FEJL. Før 17. marts troede jeg, at P1s program "Orientering" borgede for journalistik af betydelig kvalitet. Den 17. marts var kvaliteten imidlertid rystende lav. Her havde programmets politiske medarbejder Pieter Raunwe sat sig for at analysere SFs muligheder for at flytte stemmer hen over midten. Raunwes indsats var ved den lejlighed fyldt med fejl – samt et fuldstændig udokumenteret angreb på min person.
Udgangspunktet for Raunwes indslag er undertegnedes optræden i TV-Avisen den 7. marts ("Orienterings" medarbejder daterer fejlagtigt indslaget til to dage efter). I tv-indslaget siger jeg blandt andet, at Villy Søvndal med sin nye linje kan flytte stemmer hen over midten i dansk politik.
Det er Raunwe ikke enig i. Han underbygger sit synspunkt med nogle ældre undersøgelser af vælgervandringerne, der er lavet længe før Søvndals værdipolitiske kursskifte. Derudover støtter han sin påstand på et personangreb på min ringhed. Især er han fortørnet over, at jeg er tidligere formand for SFU og pressesekretær i SF. Og uden nogen form for dokumentation konkluderer han på den baggrund, at jeg er sendt i byen af SF.
Hvis Raunwe i lighed med de fleste journalistkolleger havde benyttet sig af fænomenet research, kunne han på fem minutter have konstateret, at min 'exit' fra SF og kritiske analyser af partiet i øvrigt betyder, at det er mere end almindeligt usandsynligt, at partiet kan benytte mig som sendebud. Men det havde selvfølgelig ødelagt pointen, så denne arbejdskrævende forberedelse er DRs medarbejder sprunget behændigt over.
Raunwe har derudover tydeligvis ikke nærlæst de nyeste vælgerundersøgelser. De dokumenterer, at der netop sker vandringer mellem de borgerlige partier og SF. Dette er siden bekræftet i både Jyllands-Posten og i Berlingske Tidende. Men de er måske også bare Søvndals budbringere?
Det er alt i alt lidt af en præstation at begå så mange fejl i ét indslag. Man må næsten formode, at det skyldes ond vilje, for så uduelig kan ingen da være. /
Goll ignorerer substansen
SVAR. Jeg mener, at en analyse bør bygge på nogle præmisser, og at præmisserne bør fremgå af analysen, sådan at læserne eller lytterne selv kan bedømme, om de er enige i konklusionerne. Sådan har det også været i det omtalte indslag. Peter Goll tager i sin kritik imidlertid ikke udgangspunkt i disse præmisser, og derfor vil en debat med hans udgangspunkt kun kunne ende med en ”du er dum – det kan du selv være”-diskussion. Det gider jeg ikke.
Hvis hr. Goll vil diskutere indhold, må han forholde sig til validiteten af forskellige undersøgelser og undersøgelsesmetoder. Det, som indslaget gør.
Men det er ikke umiddelbart mit indtryk, at Peter Goll vil diskutere indhold – blandt andet fordi han citerer sig selv ufuldstændigt og upræcist. Dermed skaber han en ramme, han hellere vil svare på, end det indslaget omhandler. Indslaget tager blandt andet udgangspunkt i et helt bestemt og meget præcist postulat fra hr. Golls side. Det forholder han sig ikke til i den rejste kritik. Det må være, fordi han ikke ønsker at diskutere essensen.
Jeg fornemmer da også, at 'tonen' i hr. Golls indlæg mere lægger an til et verbalt slagsmål end en indholdsmæssig faglig diskussion. Det slagsmål vil jeg som sagt ikke deltage i, men til enhver tid meget gerne diskutere indhold og substans. /
Pieter Raunwe, DR, P1
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg er glad for Orientering på dr.p1 hvor jeg trygt orienterer mig om verden omkring mig. Men hvorfor skal det slæbes ned i sølet af en så regerings hadene journalist som Raunwe. Jeg krummer tæer hvergang han gylper sin højreproganda ud i æteren. Sikkert til stor fryd for generaldirektøren. Hvor herre bevares.
Som et Post Scriptum til denne diskusssion er det gavnligt at studere denne opgørelse af vælgervandringerne ved valget i 2011: http://www.b.dk/politiko/saadan-har-vaelgerne-skiftet-parti.