Fremtiden er usikker for netværket Åbenhedstinget, der arbejder for åbenhed i den offentlige forvaltning. I sidste uge besluttede Danmarks Medie- og Journalisthøjskole at sløjfe den økonomiske støtte til netværket. Det drejer sig om knap 150.000 kroner årligt.
Men i aftes besluttede interesseforeningen for journalister i Dansk Journalistforbund – Journalisterne – at kæmpe for at redde netværket.
»Vi har besluttet at donere 5.000 kroner til Åbenhedstinget med det vuns. Vi ved godt, at det ikke redder deres økonomi, men det er en akut saltvandsindsprøjtning, ind til de finder en mere varig løsning,« siger Rasmus Mark Pedersen, formand for Journalisterne og kandidat til DJ’s hovedbestyrelse.
Bestyrelsen i Journalisterne besluttede samtidig at lægge pres på DJ's ledelse for at sikre en større donation til netværket.
»Det her projekt er simpelthen for vigtigt til at lade det synke i grus. Åbenhedstinget skal reddes. Nu handler det bare om at finde ud af hvordan,« siger Rasmus Mark Pedersen.
Andre må gerne spæde til
En gruppe DJ-medlemmer har stillet et forslag om, at DJ støtter Åbenhedstinget med 150.000 kroner årligt, i første omgang i en prøveperiode på tre år. Forslaget skal til afstemning på delegeretmøde i slut april.
Journalisterne støtter forslaget, fastslår Rasmus Mark Pedersen. Han håber dog, at andre vil spæde til, så DJ ikke selv skal af med alle pengene.
»Alle i bestyrelsen støtter det forslag. Men hvis der kan findes 75.000 eller 100.000 kroner et andet sted, så lad os gøre det. Hvis man er lidt visionære i DJ’s ledelse, så går man nu ind i måneden inden delegeretmøde og prøver at finde penge andre steder. Men hvis det arbejde ikke bliver gjort, støtter Journalisternes bestyrelse forslaget om at give alle 150.000 kroner,« siger han.
Rasmus Mark Pedersen mener, at Åbenhedstingets overlevelse er særligt vigtigt de kommende år.
»Åbenhedstinget udfordrer offentlighedsloven, som ingen andre gør for øjeblikket. Det er en slags værktøjskasse for journalister, som vil grave i, hvad der foregår i magten. Det er et vigtigt arbejde, ikke mindst nu, hvor offentlighedsloven snart står til en revurdering. Ombudsmanden lægger pres på myndighederne, og så skal vi også som journalister presse på,« siger han.
Ja, det er symbolpolitik
Hvad skal DJ konkret gøre?
»DJ skal sætte sig for bordenden og finde en løsning. Jeg ville elske, hvis vores arbejdsgivere også gav penge til projektet, og der kommer et symbolsk beløb fra DR og andre medier. Jeg kan sagtens se en bredere finansiering, så DJ ikke skal betale gildet. Men hvis alle muligheder er udtømte, og Åbenhedstinget kun kan leve videre med en donation fra DJ, så er det noget, der skal være penge til i vores budget,« siger Rasmus Mark Pedersen.
I har i Journalisterne givet 5.000 kroner. Åbenhedstinget har mistet knap 150.000 kroner i støtte fra DMJX. Er det her ikke bare symbolpolitik fra jer?
»Jo, det er vel konkret symbolpolitik. Vi har et ret lille budget i Journalisterne, og pengene er allerede fordelt i år, så vi har set på, hvad vi kan undvære for de penge. For vores lille forening er det et relativt stort offer. Men jeg er med på, at det er en dråbe i havet. Det er et vigtigt signal for os, og det kan du godt kalde symbolpolitik. Men det er nogle gange sådan, politik bliver skabt, og det håber vi på her.«
Hvor skal de op til 150.000 kroner findes i DJ’s budget?
»Det må være relativt nemt at finde dem i et budget på 80 millioner. Der er masser af tilskud, der gives til den ene, den anden og den tredje ting. Det er ikke mig, der har stillet forslaget, men jeg har intet imod, at DJ for eksempel har 150.000 kroner mindre i overskud,« siger Rasmus Mark Pedersen.
4