Journalister skal betale tort for Fælledgården

FOA-formand Dennis Kristensen er tilfreds, efter at en direktør og en journalist er blevet dømt til at betale tort til fire ansatte på Fælledgården. »Nu er der sat mere klare grænser for skjult kamera,« siger han. Journalisterne vil overveje at anke

I dag har Østre Landsret slået fast, at fire medarbejdere på plejehjemmet Fælledgården blev krænket i en udsendelse om stedet i 'Magasinet Søndag' på DR1. Du kan læse dommen her.

Programmet er helt tilbage fra maj 2006 og byggede på skjulte optagelser, som en journalistpraktikant havde lavet, mens hun var ansat på Fælledgården. Udsendelsen handlede om forholdene for beboerne på plejehjemmet, blandt andet i forhold til hygiejne og tonen fra de ansatte.

Det er fagforeningen FOA, der på vegne af de fire medarbejdere har anlagt det civile søgsmål, der blev afgjort i dag. Resultatet er, at direktør Søren Steen Jespersen og journalist Miki Mistrati – fra det nu lukkede Bastard Film – skal betale godtgørelse for tort til medarbejderne.

De fire medarbejdere får henholdsvis 20.000 kroner, 20.000 kroner, 15.000 kroner og 10.000 kroner.

Vil overveje at anke

Journalisternes advokat, Tyge Trier, mener, at dommen er udtryk for en »hård bedømmelse af mediernes arbejde«.

»Landsretten er jo første instans i sagen. Nu vil vi læse dommen grundigt, og så overvejer vi, om vi vil anke til Højesteret,« siger han til Journalisten.

Tyge Trier vil ikke allerede nu vurdere, om dagens dom får principiel betydning for journalisters arbejdsmetoder.

FOA håber på punktum

Hos FOA er forbundsformand Dennis Kristensen tilfreds med dagens dom, som han håber kan sætte et punktum i sagen om Fælledgården.

»Der er jo den mulighed, at de dømte og deres advokat vil forsøge at få sagen indbragt for Højesteret. Men ellers vil jeg sige, at efter otte år er der i dag sat et punktum, som jeg er rigtig godt tilfreds med,« siger han til Journalisten.

Fælledgården-sagen har spøgt i mange år. Efter udsendelsen klagede FOA sammen med Københavns Kommune til Pressenævnet. En sag, der endte med kritik af DR og Bastard Film i 2008.

»Jeg synes, at det er ude af trit med de krav, der er til moderne journalistik. Vi vil gerne kunne dokumentere forholdene på en måde, så seerne selv kan tage stilling. Det er meget reelt at vise, hvordan forholdene er, og så selvfølgelig beskytte de mennesker, der indgår, ved at sløre dem,« sagde Søren Steen Jespersen til Journalisten dengang.

Tabte i Højesteret

Der blev også ført en sag helt til Højesteret, som handlede om, hvorvidt beboerne på Fælledgården var blevet krænket af optagelserne. Her tabte journalisterne i 2012.

»Jeg er skuffet over, at journalisterne ikke er blevet gjort straffrie, da jeg mener, sagen havde stor samfundsmæssig relevans,« udtalte Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård, dengang.

Dennis Kristensen håber, at det lange forløb omkring Fælledgården-sagen – som altså har varet over seks år – vil være en lærestreg for medierne, når det kommer til skjult kamera.

»Dommen her slår fast, at der er nogle klare grænser for, hvornår det er lovligt at bruge skjult kamera. Nu har vi haft medlemmer, som er blevet optaget i det skjulte, flere gange. Jeg synes, der er mange usikkerheder i forhold til folks rettigheder, når den slags sker. Nu er der sat mere klare grænser for skjult kamera,« siger han.

0 Kommentarer