Lukninger af østjyske arbejdspladser, en arbejdsløshed på 9,8 procent og informationsjob, der er flyttet til København. Formand Martin Vestergaards beretning i Kreds 4 var ikke munter.
Men der var lyspunkter: Ledigheden er faldet 0,6 procent i forhold til sidste år, og det til trods for, at Journalisthøjskolen hvert halve år sender nye ud til ledighed. Nogle flytter og får job – måske i Vestjylland, konkluderede Martin Vestergaard. Ifølge ham bliver nogle ledige nødt til at søge helt andre græsgange. Han forstår ikke, at der ikke er flere journalister, der arbejder som studievejledere på skoler og universiteter, undervisere, arrangører af konferencer og lignende:
"Vi har jo lært at gribe knoglen og få fat i folk, fremfor at gå i udvalg eller sende lange breve."
Han fortalte, at Kreds 4 har talt med CFJE om at finde ud af, hvilke jobområder der måske kan tiltrække journalister – især hvis de supplerer journalistikken med et voksenpædagogisk kursus eller en merkonomuddannelse i ledelse.
Bestyrelsen foreslog, at kredskontingentet blev sat ned med fem kroner fra 20 til 15 kroner med virkning fra 1. juli. De fem kroner, som i det første halvår svarer til 35.000, skal så bruges til sådan en undersøgelse.
Axel Bang bad forbundet gøre noget for at forhindre, at folk med de nye regler kan blive tvunget på deltidsdagpenge.
Jutta Thuesen sagde, at man ikke skal stirre sig blindt på, at hvis der bare blev uddannet færre journalister, så ville arbejdsløsheden falde:
"I andre fag laver man intensive kurser for at skubbe dem over i vores fag. Vi kunne lukke de tre uddannelser, og der ville stadig stå 1.200 i kø for at komme ind hos os," sagde hun, der selv er i gang med en voksenpædagogisk uddannelse.
Martin Vestergaard var enig med Jutta Thuesen, men sagde også, at en del af problemerne skyldes, at uddannelsen i Odense har kopieret journalistuddannelsen i Århus.
"Meningen var, at den skulle have haft et andet fundament, så folk derfra kunne tage nogle af de job, som andre akademikere tager fra os. Vi bør arbejde på at justere uddannelsen i Odense, så den passer til bredden af efterspørgslen," sagde han og tilføjede, at halvdelen af dem, der bliver optaget i forbundet, ikke har en journalistisk uddannelse bag sig.
Kontingentnedsættelsen på fem kroner blev vedtaget, selv om blandt andre Axel Bang havde argumenteret for, at det er godt at have penge i reserve:
"Jeg får ikke julelys i øjnene ved at spare fem kroner."
Helle-Karin Helstrand syntes, det var en god ide at sætte kredsens kontingent ned.
"Jeg vil hellere betale fem kroner mere til forbundet, hvis der er brug for det," sagde hun.
I løbet af året har Kreds 4 betalt næsten 100.000 kroner i diæter til arbejdsløse på kursus. Alle kredsene, undtagen Kreds 5, blev enige om, at det var for voldsomt og i øvrigt slet ikke en kreds-opgave. Derfor blev det besluttet, at arbejdsløse nu kun får diæt på ud- og hjemrejse dagen, idet de får kost og logi på kurserne.
De nye regler sparer kredsen for en udgift på 90.000 kroner, så selv om kontingentet bliver sat ned, skulle der ifølge formanden alligevel være flere penge til arrangementer.
Jens Rossen sagde, at freelancere også mærker krisen. Han vil have JobService til at undervise de nyuddannede straks, så de ikke går ud og underbyder markedet. Det førte til en længere snak om, hvornår man underbyder. Gør man det, hvis man skriver hurtigere end andre og derfor kun fakturerer fem timer, hvor en kollega tager otte timer for at sidde og stirre ud i luften? Spurgte Niels Hindborg.
Følg med på freelancernes Ping-Pong, det er et godt sted at blive klogere, lød det flere steder fra.
Formanden for Kreds 4 hedder fortsat Martin Vestergaard. Den øvrige bestyrelse består af Thora Frello, Mai Color, Jytte Brødsgaard, Hasse Boe, freelancer Susanne Linton, Erik Vohnsen fra Jyllands-Posten, Gitte Førby fra Østjyllands Radio, Claus Busch fra Adresseavisen Kalø Vig, samt freelancer Per Lidell.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.