Journalister vil have deres egen klub i DJ

Journalister skal have deres egen forening under Dansk Journalistforbund ligesom fx kommunikatører, mener flere medlemmer. »I må for min skyld gerne få navnet Dansk Journalistforbund. Så kan hele forbundet hedde noget andet,« sagde en kommunikatør på Fagligt Forum.

Journalister skal have deres egen forening under Dansk Journalistforbund ligesom fx kommunikatører, mener flere medlemmer. »I må for min skyld gerne få navnet Dansk Journalistforbund. Så kan hele forbundet hedde noget andet,« sagde en kommunikatør på Fagligt Forum.

Har journalisterne fået for lidt magt i Dansk Journalistforbund? Det er der nogle DJ-medlemmer ved klassiske mediearbejdspladser, der mener. Nu kan løsningen være at stifte en ny specialgruppe i forbundet, der særskilt skal kæmpe for journalisternes interesser.

Sådan lød det på Fagligt Forum fredag eftermiddag.

Fagligt Forum samlede tillidsvalgte fra DJ på et hotel i det sydlige København torsdag og fredag, og her handlede en af diskussionerne om DJ's identitet. Både i gruppearbejde og i den store plenarsal var der flere, der støttede en ny gruppe for journalister.

I dag har DJ en række specialgrupper, der skal kæmpe for bestemte medlemsgruppers interesser, eksempelvis Kommunikationsgruppen for kommunikatører og DJ:Fotograferne for fotografer. Flere klassiske journalister føler sig til gengæld overset.

»Jeg har i den grad hørt et behov for en specialgruppe for journalisterne i forbundet. Dels for at tilgodese de interesser, journalisterne har i forhold til deres fagområde, men også for at de bliver ligestillet med de andre medlemsgrupper her,« sagde hovedbestyrelsesmedlem Didde Elnif fra talerstolen.

Også et andet medlem af hovedbestyrelsen, Marianne Molin, bakkede umiddelbart op om forslaget, hvis der er nogen, der har mod på at stable specialgruppen på benene.

»Vi talte også meget (i gruppearbejdet, red.) om en specialgruppe eller en forening for journalister, der føler behov for det. De må de jo gøre, hvis de mener, der er det behov. Det, der gror fra underskoven, er jo som regel af det gode,« sagde Marianne Molin i salen. 

Kreds Fyns formand, Finn Arne Hansen, der selv arbejder med kommunikation, støttede også forslaget. Han mener, det kan være et skridt i retning af et forbund, hvor der er bedre plads til netop kommunikatørerne.

»Jeg har været overrasket over den store interesse for at stifte en journalistgruppe i forbundet. Mit forslag er, at hvis de tager sig sammen og danner sådan en gruppe, så må de for min skyld hjertens gerne få navnet Dansk Journalistforbund. Vi har jo også for eksempel pressefotograferne med deres egen gruppe. Så kan hele forbundet hedde noget andet, for eksempel Dansk Medieforbund,« foreslog Finn Arne Hansen fra talerstolen.

Nogle journalister i DJ var dog også kritiske over for en ny specialgruppe, der skal varetage deres interesser. Det bør selve forbundet gøre, ikke kun en specialgruppe, lød det blandt andet i debatten.

Journalisten.dk spurgte efterfølgende næstformand Lars Werge, om han støtter ideen om en særlig specialgruppe for journalisterne i DJ.
»Jeg synes, det er fint med en specialgruppe for journalister, hvis der er nogen medlemmer, der har mod på at oprette den og mener, der er et behov,« sagde Werge.

Forholdet mellem kommunikatører og journalister i DJ blev også diskuteret om torsdagen, og siden er debatten fortsat her på journalisten.dk. Du kan læse mere og selv deltage her.

Siden denne artikel er skrevet, har formanden for kommunikatørerne i DJ også støttet ideen om en specialgruppe for journalister. Læs artiklen her: K-formand støtter ny klub for journalister i DJ 

7 Kommentarer

Uffe Gardel
28. APRIL 2012
Re: Journalister vil have deres egen klub i DJ

Hvad skal den egentlig lave, denne specialgruppe for journalister? De faglige og juridiske konsulenter vil stadig være ansat af forbundet. Overenskomsterne vil stadig blive forhandlet af tillidsfolkene og de faglige konsulenter, og de vil stadig skulle godkendes af forbundets hovedbestyrelse. Indsatsen for arbejdsløse ligger i forbundet og A-kassen. Kurser og efteruddannelse tager Update sig af. Så hvad er det lige en specialgruppe for journalister skal beskæftige sig med? Presseetik? Fint, men måske lige l underkanten til en specialgruppe?

