De sidste fire år har DJH oplevet en kraftig stigning i ansøgertallet. De unge i dag er fascinerede af medier, og de bekymrer sig ikke om jobmulighederne, siger netop afgåede rektor Kim Minke.
UDDANNELSE. Samfundsforskere taler med gru om den mangel på arbejdskraft, der kommer, når de store årgange går på pension, og de små årgange skal tage over.
Men det er næppe i mediebranchen, der bliver problemer. Tværtimod kaster de unge sig frådende over journalistikken, når de skal vælge uddannelse.
Danmarks Journalisthøjskole kan i år notere 1.192 ansøgere til journalistuddannelsen. Det er 162 flere end sidste år, og over de sidste fire år har der været en stigning på 34 procent. Hertil kommer fotojournalistuddannelsen, der har fået 201 ansøgere, hvilket også er en stigning.
Netop afgåede rektor Kim Minke giver tre forklaringer på den store søgning.
»For det første er der en generel fascination af medier og journalistik; så er vi også blevet bedre til at markedsføre os selv; og endelig betyder det noget, at der er muligheder for at gå videre med en kandidatuddannelse og lignende efter den egentlige journalistuddannelse. Folk lægger vægt på, at der er åbne muligheder,« siger Kim Minke.
Han fortæller, at overbygninger til journalistuddannelsen klart var det tema, der blev spurgt mest til under DJHs seneste åbent hus-arrangement – et arrangement, der for øvrigt også slog rekord med 600 besøgende.
Men det er ikke kun i Århus, man mærker medie-feberen. På SDU har journalistuddannelsen fået 368 ansøgninger til det hold, der begynder til sommer, og det er en stigning på 15 procent i forhold til sidste år.
»De unge får en fremstilling af journalistik, der appellerer til dem – et alsidigt job, hvor der hele tiden sker noget nyt. Så snakker man lidt med statsministeren, så er det en filmstjerne, og så er det en hjemløs. Man hører ikke om dem, der sidder foran en skærm hele dagen og flytter ting rundt på Internettet,« siger lederen af SDUs journalistuddannelse Troels Mylenberg.
Og de unge i dag lader sig ikke skræmme af nedskæringer og gratisaviser med ondt i økonomien.
»De små årgange har stor tillid til, at de nok skal kæmpe sig igennem og få job. Det forsørgelsespres, som tidligere generationer har haft, føler de slet ikke. De vil gerne være journalister. Men hvis der kommer en lavkonjunktur, så finder de noget andet,« siger Kim Minke.
DJH optager hvert år 240 på journalistuddannelsen og 16 på fotojournalistuddannelsen. SDU optager 75.
Valget af DJHs nye rektor skulle have været afgjort ved et bestyrelsesmøde den 28. marts. Mødet er imidlertid blevet udskudt til efter påske.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.