Journalisthøjskolen strammer op på sprogkrav til fotografer

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole strammer kravene til både sprog og samfundsviden til kommende fotojournalister. »Vi har fået flere ansøgere, og samtidig oplever vi, at sprogkundskaberne generelt er for nedadgående,« siger Nanna Jespersgård til journalisten.dk

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole strammer kravene til både sprog og samfundsviden til kommende fotojournalister. »Vi har fået flere ansøgere, og samtidig oplever vi, at sprogkundskaberne generelt er for nedadgående,« siger Nanna Jespersgård til journalisten.dk

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole strammer nu kravene til de håbefulde unge, der søger ind på fotojournalistuddannelsen. For at gå videre fra runde 1 til runde 2 skal fotograferne nu bestå både en videnstest og en sprogtest.

Det betyder, at den første grovsortering af ansøgere nu både omfatter fotoevner samt sprog og viden. Hidtil har sprog- og videnstest været en del af runde 2, så runde 1 udelukkende bestod af en fotojournalistisk opgave.

Nanna Jespersgård er faglig leder af fotojournalisternes optagelsesprøve. Hun fortæller, at der normalt er 2-300 ansøgere til fotolinjen. Heraf går 45 videre til anden runde.

»De 45 er alle gode fotografer, men omkring et par håndfulde er de sidste år dumpet enten i videnstesten eller i den særlige sprogtest, vi laver for fotojournalisterne. Det betyder, at de ikke kommer i betragtning, og det synes vi er synd. Det er spild af deres tid, men det er også spild af skolens tid og skolens penge,« siger Nanna Jespersgård til journalisten.dk.

Derfor skal de ansøgere, der ikke kan bestå videnstesten eller sprogtesten, sorteres fra tidligere – så pladserne bliver besat af nogle, der både er dygtige fotografer og har styr på sprog og samfundsforhold.

Efter anden runde udvælger skolen 16 ansøgere, som får lov at starte på fotolinjen.

Hvorfor har I ikke indført denne ændring noget før?

»Det er et godt spørgsmål. Men stille og roligt har vi over årene skærpet kravene til fotojournalister i forhold til det, der i gamle dage var fotografuddannelsen. Det bliver mere og mere klart, at man ikke kan begå sig i det her fag uden at koble de andre dele på,« siger Nanna Jespersgård.

»Vi har ikke gjort noget før, fordi det ikke har været iøjnefaldende. Vi har fået flere ansøgere, og samtidig oplever vi, at sprogkundskaberne generelt er for nedadgående – det gælder også ansøgerne til journalistik.«

Den nye model betyder, at ansøgerne til fotojournalistlinjen skal møde op personligt på skolen. Tidligere kunne de nøjes med at sende deres fotos ind. Det vil være muligt at gå til første prøve både i Aarhus og København.

0 Kommentarer