Journalistmord i Nicaragua

 


MANAGUA. En af Nicaraguas mest kendte journalister, Carlos José Guadamuz, blev myrdet tirsdag den 10. februar i Nicaraguas hovedstad Managua. Carlos Guadamuz blev skudt lige foran Canal de Noticias Nicaragüenses bygning, hvor han havde sit eget daglige debatprogram.

Carlos Guadamuz var en af Nicaraguas mest kontroversielle journalister og politiske kommentatorer. Han havde en fortid i oprørsbevægelsen La Frente Sandinista de Liberación Nacional og var blandt andet fængslet i syv år under Nicaraguas tidligere diktator, Anastasio Somoza, der blev væltet af sandinisterne.

Dengang var Guadamuz ven med sandinistpartiets leder, Daniel Ortega, ligesom han dengang også spillede en stor rolle på den sandinistiske radiostation Radio Ya. Guadamuz blev imidlertid smidt på porten af sandinisterne på grund af interne uenigheder om Radio Ya, hvorefter forvandlede han sig til stærk kritiker af både Daniel Ortega og andre ledende nicaraguanske politikere. Han angreb dem direkte i både radio og tv, hvilket førte til, at han i de seneste år modtog dødstrusler næsten dagligt.

Manden, der skød Carlos Guadamuz, blev pågrebet umiddelbart efter mordet, men det er den generelle opfattelse i både pressen og befolkningen, at der var tale om et bestilt mord med politiske motiver. Flere har peget på ledende personer i La Frente Sandinista – herunder Daniel Ortega – som de egentlige hovedkræfter bag mordet. Politiets efterforskning har dog indtil videre ikke kunnet bekræfte mistanken.

Både Nicaraguas befolkning, regeringen og det nicaraguanske journalistforbund har været rystede over mordet, der er det første mord på en journalist i 27 år i landet (Pedro Joaquín Chamorro, liberal journalist og bladejer, blev myrdet i 1978).

»Dette mord er en skamplet på hele Nicaragua,« sagde landets præsident, Enrique Bolaños, på en pressekonference få timer efter mordet. Nicaraguas journalistforbund kalder mordet for en alvorlig trussel mod ytringsfriheden i landet.

0 Kommentarer