Journalister trænes til krig

Det amerikanske forsvarsministerium inviterer såvel egne som udenlandske journalister til krigstræning. Så ved de, hvad de har i vente, hvis de skal ud og dække krigen.

Pentagon, det amerikanske forsvarministerium, har tilbudt sine tjenester til medierne. Forsigtigt formuleret som et tilbud, hvis nu journalister skulle komme ud for "at blive udsendt sammen med militære enheder" – læs, hvis der bliver krig i Irak, vil Pentagon fortælle medierne om, hvordan man gebærder sig i krig.

I tilfælde af krig sendes journalisterne typisk ud sammen med amerikanske militære enheder. Derfor opfatter Pentagon det altså som en opgave at fortælle dem lidt om, hvad de risikerer.

Programmet omfatter således træning i discipliner såsom "individuel camouflage", "identifikation af miner" og en decideret skræmmende "fem-mils taktisk march med en 25 punds rygsæk". Det er otte kilometer med cirka 11 kilo på bagen.

Og det er bare øvelserne i felten.

I klasseværelset er der undervisning i f.eks. militær rang, så journalister uden specifik militær baggrund kan kende deres oberster fra løjtnanterne samt i krigsjura og oplysninger om, hvem der gør hvad i det amerikanske militær.
Undervisningen omfatter også styrkestruktur og "tjenesternes mission".

Men Pentagon afviser på det bestemteste, at der skulle være tale om at berede vejen for amerikanske, politiske holdninger, endsige noget, der bare ligner krigspropaganda.

"Nej, der er ingen politisk dagsorden. Der er tale om militære færdigheder," siger oberstløjtnant Gary Keck, talsmand for forsvarsministeriet, til JOURNALISTEN.

"Når journalister tilknyttes militære enheder, er den militære leder altid bange for, om der skal ske dem noget. Grundlæggende militærtræning kan hjælpe med at mindske risikoen," siger han.

Så journalisterne lærer ting som at nærlæse et kort, hvis de nu skulle fare vild og komme væk fra de militære værter. De lærer at bruge en gasmaske, hvordan man overlever ude i marken, og hvordan man finder ud af, hvornår det nok er en god ide at søge ly (hvis nogen f.eks. skyder på én eller smider med bomber).

"Vi kan ikke lære dem alt, men vi kan lære dem nogle fundamentale ting," siger Gary Keck.

Kurserne gennemføres af de forskellige værn og varer typisk 5-7 dage. Det første kursus gik i gang lørdag 16. november med flåden som vært. Deltagerne var her først ude på et krigsskib opkaldt efter slaget om vulkanøen Iwo Jima ud for den japanske kyst under Anden Verdenskrig – som amerikanerne vandt. Næste del af kurset foregik på en flådebase i Norfolk, Virginia, hvorefter de sluttede af på Quantico basen også i Virginia, hvor en god bid af den amerikanske flådes undervisningsaktiviteter foregår.

Prisen for kurset i krigsforberedelse varierer, alt efter hvilket værn man går til undervisning hos, og omfatter udgifter til kost og logi. Selve undervisningen koster ikke noget.
Ifølge Gary Keck har i alt 430 journalister meldt sig til programmet, hvoraf cirka en fjerdedel er udenlandske.

0 Kommentarer