Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
08:17 15.11.2021 Anna Sol Jørgensen

Journalistforbund protesterer: Finske journalister tiltalt for at have røbet statshemmeligheder

Det møder kras kritik fra journalistforbundene i Europa, at tre finske journalister er blevet tiltalt for at afsløre statshemmeligheder.

De tre journalister fra Helsingin Sanomat afdækkede i flere artikler i 2017 landets efterretningstjenestes overvågning. Derudover er de blevet tiltalt for at have påtænkt at afsløre statshemmeligheder med en artikel, der ikke er publiceret.

”Vi mener ikke, at det er muligt. Du kan ikke tiltale nogen for, hvad du tror de kommer til at udgive eller for nogen handling, du har tænkt dig at foretage dig inden udgivelse. Det er imod vores grundlov. Du kan ikke retsforfølge nogen for at tage noter eller at indsamle oplysninger. Det vil påvirke alle journalister, hvis de bliver dømt,” siger Hanne Aho, formand for journalistforbundet i Finland, til Arbets Världen.

Tiltalen bliver også mødt med bekymring fra Tine Johansen, der er formand for det nordiske journalistforbund.

”Vi opfatter det her som en alvorlig begrænsning af pressefriheden. Vi opfordrer de finske myndigheder til at indse, at artiklerne fra journalisterne på Helsingin Sanomat har afsløret oplysninger, som er af åbenbar interesse for offentligheden,” siger hun til Arbets Världen.

 

SENESTE NYT

Flere nyheder