Produktion af web-tv bliver nu en fast del af undervisningen på Journalisthøjskolen i Århus. De studerende skal indstille sig på, at kvaliteten ikke er på niveau med traditionelle fjernsynsindslag.
Om 14 dage begynder 96 studerede på Danmarks Journalisthøjskoles nye web-tv-forløb. Undervisningen på 2. semester bliver en del af tv-forløbet på skolen, og det betyder, at 80 procent at en årgang lærer at lave web-tv-indslag.
Koordinator på undervisningsforløbet Thomas Pallesen siger, at de studerende har styr på det tekniske med for eksempel at uploade indslag. Men de skal lære, at web-tv er noget andet end den slags indslag, de ser i fjernsynet.
»Web-tv bliver lavet under andre vilkår end almindelige tv-indslag på DR og TV 2. De studerende skal acceptere, at de ikke har en hel dag til deres rådighed, og at indslaget varer to et halvt minut,« fortæller Thomas Pallesen, der selv har arbejdet på blandt andet TV-Avisen og DR 2.
»Det kan gøre lidt ondt på en gammel tv-journalist som mig. På den anden side er det fede ved web-tv, at man lynhurtigt kan skrue er et indslag sammen og få 3.000 klik.«
På forløbet lærer de studerende blandt andet at arbejde kreativt med web-tv. De skal tage stilling til, hvornår de vil vise højdepunkter, og hvornår man skal lægge optagelser i fuld længde på nettet. Fra efteråret bliver web-tv også en fast del af nyhedsforløbet på 3. semester.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
På Journalisthøjskolen gør vi, hvad vi kan for at give de studerende de bedst mulige tekniske færdigheder.
Og for en god ordens skyld: Vi mener IKKE, at tv på nettet generelt er dårligere kvalitet end tv, der bliver sendt ud fra antenne eller over kabelnet. Rigtig meget af det tv, vi i dag kan se på nettet - blandt andet fra dagbladene - kunne lige så godt være sendt som broadcast - både hvad angår opbygning og teknisk kvalitet. Derfor kalder vi heller ikke de almindelige 2-3 minutters indslag for web-tv, men derimod blot for "tv på nettet".
Når vi taler om web-tv, mener vi den nye fortælleform, hvor man bruger kortere bidder af video i sammenhæng med tekst, billeder og links på en hjemmeside. Eller måske længere uredigerede video-sekvenser. Eller noget helt andet. Men altså IKKE de færdigredigerede indslag, som lige så godt kunne have været sendt i fjernsynet.
Den sidstnævnte form for traditionelle indslag har vi i øvrigt fortsat masser af undervisning i - til glæde både for DR, TV2 og de mange medier, der også gerne vil have den type indslag på deres hjemmesider.
Og når vi taler om, at web-tv skal laves hurtigere eller enklere end traditionelt tv, er det ikke de helstøbte indslag, vi taler om.
vh. Thomas Pallesen
Fornuftigt tiltag - web-tv fylder mere og mere og bør tages seriøst som niche.
Så kan man jo bare ydmygt håbe, at selvom de tekniske kvalitetskrav er anderledes på web-tv end på fjernsyn, så lærer de studerende alligevel, at et ordentligt sync/dæk-billede ikke tager længere tid at lave end et sjusket/dårligt.
Det ses for ofte at færdiguddannede web-tv-journalister/fotografer ikke har lært det - og det er der altså ingen grund til.