Journalisthøjskolen jubler over droppet besparelse – redder stillinger

Regeringen vil droppe omprioriteringsbidraget for uddannelsesområdet. Det vækker stor glæde på DMJX, som fortæller, at det kan redde ansatte. ”Hvis vi skulle fortsætte med at spare to procent, ville næste skridt være, at vi skulle skære på undervisningsbemanding,” siger rektor på DMJX

Der er glæde på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Regeringen har meldt ud, at den vil droppe omprioriteringsbidraget for uddannelsesområdet.

Siden 2016 har uddannelsesinstitutionerne ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet skullet spare to procent årligt på grund af omprioriteringsbidraget.

”Beskeden om, at man vil fjerne omprioriteringsbidraget, tikkede ind ved midnatstid, og jeg blev bare rigtigt glad og lettet,” siger Trine Nielsen, rektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX).

Hvis det bliver til virkelighed, vil det redde stillinger, fortæller hun

”Vi har sparet på de poster, vi kunne. Hvis vi skulle fortsætte med at spare to procent, ville næste skridt være, at vi skulle skære på undervisningsbemanding. At droppe omprioriteringsbidraget betyder, at vi kan fastholde kvaliteten på vores uddannelse.”

Fyrede i 2016
Omprioriteringsbidraget har allerede tidligere kostet stillinger på DMJX.

I 2016 blev i alt 20 stillinger nedlagt på uddannelsesinstitutionen, de fleste af dem blev fundet igennem frivillige fratrædelser, men der var også fyringer.

I alt har DMJX mellem 2016 og 2020 skullet spare 23,2 millioner kroner. Daværende rektor Jens Otto Kjær Hansen mente dengang, at det ikke kunne undgå at gå ud over undervisningen.

”Det har været vores mål at forringe undervisningen mindst muligt. Derfor er der flest, der ryger fra tværgående funktioner, ledelse, administration og så videre. Men vi har ikke haft frit slag, for der skal også administreres. Så undervisningen er ikke friholdt,” sagde Jens Otto Kjær Hansen dengang til Journalisten.

Fjernede fokus fra uddannelse

Nuværende rektor Trine Nielsen erkender, at udsigten til flere besparelser kan have kostet i fokus på at lave de bedst mulige uddannelser.

”Når man har en vedvarende besparelse hængende over hovedet, så fjerner det fokus på at lave den bedste uddannelse og de bedste forløb for de studerende.”

Hun tror på, at DMJX nu kan holde et højt niveau i undervisningen.

”Det betyder selvfølgelig, at vi kan fastholde god undervisning, ligesom vi kan bruge de kræfter, vi har brugt på at finde besparelser, på at skabe nye initiativer til glæde for de studerende og mediebranchen generelt.”

Hvordan ser fremtiden ud?

”Det her betyder selvfølgelig ikke, at livet nu er en lang dans på roser, men det betyder, at meget er meget bedre,” siger Trine Nielsen.

1 Kommentar

L.G. Jeppesen
20. OKTOBER 2019
Jeg vil gerne spørge hvorfor næsten alle uddannede journalister er røde/ RV ? Er der noget i uddannelsen/ lærestaben der påvirker de studerende i den retning ?
Det undre mig at journalister ikke er mere neutrale i deres dækninger.

Læs også

”Det er klart, at det er en spareøvelse”

03. JANUAR 2019

Analyse: Hvor meget skal DR egentlig spare?

14. SEPTEMBER 2018