Journalisternes ukendte penthouse-lejlighed

Hele øverste etage i Journalisternes Hus har været lejet ud til en forfatter og senest forfatterens enke gennem 46 år. Nu flytter enken, og døren går op til en seksværelses lejlighed fra enanden tid og til en rystende lav leje.

Du ved det sikkert ikke, men du ejer faktisk en lejlighed på 215 kvadratmeter i et af de bedste kvarterer i København. Den ligger på Gl. Strand i Københavns absolutte centrum med udsigt til Thorvaldsens Museum, Christiansborg og tagene i den indre by.

Hvis det skal være helt rigtigt, er det Journalistforbundets (DJ) strejkekasse, der ejer den velbeliggende lejlighed på seks værelser, ligesom strejkekassen ejer resten af bygningen, der indeholder Journalistforbundets kontorer. Journalisternes Hus, hedder bygningen.

Mens resten af ejendommen er blevet gennemrenoveret, så har lejligheden øverst oppe imidlertid stået urørt hen. In-gen har talt om den, og kun de færreste har været oppe på 4. sal under taget.

Årsagen er lejeren, en ældre kvinde. Hun har boet der i 46 år, indtil for 15 år siden sammen med sin mand. De har holdt sig for sig selv og har ikke ønsket at få renoveret noget.

Men så meddelte enken, at hun ville flytte, og JOURNALISTEN fik mulighed for at inspicere journalisternes glemte penthouse-lejlighed.

Anne Louise Schelin, Direktør i Journalistforbundet, bevæger sig de sidste trin op til øverste etage. Til venstre indgangen til pigeværelset og til højre hovedindgangen. Vi tager hovedindgangen. En sødlig lugt af gammel lejlighed omslutter os. Der er halvmørkt, men man kan se de lakerede gulvplanker og høje gulvpaneler. Tapetet hænger i laser nogle steder.

"Nå, det er da faldet ud," siger Anne Louise Schelin og kigger på kvistvinduet, hvor en sort plastiksæk blafrer i det ødelagte vindue. Vi kigger ud over byens tage og den hvide himmel.

"Det er jo en pragtfuld lejlighed, masser af plads, dejlig udsigt og en vidunderlig beliggenhed," siger direktøren.

Hun lyder et øjeblik som en ejendomsmægler, men lejligheden skal ikke sælges. Des-uden er det svært ikke at give hende ret. På trods af de skrånende gulve, de nedslidte tapeter og det halvklamme mørke, er det en fantastisk lejlighed. Derfor virker det også helt uforståeligt, at lejen er 2.000 kroner om måneden. For 215 kvadratmeter og seks værelser i indre København!

"Ja, det er fuldstændig håbløst," konstaterer direktøren med et hurtigt smil.

Hvad værre er, så har lejen ikke været korrigeret en øre de seneste 15 år. Et meget beskedent bud på en månedlig leje i området vil være 10.000 kroner. Hvis man forestiller sig en leje på 10.000 kroner over 15 år, ville det have indbragt DJ halvanden million – ekstra.

Men det hele har sin forklaring. Efter gennemlæsning af brevkorrespondance fra 1956 og frem til i dag og besøg hos en boligadvokat er konklusionen: Lovgivningen beskytter lejerne.

Journalistforbundet forsøgte senest i 1987 at skrue lejen op. Dengang var huslejen 1.200 kroner om måneden. Daværende jurist i DJ ønskede at hæve lejen til 5.000 kroner om måneden. Men den nu afdøde lejer viste sig at være venner med en højesteretssagfører, der på fire sider fik trængt forbundet i defensiven. De blev enige om 2.000 kroner om måneden, og siden har der været ro.

Da vi har set hele lejligheden og står ude på trappeafsatsen igen, siger Anne Louise Schelin:

"Vi kunne måske have presset lejen lidt op. Men måske havde det kostet os mere i sagsomkostninger, og samtidig har vi ikke ønsket at iværksætte noget, der lignede en chikane," siger hun.
"Det mest sandsynlige er, at vi istandsætter lejligheden, så den lever op til nutidens standard og får en passende leje."

Journalistforbundet forsøger dog i første omgang at få tilladelse til at bruge den gamle penthouselejlighed til kontorformål eller til overnattende gæster. Efter en renovering.

1 Kommentar

Kim H Munters
31. MAJ 2016
Spænende, vil også germ se
Spænende, vil også germ se lejligheden engang. 2000 kr er ikke særlig meget, så ja de skulle nok have presset citronen mere.

Mvh
Kim H
https://www.munters.com
----------------------------