 Bedste hilsner, Uffe Gardel, Berlingske 

Troels Schmidt
27. APRIL 2012
Re: Journalister vil have deres egen klub i DJ

Skal vi virkelig omdanne Dansk Journalistforbund til et forbund for journalister?

Det lyder spændende - men så skal vi efter min mening i gang med at definere, hvad journalister er.

Er det klovnerne i kanten af underholdningsbranchen. er det Peter Schmeicel, der demonstrerer sine håbløse journaliske evner - men alligevel får lov til at præge store dele af sendefladen på TV3 Sporten, er det Casper Kristensen, der lader talentløsheden få frit spil i Se & Hør med noget der i forvejen er udråbt til hamrende morsomt, er det aktører i infotainment-genren a la TV2 News, der synes, det er nemmere at holde mikronfonen op under næsen på den første bankassistent i rækken, der kan løfte bankens logo så det komnmer i fjernsynet, er det DR's journalister, der har bevsær med både retstavning, semantik og grammatik og ikke gider/kan rette tonsvis af fejl der tikker ind fra kollegerne på Ritzau, er det ætermediernes stjerner hvis bidrag er et interview med en kollega, der kaldes ekspert - eller er det måske journalister, der stadig føler en snert af et kald og arbejder ud fra, at en nyhed og en avishistorie er noget nogen helst ikke vil have frem. Jamen lad os få debatten og smidt alle fjolserne ud.

PS Navnet Dansk Journalistforbund behøver de ikke generøst forære os. Det er sådan set vores i forvejen - allerede fra længe før den første pladevender fik et pressekort.

Finn Arne Hansen
27. APRIL 2012
Re: Journalister vil have deres egen klub i DJ

Hej Søren

 Din stil med hele tiden at svine folk til, bruger jeg i det mindste ikke. Det var på Fagligt Forum de "ægte" journalistrer, der kørte konflikter op. 

Søren Thomsen
26. APRIL 2012
Re: Journalister vil have deres egen klub i DJ
Det ville klæde dig Finn Arne Hansen - især efter du skulle forestille at repræsentere nogle af dine kolleger i forbundet - ikke at være med til at male konflikter unødigt op. I bedste fald kan din fremgangsmåde beskrives som barnlig og uigennemtænkt. Uden at have den mindste indsigt i tingene beskriver du det som to store blokke, der står over for hinanden. "Rigtige" journalister mod kommunikatører. Det er rigtigt, at der er NOGLE "rigtige" journalister, som du beskriver dem, der mener, at kommunikatører er af det onde. Det er mit indtryk, at der er tale om ganske, ganske få af forbundets 15.000 medlemmer. Det er som om, du ikke har kobling med realiteternes verden. Der er muligvisen en snert af pointe i nogle af dine rigtig mange indlæg på denne side. Synd at det for det meste drunker i et infantilt råb på opmærksomhed.
Finn Arne Hansen
26. APRIL 2012
Re: Journalister vil have deres egen klub i DJ

Hej Per-Henrik

Jeg er også uddannet journalist, men arbejder nu med kommunikation. Og du og jeg hører til i den specialgruppe, der hedder DJ Kommunikation.

På Fagligt Forum var der en stor og uventet stærk frustration fra de journalister, der arbejder som "rigtige" journalister. De mener, at vi kommunikatører spænder ben for dem i deres daglige arbejde. Og sandheden er jo, at ingen kommunikatør har lov at fortælle en journalist alt om, hvad der foregår i hans eller hendes virksomhed. Man er ansat til at kommunikere for virksomheden eller organisationen på en måde, der gavner arbejdsgiveren. Er man offentligt ansat, er der så måske nogle love omkring offentlighed i forvaltningen, man skal følge, men ellers har journalist-journalisterne jo ret i, at vi har forskellige roller. 

Hvis journalist-journalisterne får en specialforening med egen formand, der hedder Dansk Journalistforbund, så vil denne, ligesom formanden for Presefotografforbundet, kunne forsvare sine medlemmers interesser og journalistfagets etik for fulde gardiner.

At vi andre så er medlemmer i Dansk Medieforbund eller noget i den stil, kan jeg godt leve med. Hvis jeg en dag får et journalist-journalist-job, skifter jeg jo bare fra DJ Kommunikation til Dansk Journalistforbund.

Ja, mit forslag er ment som en provokation, men det kunne på den anden side også være den enkle løsning på problemet med, at DJ står til at miste omkring 1.600-2.000  mestendels fuldt betalende kommunikatører, hvis "de rigtige" journalister i stigende grad kræver os smidt ud. Det er lige 8,8-11 mio. kr. Det er mange fyringer på Gl. Strand...

Flere