Journalister til fals

  Bestikkelse af pressefolk er udbredt i Grækenland. Det nationale journalistforbund har undladt at bakke op om skrappere regler.

Bestikkelse af pressefolk er udbredt i Grækenland. Det nationale journalistforbund har undladt at bakke op om skrappere regler.

GRÆKENLAND. Myndighederne har i årevis haft græske journalister i deres magt ved at tilbyde de mere emsige pressefolk job i det offentlige. Job, de aldrig møder op på, men blot hæver løn for. Flere hundrede journalister har hen ved seks-syv job – alt efter hvor gode politiske kontakter, de har.

En mere direkte smøring af pressen blev afsløret først i 1990erne, da journalister, som dækker udenrigsstof, fik en plastiksæk med penge til deling for at promovere den daværende udenrigsminister Antonis Samaras politik.

Da hans regeringschef, Konstantin Mitsotakis, syntes, at det gik for vidt, og bad om at få navnene på de pågældende journalister til offentliggørelse, truede en af journalisterne med selvmord – og navnene kom ikke frem.

Også den et år gamle konservative regering er kommet under kritik for at aflønne journalister gennem fiktive job. Kritikerne mener, at det burde forbydes, at journalister, der i forvejen arbejder i medierne, også har job i det offentlige.

Presseminister Theodor Roussopoulos har via de græske ambassader foretaget en undersøgelse af forholdene i andre EU-lande og USA – og det fremgår, at Grækenland er det eneste land, hvor journalister har mulighed for at tage lige så mange job i det offentlige, som de kan få, samtidig med at de arbejder på en avis, tv eller radio. Ministeren mener, at det bør indskrænkes til, at journalister kun må have ét job i det offentlige.

Selv om der er stor arbejdsløshed, over 30 procent, blandt græske journalister, griber det nationale journalistforbund ikke ind over for de mange med adskillige job – og viser heller ikke interesse for at støtte presseministerens forslag om, at journalister kun må have ét job i det offentlige. Det fremgik af det første møde om sagen mellem journalisternes organisationer og ministeren. Men arbejdet med at tilpasse de græske traditioner til forholdene i andre EU-lande fortsætter.

Det græske journalistforbund henviser til vagt formulerede presse-etiske regler. Ifølge dem er det tilladt at tage flere job i det offentlige, blot det sker med måde og omtanke.

Der er med mellemrum pinlige afsløringer af, at de organiserede journalister – omkring 3.000 – og ikke mindst deres ledelse lever højt på de betydelige procenter, som udgivere, tv- og radiostationer giver af deres reklameindtægter til forbundet. Ud over et symbolsk beløb slipper de græske journalister for at betale kontingent.

0 Kommentarer