Der er for meget fjernsyn, hvor journalister interviewer andre journalister. Deadline, der selv har journalister som gæster næsten hver dag, tager nu sagen op. »Det er nogle gange lidt for nemt at tale med en, man kender fra nabokontoret,« lyder kritik fra universitet. Rettet.
Adam Holm har Niels Lunde i studiet til en snak om bankkrisen i Deadline. Cecilie Beck interviewer sin mand Rasmus Tantholdt live på TV 2. Jens Olaf Jersild får Troels Mylenberg og Hans Engell til at udlægge den seneste politiske udvikling.
Lørdag aften diskuterer DR2-programmet 'Deadline' om det er et problem, at journalister ofte interviewer andre journalister og redaktører i tv- og radioindslag. Det sker, efter Deadline selv er blevet kritiseret for at bringe mange indslag, hvor det forekommer.
»Vi synes, det er en relevant medie-debat, der rejses, og derfor tager vi den på lørdag i Deadline, hvor vi har inviteret blandt andre Camilla-Dorthea Bundgaard (én af kritikerne, red.),« siger redaktionschef på Deadline på DR 2, Mette Hybel til Mediawatch.dk.
I perioden fra den 1. til den 15. februar var 12 ud af 15 gæster i Deadline journalister. Det viser en optælling KLF, Kirke & Medier har lavet.
Camilla-Dorthea Bundgaard kritiserede i en klumme i Jyllands-Posten 11.2., at så mange journalister optræder som eksperter.
»Hvad er det, der gør en journalist mere kvalificeret til at diskutere aktiv dødshjælp end en læge eller filosof? En forsker kender præmisserne inden for sit felt og kan derfor bedre vurdere sager på et kvalificeret grundlag,« har hun udtalt til KLF.dk
Vicedirektør for kommunikation ved Aarhus Universitet, Mads Hvitved Grand – han har selv en baggrund som DR-journalist – siger, at det ofte er for letkøbt, når journalister interviewer andre journalister i stedet for forskere
»Det er nemt – nogle gange lidt for nemt – at tale med en, man kender fra nabokontoret. Tilgængeligheden er høj og man får de svar, man gerne vil have, fordi journalister er vant til at optræde i medierne og indgå kontrakter om, hvad interviews skal handle om,« siger Mads Hvitved Grand til Journalisten.dk.
Hvad er det, universiteternes eksperter kan, som journalister ikke kan?
»Rigtige eksperter, hvis jeg må sige det sådan, skal kunne trække på en større ekspertise og hurtigt kunne perspektivere en sag og sætte den i sammenhæng – og modsat journalisterne kan de levere forskningsbaseret viden.«
Mads Hvitved Grand mener, at journalister er gode til at komme med korte og letforståelige budskaber og til at levere øjenvidneskildringer.
»De kan levere noget, der ofte er lige så godt. Det er bare noget andet.«
Han mener at brugen af journalister som en slags eksperter også er et wake up-call til universiteterne.
»Vi skal være bedre til at sikre, at journalisterne kan komme i forbindelse med vores eksperter. Og samtidig skal vi gøre forskerne bedre til at optræde i medierne.«
Mette Hybel fra Deadline siger til Mediawatch, at eksperter kan være mange forskellige slags personer.
»Jeg er faktisk ret ligeglad med om en ekspert er forsker, ph.d., historiker, økonom, skolelærer, håndboldtræner eller journalist så længe vedkommende vitterlig er ekspert på det, vedkommende udtaler sig om og så længe vedkommende kan formidle sin viden i en tv-sammenhæng,« siger hun.
Ifølge en gennemgang, der ligger på update.dk bruges journalist-journalist-interviews på fem forskellige måder.
Palle
Reporteren on location i monolog til seerne. Reporteren står typisk foran en retsbygning, hvor retsmødet stadig er i gang, foran forligsinstitutionen, hvor der stadig forhandles, foran byrådsmødet, hvor et vigtigt punkt stadig bliver behandlet.
Karakteristisk ved en Palle er, at reporteren – når studieværten har stillet over til ham – afleverer sine informationer til seeren i en monolog uden at blive afbrudt af studieværten. (Navnet på denne live-form er i øvrigt hentet fra børnebogen Palle alene i verden).
Mor-barn (Q & A)
Reporteren on location i dialog med studieværten. Udtrykket mor-barn er stjålet fra teknikken. Karakteristisk ved en mor-barn i denne forbindelse er, at live'en får karakter af dialog i stedet for monolog. Reporteren er ikke længere "Palle alene i verden" – studieværten har nu overtaget ansvaret for at stille spørgsmål og for at runde af, når live'en skal slutte. Derfor er der ikke tale om en symmetrisk kommunikation, og derfor er mor-barn mere præcist end et andet udtryk fra teknikkens verden: "én til én".
Turn around
Reporteren on location med en interviewperson. Studieværten stiller om til reporteren, som afleverer et kort oplæg til kameraet, hvorefter han helt bogstaveligt vender rundt og begynder sit interview med sin interviewperson. Når interviewet er slut kan reporteren runde af til kameraet eller blot slutte sit interview med "tak skal du have", hvorefter studieværten tager over igen.
Sandwich (eller Donut)
Reporteren on location med et båndet indslag. Reporteren starter med et oplæg til kameraet, og lægger herefter selv op til et bånd, som afspilles. Når båndet er slut går reporteren på igen, runder af, hvorefter studieværten igen tager over.
Derudover findes der ifølge udviklingschef Steen K. Rasmussen fra Update genren studie-live, hvor nyhedsværter interviewer journalister og kommentatorer i studiet.
Live i studiet
En live-form, som især bruges til eksterne kommentatorer eller til stationernes egne journalister eller redaktører med kommentator-status. TV-Avisen bruger oftest modellen, hvor studieværten er til stede i samme studie som interview-gæsten, mens TV2 Nyhederne foretrækker en form, hvor den interne eller eksterne gæst befinder sig i et andet nyhedsstudie eller on location.
(Rettet 25.2 kl. 9.40: Det er ikke Camilla-Dorthea Bundgaard, der har lavet optællingen af journalister i Deadline.)
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Helt enig. Jeg fik mig også en virkelig god griner. Det sjoveste var, at hverken studievært eller gæster ku' se komikken.
Lad os nu få en ny presselov, så vi kan få vristet informationsmonopolet ud af fingrene på det journalistiske parallelsamfund.
Hvis det jeg overværede i Deadline, hvor 4 journalister diskuterede journalistselvsving var debat, så ved jeg ikke hvad debat er. Det er det samme som når politiet undersøger sig selv. Ynkeligt