Journalistikkens guldalder

 Den anden globale konference for undersøgende og kritisk journalistik foregik i København på Hotel D'angleterre 1.-4. maj 2003

 

Den anden globale konference for undersøgende og kritisk journalistik foregik i København på Hotel D'angleterre 1.-4. maj 2003

Internettet har gjort hele verden tilgængelig fra skrivebordet. Det betyder, at arbejdet med undersøgende journalistik er blevet langt lettere, siger James Steele, redaktør på Time Magazine. Han er berømt og hædret for sin dybdeborende journalistik.

"Tid er den afgørende ressource, når det gælder dybdeborende journalistik. Men det afgørende spørgsmål er, hvordan jeg organiserer og fordeler min tid."

Det siger James Steele, redaktør på Time Magazine, som har et ugentligt oplag på 4,2 millioner eksemplarer.

Først må man beslutte sig for, om det skal være et kortere projekt eller en serie artikler? Hvor langt kan og skal jeg gå? Hvornår stopper jeg? Hvilke spor og kilder forfølger jeg, og hvilke lader jeg ligge?

James Steele forklarede dilemmaet således: "Det er jo som at gå ind i en hule med gange i alle retninger – hvilken vej skal man vælge? Hvordan forbliver man fokuseret på sin historie – og er det denne historie, jeg skal fortælle, når det kommer til stykket?"

I mere end 30 år har James Steele lavet undersøgende journalistik. Han er en af mestrene på feltet. De seneste snart syv år har han arbejdet for et af verdens mest respekterede blade, Time Magazine, i New York.

James Steele stod for et af de indledende oplæg på den nyligt afholdte globale konference for undersøgende journalistik. Titlen var "The Big Story. How to conceive and carry out meaningful inve-stigative projects".

Han skulle have været der med sin kollega, Donald Barlett, som han har skrevet sammen med siden 1971, men denne blev forhindret. I stedet kom Charles Lewis fra Center for Public Integrity.

Steele indledte med at understrege, hvilken ære det var at være iblandt så mange journalister fra lande, hvor for eksempel trusler på livet bremser afslørende journalistik. I USA er det trods alt "kun" adgangen til information, der kan volde problemer. Han gav en lang række gode råd om, hvordan man egentlig udtænker og ideudvikler sine dybdeborende historier og ikke mindst, hvordan man rent faktisk og praktisk går til arbejdet. James Steeles råd lyder, at man skal organisere sin tid og definere opgavens omfang. Dernæst skal man være kildekritisk, ihærdig og kunne organisere sit materiale.

Men første forhindring er at komme i gang. James Steeles råd er at læse – alle former for dokumenter, rapporter, årsberetninger, aviser, magasiner og bøger.

"Husk altid på, at mange overbevisende mennesker ikke nødvendigvis ved, hvad de taler om! Vi går altid ud fra, at oplysningerne er der – et eller andet sted. Med internettet er det nu blevet så meget nemmere. Alle dumper de dokumenter her, som de plejede at lægge i alverdens arkivskabe.

Derfor befinder vi os faktisk i den undersøgende journalistiks guldalder. Tidligere skulle du rejse eller have hundredvis af kopier af dokumenter tilsendt, men nu kan du jo lede efter oplysninger, uanset hvor du er, og hvad klokken er. Du går bare på nettet!"

Ifølge James Steele er arbejdet som dybdeborende journalist hverken glamourøst eller dramatisk.

"Sensationen eksisterer ikke. Det er hårdt arbejde at finde og vurdere alle brikkerne ligesom i et puslespil, der i rigtig lang tid ikke engang ser særligt spændende ud," påpegede Steele.

 

Menneskeligt og relevant
En af de vigtigste regler er, at man ikke må tage noget for givet hverken med hensyn til, hvor oplysningerne findes, eller hvem der vil tale med dig.

En anden væsentlig ting er at organisere sit materiale.

"Jeg har faktisk ikke nogen genial løsning. Man er nødt til at finde sit eget system og sine egne måder at arkivere på.

Hvordan får man selv bedst styr på det her? Hvordan husker man, hvad der er hvad, og hvor det er? Sandheden er jo, at man ikke ved, hvad der er vigtigt før senere i forløbet. Derfor er det så vigtigt at læse alting igen – og måske endnu engang."

James Steele og hans makker, Donald Barlett, arkiverer selv alt både efter navne på personer, virksomheder, organisationer, fonde, regeringskontorer osv. – og efter emner. Det betyder, at tingene er krydsarkiveret. Desuden har de en citatfil, hvor de gemmer alle de gode citater.

"Donald Barlett og jeg begynder at skrive næsten fra starten, selv om vi ved, at der senere bliver masser af rettelser, ændringer og tilføjelser. Nogle gange er meget af det godt nok, andre gange skal det laves helt om. Man skal ikke bekymre sig om, hvor meget det fylder før senere. Det er vigtigt altid at have den menneskelige vinkel og at gøre tal meget relevante. Tal skal altid sættes i forhold til noget, der angår mennesker, og som man umiddelbart kan forstå og sætte ind i en kontekst, man kan forholde sig til. Husk gennemsigtighed – at gøre det usynlige synligt."

James Steele og Donald Barlett elsker begge to både at researche og skrive. De fordeler arbejdet – og redigerer hinandens arbejde. Måske tilføjer den anden lige præcis dét, der gør en forskel.

"Ordet er meget magtfuldt – og endnu mere, når det er et kompliceret projekt, man skriver om. Vores artikler fylder ofte 12-14 sider i Time Magazine eller kommer i flere afsnit. Derfor er det vigtigt med et superkort oprids af historien før hvert afsnit," siger James Steele og henviser til journalisten Barney Kilgore fra Wall Street Journal, som har sagt: "Læseren er altid på udkig efter en undskyldning for ikke at læse videre".

"Den skal vi ikke give ham, så appetitvækkeren er yderst vigtig," siger James Steele.

Steele og Donald Barlett lavede deres første undersøgende journalistik sammen i 1971. De begyndte med to-tre ugers projekter "Vi har altid brændt for 'public interest journalism', og det vælter vitterligt med emner at tage fat på – det er bare at gå i gang. Masser af mennesker, virksomheder og organisationer drager fordel af ting, som ikke nødvendigvis er ulovlige, men "kun" er uetiske og umoralske," understreger Steele. Han mener, det er en fordel at have nogle års erfaring som journalist, inden man går i gang med kompliceret undersøgende journalistik.

"Det er vigtigt at have lært sine journalistiske discipliner, at have livserfaring og en forståelse af, hvordan samfundet fungerer, og hvordan regeringer arbejder," siger James Steele og fortæller med tydelig glæde, at hans datter også er blevet journalist, nemlig på The Concorde Monitor i New Hampshire.

 

JAMES STEELE

– Begyndte som ung journalist på lokalavis i Kansas.

– Kom til The Philadelphia Inquirer i 1970

– Begyndte at arbejde sammen med Donald Barlett i 1971

– Siden 1996 har han været redaktør på Time Magazine

– Læs mere om James Steeles arbejdsmetoder og gode råd på www.dicar.org/global2003/ Se under konferenceprogrammet torsdag, hvor du kan klikke på "handout".

Læs også: En guldgrube for undersøgende journalistik, På udkig efter verdens bedste journalister, Journalister hjælper journalister, En journalist blev myrdet, Taler og foredrag på nettet, Globalt netværk, Samarbejde på tværs af grænser, Sandheden er Guds datter, Kritisk journalistik i tredje verden og Råd fra en redaktør.

0 Kommentarer