Journaliststuderende er på vej med samværspolitik – alkohol spiller en central rolle

De journaliststuderende i Odense vil lave en samværspolitik, der gør det trygt at færdes på studiet. Til fester skal ”ædruvagter” holde øje med løjerne

De journaliststuderende på SDU er på vej med en samværspolitik, der skal sikre et trygt miljø på studiet.

Samværspolitikken præsenteres i kølvandet på de mange historier om seksuelle krænkelser og chikane i mediebranchen og gælder alle arrangementer i KaJO – Kredsen af journaliststuderende i Odense.

Og her spiller en klar og tydelig alkoholpolitik en vigtig rolle, siger formand for KaJO Vilas Holst Jensen.

”Alkoholpolitikken er højt prioriteret, fordi de her ting ofte sker på grund af alkohol,” forklarer han.

For eksempel skal der altid være et alternativ til alkohol til KaJOs arrangementer, ligesom der skal være såkaldte ”ædruvagter” til festerne, ”så der er en at komme til, hvis der skulle ske noget,” siger han.

Ædruvagterne skal også kunne stoppe udskænkning af alkohol til festdeltagere, der er blevet for fulde, eller sende dem hjem, hvis det er nødvendigt.

”I langt de feste tilfælde vil det være en tillidsvalgt fra KaJO, der er ædruvagt. Det er et stort ansvar, men meningen er, at det skal kunne løse sagerne nu og her, mens de opstår.”

Rart at være på forkant

Han forklarer, at der på et universitet kan opstå problemer, når de studerende indtager alkohol.

”Jeg håber ikke, det sker, men det er rart at være på forkant med, hvordan det håndteres.”

Der står også, at der ikke behøver være ædruvagter, hvis det kun er bestyrelsen, der holder fest, eller hvis der er under 10 deltagere. Hvorfor ikke?

”Det er, fordi vi er en bestyrelse på lige nu fire personer. Hvis vi fire holder en julefrokost, behøver en af os ikke holde os ædru,” siger Vilas Holst Jensen.

I samværspolitikken hedder det blandt andet, at grænseoverskridende adfærd ikke tolereres, at man ønsker et godt samvær i organisationen, hvor der er plads til alle uanset for eksempel køn, seksualitet, etnicitet og religiøs overbevisning.

Der står også, at man tager sig godt af andre medlemmer, særligt hvis de er i en ekstra sårbar position.

”Det er vigtigt at, vi får et fælles sprog for, hvad der er okay, og hvad der ikke er,” siger Vilas Holst Jensen.

Undersøger krænkelser

Ifølge ham er det vigtigt, at de studerende markerer sig i debatten.

”Det er ekstra vigtigt, fordi det i høj grad er os, der oplever det, altså praktikanterne og studentermedhjælperne.”

Selv om Vilas Holst Jensen selv nævner praktikanterne som nogle af dem, der især er udsatte for seksuelle krænkelser og chikane, gælder samværspolitikken ikke for journaliststuderende i praktik.

”KaJO er mere en studenterogansiation end en fagforening, så selve handlingen sker hos DJ, hos SDU og hos medierne, men vi kan være bindeled i det, fordi praktikanter og studerende kan komme til os i fortrolighed, og vi kan bringe det videre.”

Vilas Holst Jensen fortæller, at KaJO har forpligtet sig til at undersøge, om der er krænkelser på studiet løbende. Og det er der en speciel grund til.

”Vores dør er åben for dem, der ønsker det, men vi kan ikke vente, til de kommer ind ad døren, for det viser alle undersøgelser, at de ikke gør. Derfor må vi aktivt undersøge forholdene.”

Samværspolitikken skal diskuteres til generalforsamlingen i november, og hvis den vedtages, træder den i kraft umiddelbart efter.

0 Kommentarer

Læs også

Berlingske Media

Tre eks-praktikanter kritiserer Berlingske Medias sexisme-undersøgelse

16. OKTOBER 2020
 1

Freelanceformand til medierne: Løsttilknyttede skal med i undersøgelser af sexisme

16. OKTOBER 2020