praktikanter i 18 måneder, frem for de 12 måneder, som er maksimum for studerende fra både Syddansk og Roskilde Universitet.

»For os at se er 18 måneder det rigtige praktikforløb, så det har vi tænkt os at fortsætte med – også hvis det betyder, at vi kun må have praktikanter fra DJH. Derimod synes jeg, det er på tide, at journalistuddannelserne begynder at regulere deres optag, så det passer med antallet af praktikpladser,« siger han.

Men det har ingen af de tre journalistuddannelser planer om.
»Sådan kan man ikke se på det, for pludselig kan tingene ændre sig,« siger Pia Færing, der hellere vil gøre op med, hvad hun kalder "luksuspraktikken".

Ifølge Praktikudvalget svarer de uregelmæssige praktikforlængelser til 30 praktikpladser.
Store Matchdag finder sted to gange om året. Næste gang er den 28. april. Om efteråret er tendensen med manglende praktikpladser den samme, men omfanget er mindre.

∞ FAKTA
Manglen på praktikpladser er rekordhøj før panikdagen den 28. april

2010: 265 stillinger til 335 ansøgere (med forbehold for frafald).
2009: 245 stillinger til 275 ansøgere.
2008: 285 stillinger til 265 ansøgere.
2007: 290 stillinger til 290 ansøgere.

0 Kommentarer