Der må gøres op med kulturen om, at spindoktorer som udgangspunkt taler uden for citat, siger lektor Mark Blach-Ørsten. Politikens chefredaktør mener spindoktorer bør undtages principperne.
Vi nærmer os italienske tilstande, siger Mark Blach-Ørsten, som er leder af journalistuddannelsen på RUC, om den massive uofficielle kommunikation mellem spindoktorer og journalister. Han hentyder til Italien, hvor man som hovedregel skaber sin karriere gennem vennetjenester, og hvor det ikke er en almindelig forståelse, at man arbejder for borgerne og fællesskabet, man arbejder i stedet for sit eget bedste.
Og det er de samme vennetjeneste-principper, der gør sig gældende i det politisk journalistiske-system, mener Blach-Ørsten.
I et interview med Politiken opfordrer han til, at man gør op med systemet, og han refereres for, at dette kun kan ske ved at man pålægger de politiske journalister citattvang i forhold til deres kilder.
Over for Journalisten.dk modererer Blach-Ørsten dog denne udlægning en smule. Han ønsker ikke absolut citattvang, men det bør være hovedreglen.
»Man må gøre op med den regel, at det som udgangspunkt ikke er til citat, når spindoktorer udtaler sig. Det skal simpelt hen løftes ud af den daglige praksis, hvor alle synes, at det er helt fint. Det skal være det omvendte, der gælder – som udgangspunkt taler de til citat,« siger Mark Blach-Ørsten til Journalisten.dk.
Han synes det er i orden at tippe om mulige vinkler, uden man bliver citeret. Men så snart tippet bliver mere substantielt, bør citatprincippet træde i kraft.
»Når man peger specifikt på materiale, på love, på personer, så bør det være muligt at citere folk,« siger han.
I Politikens artikel bliver avisens egen chefredaktør Anne Mette Svane spurgt om principperne for citering, som på Politiken blandt andet hedder, at "personer med 'gyldne kæder' som i kraft af deres stilling eller offentlige virke er ansvarlige over for offentligheden, citeres som hovedregel altid for deres udtalelser".
Svane erkender at spindoktorer qua deres centrale position i dag må siges at være folk med 'gyldne kæder'. Alligevel vil hun ikke indføre et princip om citattvang over for spindoktorer.
»Det synes jeg ville være for rigidt. I Praksis er karakteren af de spørgsmål, man stiller til spiondoktorer på Christiansborg ikke særlig relevant eller væsentlig for offentligheden,« siger hun til Politiken.
Det argument forstår Mark Blach-Ørsten dog ikke.
»Hvis det, man taler med spindoktorerne om, er så banalt, hvad er så problemet i at gøre det citatpligtigt? Jeg synes Politikens regel er rigtig godt. Jeg ville bare ønske, at de ville bruge den,« siger Blach-Ørsten til Journalisten.dk.
16