search

Journalister skal gå på universitetet

Kravene til journalisterne er vokset betydeligt, både fra mediearbejdsgiverne og fra borgerne.

Kravene til journalisterne er vokset betydeligt, både fra mediearbejdsgiverne og fra borgerne. For at fremtidens journalister kan løse deres opgaver, bør vi alvorligt overveje, om ikke alle journalistuddannelser bør foregå i universitetsregi. Det vil i givet fald betyde, at den nu fusionerede Danmarks Medie og Journalisthøjskole skal have universitetsstatus.

Der er to grunde til, at vi allerede nu skal i gang med sådanne overvejelser. Dels er der kravet til journalisterne, og dels er der behovet for, at fremtidens journalister, herunder fotojournalister, får et bredere jobmarked at agere på.

Med den udvikling vi har set det seneste årti, vil det være rettidig omhu over for journalistikken og for vores kommende medlemmer at sikre dem bedre beskæftigelsesmuligheder ved simpelthen at sørge for, at uddannelserne til medier og kommunikation alle sker på et højere niveau. Evnen til at analysere og gennemskue en stadig mere kompleks verden er her et omdrejningspunkt. Det giver også flere muligheder internationalt at have en større uddannelsesmæssig ballast, hvilket i fremtiden bliver helt afgørende for vores medlemmer.

I fremtiden skal journalister grundlæggende vide mere om organisationsudvikling, virksomhedsøkonomi og samfundets indretning, og så skal de kunne flere sprog. Alt sammen samtidig med at mediearbejdspladserne stiller nye krav til, at journalister kan agere på de mange platforme.

Vi kan gøre to ting. Enten forlænge uddannelserne eller tage fat i det meget ømtålelige emne: praktiktidens længde. Det kunne jo være, at mere undervisning og en universitetsgrad i fremtiden bliver mere værdifuld end lige 18 måneders praktik.

Vi skal undersøge, hvilken uddannelsesmæssig værdi den lange praktiktid har i forhold til de studerendes læring. Der skal være et ordentligt grundlag, hvis der skal ske ændringer her. Noget af grundlaget findes allerede i den evalueringsrapport, der blev offentliggjort i 2004.

Fusionen og den særlige lovgivning for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole giver gode muligheder for at kunne videreudvikle institutionen, uafhængigt af hvordan andre uddannelsesinstitutioner udvikler sig. Det er en spændende udfordring, som vi bør tage op, før andre gør det – af hensyn til vores medlemmer.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen