REVISION. Medierne er ikke gode nok til at kontrollere sig selv. Derfor bør der oprettes et 'journalistisk rejsehold' – eller en 'redaktionel revision' – på journalistiske præmisser.
Det siger professor i medieledelse Anker Brink Lund, Handelshøjskolen i København. Idéen om et rejsehold, der i særlige tilfælde skal granske medierne og journalistikken, blev lanceret på Dansk Journalistforbunds FagFestival.
Men først da han tog idéen op i forbindelse med ISS' retssag mod TV 2 og Ekstra Bladet, blev forslaget taget alvorligt. Professoren blev blandt andet hånet i Jyllands-Posten:
»Jeg kan ikke se, at nogen skulle bringes større lykke af, at man bruger fem millioner på Anker Brink Lund og hans omrejsende cirkus,« sagde Ekstra Bladets Bent Falbert.
TV 2s nyhedschef, Michael Dyrby:
»Jeg kan ikke se, at man skal betale for, at Anker Brink Lund og hans omgangskreds skal rende rundt og lege detektiver.«
Jyllands-Postens chef, Carsten Juste:
»Forestiller man sig, at vi skal have en slags femte kolonne ind i virksomheden og rode i vores skuffer? Det minder mig om ren stalinisme. Forslaget ryster mig.«
At kritikken er så voldsom overrasker Anker Brink Lund, som understreger, at han ikke stiller spørgsmål ved Ekstra Bladets og TV 2s sejr i retssagen. Men afgørelsen er ikke nødvendigvis ensbetydende med en sejr for journalistik i al almindelighed, siger han.
»Hvis ikke journalisterne selv sikrer, at befolkningen får en afbalanceret og velproportioneret dækning af sager som denne, så får andre institutioner og magthavere lyst til at rejse lignende retssager,« siger Anker Brink Lund.
Han henviser til, at sagen ikke kostede ISS mere end 60.000 kroner. Småpenge for en global virksomhed, men det kan blive dyrt for nyhedsmedierne, som vi allerede ser det i USA og Storbritannien.
»Amatørvideoen viser klart, at der var beskidt på Danish Crown i Odense. Ingen tvivl. Men der er to problemer. Det ene er, at det i mediedækningen fremtræder, som om der er lige så beskidt på alle andre slagterier. Det andet er, at der undervejs har været nogle faktuelle fejl, som kilderne havde meget svært ved at få rettet,« siger Anker Brink Lund.
Han tilføjer dog, at tv-mediet har den svaghed, at det er svært at bringe et lille dementi i nederste højre hjørne.
Anker Brink Lund siger, at forslaget til en 'redaktionel revision' er skabt i kærlighed til journalistikkens troværdighed og uafhængighed. Bliver det almindeligt, at medierne skal ud i retssager, må redaktionerne indregne store udgifter til advokater oven i de almindelige produktionsomkostninger.
»Derfor ser jeg hellere et system, hvor man journalistisk kan sige, at alle sten er vendt – uden at man lægger ud med en retssag,« siger Anker Brink Lund, der håber på en mere konstruktiv debat om journalistisk kvalitetssikring end den, der lægges op til af det, han kalder »chefredaktionernes skallesmækkende mimoser«.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.