Journalistgården tæt på konkurs

Journalistgården blev før krigen opført som ældreboliger for pensionerede journalister og deres enker. Nu er huset er på fallittens rand. »Vi kan ikke holde huset ved lige,« forklarer bestyrelsesmedlem.

Journalistgården blev før krigen opført som ældreboliger for pensionerede journalister og deres enker. Nu er huset er på fallittens rand. »Vi kan ikke holde huset ved lige,« forklarer bestyrelsesmedlem.
Journalistgården har huset pensionerede journalister og deres enker i Københavns Nordvestkvarter siden 1935. Men nu er huset på fallittens rand. Pensionisterne fravælger huset og støtten fra DJs kredse er skåret væk. Tilbage står et hus i forfald, og en økonomi, der ikke hænger sammen.

Bent Otto Hansen er beboerrepræsentant i Hjælpefonden Journalistgården. Han siger, at huset er tæt på at gå konkurs.
»Underskuddet er nu oppe på en halv million kroner, og vi kan ikke holde huset ved lige,« forklarer Bent Otto Hansen, der har boet i Journalistgården i 11 år.

Det var Kreds 1, der før krigen stod for opførelsen af Journalistgården. I dag har kredsen trukket sig helt ud. Dermed mangler Journalistgården et ikke ubetydeligt økonomisk tilskud. Journalistgården har tidligere fået meget støtte fra kredsen, siger Bent Otto Hansen.
»Et år fik vi 700.000 kroner til nye køkkener«.

Sikkedhedsnettet er væk

Efter Kreds 1s exit overtog en fond, og der blev åbnet for at folk uden for Dansk Journalistforbund kunne flytte ind. Siden er antallet af pensionerede journalister raslet ned, så kun to beboere i dag er mediefolk i pensionsalderen.

Den ene, Ole Bach på 70 år, fortæller, at han er glad for at bo i huset. Men fremtiden bekymrer ham. Varmebeholderen er snart 50 år gammelt og huset er ikke hulmurisoleret. Derfor kommer der let fugtskader, grænsende til skimmelsvamp.
»Det er en af forklaringerne på, at huset småforfalder.«

Løsning senest om seks måneder

Efter Kreds 1s sikkerhedsnet forsvandt, er underskuddet vokset år for år. Den tidligere Kreds 1-formand Morten Friis Jørgensen er i dag formand for fondens bestyrelse.
Han arbejder på en redningsplan, der indbefatter bygning af ungdomsboliger og ferieboliger på grunden. Hans motto for projektet er, at når det trækker op til storm, kan man vælge at grave en jordhule eller bygge en vindmølle.

»Vi har valgt den proaktive løsning i stedet for at grave os ned, og lige præcis det næste halve år vil vise, om strategien holder, eller om vi 'bare' bliver nødt til at sætte ejendommen til salg,« siger Morten Friis Jørgensen, der mener, at en afklaring skal findes inden nytår.

Journalistgårdens økonomi blev i 2005 forringet af et kikset køb af husets grund, der påførte fonden en ekstra udgift på 800.000 kroner. Husets daværende forretningsfører blev i byretten dømt til at betale knap en halv million kroner på grund af grov forsømmelse i forbindelse med købet, og den daværende bestyrelse trak sig tilbage.

0 Kommentarer