Journalister trænger ind i Libyen

Udenlandske journalister begynder at rapportere fra den nordlige del af Libyen, hvor oprørerne har overtaget kontrollen. TV 2's Steffen Jensen gik selv over grænsen med tv-udstyret på nakken.

Udenlandske journalister begynder at rapportere fra den nordlige del af Libyen, hvor oprørerne har overtaget kontrollen. TV 2's Steffen Jensen gik selv over grænsen med tv-udstyret på nakken.

Libyen er to verdener for udenlandske journalister. I den Gadaffi-kontrollerede hovedstad er journalisterne erklæret fredløse, men i de nordøstlige dele bliver journalisterne modtaget med glæde. Det får et stadig større antal journalister til at krydse grænsen fra Egypten for at kunne rapportere om opstanden mod regimet.
TV 2's Mellemøsten-korrespondent Steffen Jensen er en af de journalister, der torsdag krydsede grænsen. Det foregik i første omgang til fods og efterfølgende i en pickup-truck, som en tysk kollega havde skaffet.
"På vejen passerer vi talrige kontrolposter bemandet med rebeller. Folk bevæbnet med alt fra Kalashnikov AK-47-rifler til raketstyr og klædt i alt fra træningsdragter til halvmilitære uniformer. Hver gang vi nærmer os et check point, er jeg nervøs, indtil vi ser de bevæbnede personers reaktioner. Heldigvis bliver vi hver gang hilst velkommen og vinket igennem," skriver Steffen Jensen på TV 2's hjemmeside om sin rejse ind i Libyen, hvor han nu opholder sig.
Det var imidlertid en helt anden velkomst, som en gruppe italienske journalister oplevede i Tripoli. De havde fået tilladelse til at rejse ind i byen på grund af det traditionelt gode forhold mellem Libyen og Italien. På vej fra lufthavnen standses de af en milits-vejkontrol, hvor tingene udvikler sig voldeligt.
"Jeg er italiener, råber jeg og viser mit pas og visum med antydningen af et venligt smil. Men ordet 'italiener' får en af dem til at gå amok. Han råber noget på arabisk og slår mig i ansigtet, så brillerne flyver af," rapporterer journalisten Fabrizio Caccia ifølge Guardian.co.uk.
Situationen udvikler sig ikke yderligere, men ifølge Caccia er den symptom på den intense spænding, der i øjeblikket hersker i Tripoli.

0 Kommentarer