Journalister sigtet for at påvirke retssag

Tre journalister er blevet sigtet af politiet for deres dækning af retssag mod politimand sidste år. Betjenten endte med at blive frikendt. (opdateret 13:22)

Tre journalister er blevet sigtet af politiet for deres dækning af retssag mod politimand sidste år. Betjenten endte med at blive frikendt. (opdateret 13:22)

Københavns Politi har besluttet at sigte tre journalister fra Ekstra Bladet og B.T. for overtrædelse af retsplejeloven. De tre dækkede ifølge hjemmesiden Journalistikpolitiet en sag, hvor en politimand fra Midt- og Vestsjællands Politi var tiltalt for vold med døden til følge, efter at han i december 2009 havde skudt og dræbt en biltyv.
I april 2010 blev politibetjenten frikendt, men ifølge hans advokat, Torben Koch, havde journalisternes artikler været så kritiske over for politimanden, at de var egnet til at påvirke rettens holdning.
»De artikler er noget værre svineri,« sagde advokat Torben Koch dengang til DR.
Det er blandt andet historier med overskrifter som "Betjenten løj i retten", der er faldet politifolkenes faste advokat for brystet.
»Jeg har aldrig oplevet så lavt og ubehageligt et niveau. De skriver direkte, at han lyver. Det er en værdidom, som er helt utilstedelig,« har advokaten udtalt til bladet Dansk Politi.

Politianklager Dorit Borgaard fra Københavns Politi oplyser til Jourpol.dk, at sagen er sendt videre til Rigsadvokaten, som altid skal have sigtelser mod journalister forelagt. De tre er sigtet for overtrædelse af retsplejelovens paragraf 1017, stk. 2, nr. 3, som kan give bøde eller fængsel indtil 4 måneder.

Torben Koch er også fast advokat for Politiforbundet, som dækker de økonomiske udgifter til sagen.
Det vides endnu ikke, hvornår Rigsadvokaten tager stilling til, hvorvidt der skal rejses tiltale mod de tre journalister, skriver Jourpol.dk.

B.T.s chefredaktør Olav Skaaning Andersen skriver i en mail til Journalisten.dk. at han vil blive meget overrasket hvis Rigsadvokaten vælger at tiltale avisens journalister i sagen
»Det undrer mig såre at politiforbundets advokat, Torben Koch, har fået overbevist Københavns Politi om at der overhovedet er en sag. Den burde være blevet afvist som grundløs. Vi har selvfølgelig intet ønske om at påvirke nævningerne, men udelukkende at oplyse offentligheden om hvad der foregår i en vigtig sag, hvor en betjent skyder og dræber en mand«.

Ifølge paragraffen er det strafbart at fremsætte udtalelser, der kan påvirke dommerne, domsmændene eller nævningene med hensyn til sagens afgørelse, så længe endelig dom i en straffesag ikke er afsagt.

(opdateret 13.22 med B.T.s kommentar)