Journalistgårdens beboere snydt

I et celebert civilt søgsmål med pinger som Hans Bischoff, Ebbe Dal og Christian Kierkegaard på rollelisten faldt der torsdag dom i byretten. Nu kommer det frem, at de forpassede en mulighed at inddrive godt 850.000 kr.   

I et celebert civilt søgsmål med pinger som Hans Bischoff, Ebbe Dal og Christian Kierkegaard på rollelisten faldt der torsdag dom i byretten. Nu kommer det frem, at de forpassede en mulighed at inddrive godt 850.000 kr.   

En tidligere forretningsfører for Journalistgården blev i København Byret torsdag dømt til at betale knap en halv million kroner på grund af grov neglekt i forbindelse med køb af en grund. Forretningsførerens håndtering af sagen betød, at fonden bag Journalistgården mistede 854.253 kroner i 2005.

Journalistgården i Københavns Nordvest-kvarter er opført for pensionerede journalister og journalistenker, og i fondens bestyrelse sad dengang nogle af mediebranchens mest celebre og økonomikyndige folk: Ebbe Dal, direktør for Danske Dagblades Forening, tv-journalisten Hans Bischoff, Kim Würfel fra Det Berlingske officin samt bestyrelsesformand Christian Kierkegaard, direktør i Dansk Fagpresse og tidligere næstformand i DJ.

Baggrunden for forretningsførerens kiksede handel er, at Journalistgården ligger på en grund ejet af Københavns Kommune. Bestyrelsen satte forretningsføreren, advokat Søren Friis, til at købe grunden, men han brugte for lang til på at gennemføre handlen.
I stedet for at købe grunden for 1.321.530 kroner den 1. marts 2005 lagde han først pengene en måned senere, den 31. marts 2005.
I mellemtiden var der kommet en ny og højere offentlig vurdering. Prisen var steget 854.253 kroner.
Bestyrelsen fyrede forretningsføreren, men opgav at inddrive pengene. Kort efter valgte bestyrelsen at træde tilbage.

Formand for beboerforeningen i Journalistgården Claus Vilhelmsen forklarer, at beboerne opgav at stille bestyrelsen til ansvar, selv om bestyrelsen havde kvalifikationerne til at vide, at en ny offentlig vurdering kunne hæve prisen betragteligt.
"Det var for eksempel folk som Hans Bischoff med stor økonomiske indsigt og Kim Würfel, der bestyrede alle ejendomme i det Berlingske Hus. De burde have vidst, at handlen skulle gennemføres hurtigt," siger han.

Tabet betyder, at Journalistgårdens fond i dag ikke har penge til istandsættelser, forklarer Claus Vilhelmsen.

Journalistgården rummer 12 boliger. Den blev opført i 1935 af Københavns Journalistforbund, i dag Kreds 1, og er øremærket til beboelse for pensionerede journalister og journalistenker. Andre kan dog også blive skrevet op til en lejlighed.

2 Kommentarer

Erik Svarre
1. OKTOBER 2008
Re: Journalistgårdens beboere snydt
Først var det sommerhusene – og nu er det Journalistgården, som er inde i moralsk og økonomisk forfald.

Sommerhusene og Journalistgården er to sociale  institutioner i journalistforbundet, som har været noget af det menneskelige kit i det kollegiale sammenhold – opbygget gennem årtier ved sparsommelighed og målrettet indsats fra tidligere medlemmer med idealistiske drømme om sammenholdet.

Nu bliver der bare skaltet og valtet med de to institutioner – ud fra nogle egeninteresser, som slet ikke klæder forbundet.

For sommerhusenes vedkommende sker det med   spækhuggeraktioner for at få »hotel« i København , og hvad angår Journalistgården så ser vi nu, hvordan mennesker der selv har indvilget i at bære gyldne kæder og tage ansvaret for betroede midler løber fra ansvaret, når lokummet brænder.

Det er en skammelig udvikling, som vi slet ikke kan være bekendt over for tidligere tiders kæmper i forbundet!
Erik Svarre
30. SEPTEMBER 2008
Re: Journalistgårdens beboere snydt
Det kan ikke være rigtigt, at beboerne i Journalistgården skal stå med en lang næse og selv bekoste istandsættelser, fordi der er nogen, der har sovet i timen.  Der må kunne gøres bestyrelsesansvar gældende i denne sag – det må den nye bestyrelse i Journalistgården kunne rejse. hvis der findes en ny bestyrelse. Bischoff, Kierkegaard, Dall, Würfel – og hvad de fine herrer ellers hedder – må have pengene op af lommen.