
De to journaliststuderende lavede 45 timers råoptagelser i forbindelse med deres hovedopgave. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Journalisterne Simon Bojsen og Celine Kortsen skal ikke udlevere deres råbånd fra optagelser på danske minkfarme under coronaepidemien til politiet.
Det har retten i Herning netop afgjort, oplyser de to journalisters advokat, Tyge Trier.
Midt- og Vestjyllands Politi ønskede at få udleveret de råbånd, som de to journalister lå inde med.
Optagelserne, som er blevet lavet under de to journalisters research til deres hovedopgave på DMJX, er blevet brugt hos både DR og TV 2, der i juni sendte dokumentaren ’Minkfarmens skjulte smitte’.
Historierne handler blandt andet om, at en af landets største minkavlere, Niels Christian Poulsen, brugte en kreativ metode til at coronateste sine afdøde mink ved at teste dyr, som højst sandsynligt ikke havde været smittet.
Skulle bruges til sag mod minkavlere
Politiet ønskede at bruge optagelserne til at føre sag mod minkavlere, der gennem snyd med test kan have fået udbetalt større kompensation for aflivede dyr end ellers.
Men det kommer altså ikke til at ske.
”Dommeren har lavet en afvejning af, hvor alvorlig forbrydelsen er imod behovet for, at journalister beskytter deres kilder. Der siger kendelsen, at hensynet til journalisterne vejer tungere, og derfor afviser man begæringen om udlevering af råbåndene,” siger Tyge Trier.
Både Simon Bojsen og Celine Kortsen er glade og lettede over kendelsen. De protesterede allerede tilbage i marts mod politiets begæring.
”Jeg er også juridisk glad for, at retten i Herning sætter foden ned og siger, at råbåndene ikke skal udleveres,” siger Tyge Trier og tilføjer:
”Det er jo væsentligt, at den her beskyttelse af fortrolighed og tillidsforhold mellem journalister og deres kilder forbliver intakt, så jeg er glad for, at det falder sådan ud.”
45 timers råoptagelser
Simon Bojsen og Celine Kortsen havde i første omgang troet, at deres hovedopgave skulle handle om danske minkavleres identitetstab, i forbindelse med at de skulle slå deres besætninger ned. Men nogle kryptiske svar fra minkavlerne pegede de to journaliststuderende i en anden og mere kritisk retning, har Celine Kortsen tidligere fortalt:
”Da jeg spørger, om det er raske mink, de har, lyder svaret, at det kan de ikke vide. Og så går det op for os, at der er noget strategi og taktik i deres måde at svare på.”
Samarbejdspartneren fortæller derefter, at dykker han dybt ned i fryseren, når han skal teste mink, så kan han tage en død mink, som han ved ikke har corona, og tage testen på den.
Bagefter bekræftede minkavleren, at det var sådan, det foregik.
”Jeg tænkte, at det var vildt. Vi stod pludselig med en historie, ingen andre havde. Det virkede helt vildt, at det var sådan, det foregik,” siger Celine Kortsen.
De lavede i alt 45 timers råoptagelser, som er transskriberet ud på 300 sider.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.