Journalistforbund: Udlicitering kan ensrette mediebilledet

Tendensen med at flere aviser får tillæg produceret af eksterne firmaer kan være en udfordring af mangfoldigheden i mediebilledet. Sådan lyder det fra både dansk og svensk journalistforbund. Media Movers afviser – vi er en kreativ gevinst, lyder det.

Tendensen med at flere aviser får tillæg produceret af eksterne firmaer kan være en udfordring af mangfoldigheden i mediebilledet. Sådan lyder det fra både dansk og svensk journalistforbund. Media Movers afviser – vi er en kreativ gevinst, lyder det.Både fra Dansk Journalistforbund og Journalistförbundet i Sverige lyder der en anerkendelse af, at kvaliteten i udliciteret journalistik kan være lige så høj som journalistik produceret på klassisk vis på arbejdspladsen.

Men begge forbund advarer samtidig mod, at tendensen med at lægge produktion af avisartikler ud hos eksterne indholdsleverandører – som danske Media Movers – kan betyde en ensretning af journalistikken.

»Man skal tage vare på mangfoldigheden i mediebilledet. Det er helt grundlæggende for tilgangen til vores medieproduktion. En bred vifte af medier er med til at give et nuanceret billede af vores samfund. Og det kan udliciteringen være med til at udvande,« vurderer formand for Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård over for journalisten.dk.

I Sverige er tendensen, at aviserne hyrer ansatte fra mandskabsbureauer og lader dem arbejde på aviserne. Også den udvikling kan have uheldige konsekvenser, vurderer Jonas Nordling, formand for Journalistförbundet i Sverige:

”Den enkelte journalist kan sit arbejde, men du får nogle journalister, der leverer et fast stykke arbejde, men som ikke tager del i den redaktionelle udvikling. Det er ikke godt for den journalistiske kvalitet.”

Vi er en kreativ gevinst

Vurderingerne bliver skudt ned af danske Media Movers, der blandt andet laver ”Håndværkeren”, ”Ferie” og ”Bil” til Ekstra Bladet, ”Boligen” til Berlingske og ”Explorer” og ”Viva” til Jyllands-Posten.

»Det er fuldstændig forkert. Præmissen for den slutning er jo, at vi laver den samme journalistik ligegyldigt, hvem vi leverer til. Selvfølgelig varierer vores artikler i forhold til mediet, og vi har forskellige folk på eksempelvis Berlingske og Jyllands-Posten« siger Jesper Laursen, direktør, Media Movers

»Freelancejournalister kan jo også sagtens levere forskellige artikler til forskellige medier,« siger Jesper Laursen.

Han mener, at situationen er lige omvendt: Aviserne høster en kreativ fordel ved at få produceret uden for huset.

»Mit bedste bud vil være, at man ofte vil få mange flere gode input fra nogen, der kommer udefra, end folk, der sidder internt på redaktionen og er sindssygt pressede med at producere de daglige ting,« siger Jesper Laursen.

I det svenske journalistforbund finder man det svært at fastslå hvor stor en del journalister fra mandskabsbureauer udgør på landets redaktioner, men man anslår, at der er tale om mellem 5 og 10 procent. Bureau-journalisterne arbejder dog typisk på mindre favorable vilkår end avisernes egne:

”Bureauansatte får typisk lavere løn end almindelige ansatte. Alle bemandingsbureauer, som er specialiserede i at udleje journalister, har en kollektiv overenskomst med Journalistförbundet. Lønningerne er altså bestemt ved kollektiv overenskomst mellem Journalistförbundet og bemandingsbureauerne,” skriver Johan Lif, Ombudsman i Journalistförbundet, i en mail til journalisten.dk.

0 Kommentarer