Journaliststrejke i Norge

 Onsdag den 12. maj nedlagde knap 2.900 norske journalister arbejdet og gik i strejke. PENSIONSKONFLIKT. Onsdag den 12. maj nedlagde knap 2.900 norske journalister arbejdet og gik i strejke. Strejken skyldes, at forhandlingerne mellem det norske journalistforbund (NJ) og medievirksomhedernes landsorganisation (MBL) er gået i hårdknude.

 

Onsdag den 12. maj nedlagde knap 2.900 norske journalister arbejdet og gik i strejke.

 

PENSIONSKONFLIKT. Onsdag den 12. maj nedlagde knap 2.900 norske journalister arbejdet og gik i strejke. Strejken skyldes, at forhandlingerne mellem det norske journalistforbund (NJ) og medievirksomhedernes landsorganisation (MBL) er gået i hårdknude.

Knuden hedder pension. I Norge hører pensionsordninger ikke ind under overenskomstforhandlingerne på samme måde som for eksempel løn og arbejdstid. Pensionsordningerne aftales ude på virksomhederne mellem arbejdsgiveren og de ansatte, men arbejdsgiveren har vetoretten i pensionsforhandlingerne.

Bente Sabel, der er forhandlingsleder for NJ, siger, at situationen er meget fastlåst, og der er ikke aftalt nye forhandlinger.

»Arbejdsgiverne vil ikke opgive retten til at kunne diktere en pensionsordning, og vi vil ikke opgive vores krav om, at ændringer af pensionsordninger kun kan ske ved forhandling, og kun når arbejdsgiver og medarbejder er enige om resultatet,« siger Bente Sabel.

Hun forklarer, at bag hele konflikten ligger en lovændring fra 2001. Lovændringen åbnede for en ny type pensionsordninger, der er billigere for arbejdsgiverne og dårligere for arbejdstagerne. Ifølge Bente Sabel har en del arbejdsgivere blandt andet inden for Orkla-koncernen og i A-pressen allerede ændret på pensionsordningerne. Og de har gjort det på en måde, så medarbejderne har følt sig kuppet, fortæller hun.

»Det er derfor vigtigt for os at få vores krav igennem, for vi ved, at der er flere arbejdsgivere, der ønsker at ændre i de nuværende pensionsaftaler,« siger Bente Sabel.

Stemningen blandt de strejkende journalister er god, fortæller den norske forhandlingsleder. Journalisterne får positive tilbagemeldinger fra folk på gaden, når de står strejkevagt og deler løbesedler ud. /mk

Journalisten havde deadline 19. maj.
Læs mere på www.nj.no og www.journalisten.no

 

 

0 Kommentarer