Journalister på Nordjyske mister licens og telefon

Medarbejderne hos Nordjyske Medier mister nu en stribe goder som konsekvens af sparerunden. Blandt andet er det farvel til betalt licens og tilskud til telefonregningen. Og så skal journalisterne til at fotografere. »Det var over min smertegrænse,« siger tillidsmand. (Opdateret 11. september kl. 14.30)

Medarbejderne hos Nordjyske Medier mister nu en stribe goder som konsekvens af sparerunden. Blandt andet er det farvel til betalt licens og tilskud til telefonregningen. Og så skal journalisterne til at fotografere. »Det var over min smertegrænse,« siger tillidsmand. (Opdateret 11. september kl. 14.30)

Efter et langvarigt forhandlingsforløb er spareplanen for Nordjyske Medier endelig faldet på plads:

10 medarbejdere har taget imod en frivillig fratrædelsesordning, og de kollegaer, der bliver på Nordjyske, må undvære tilskuddet til telefonregning og licens de næste tre år. Samtidig forpligter de skrivende journalister sig til også at blive fotograferende. Til gengæld undgår de fyringer.

Men tillidsrepræsentant Torben Duch Holm står med blandede følelser efter forhandlingerne:

»Det er frygteligt ubehageligt, men det drejer som om få hundrede kroner om måneden, som vi må ofre for at undgå fyringer,« siger han til Journalisten.dk.

Torben Duch Holm slår fast, at han er glad for, at aftalen er i hus, og frygten for fyringer har lagt sig. Men der er ikke nogen garanti for fremtiden, selv om aftalen ifølge Torben Duch Holm gerne skulle holde i lang tid. Han mener, medarbejderne har strakt sig langt.

»Vi har ikke mere at give afkald på nu. Det var over min smertegrænse, at vi indfører fotograferende journalister og mister vores frynsegoder,« siger han.

Torben Duch Holm er især ked af, at medarbejdernes eget spareforslag blev afvist af Danske Mediers Arbejdsgiverforening, der repræsenterer arbejdsgiverne i overenskomstforhandlingerne. Medarbejderne på Nordjyske var klar til at tage en uges ekstra ferie om året – uden løn. Det skulle give mere luft i budgettet og bedre arbejdsforhold til medarbejderne. Torben Duch Holm forklarer, at de selvfølgelig ville få mindre i løn, men de ville få mere frihed i bytte.

»Jeg er dybt skuffet over, at ferieforslaget blev afvist. Det er utroligt kynisk af DMA. De spiller hasard med arbejdspladser,« siger Torben Duch Holm.

Afvisningen kommer angiveligt, fordi DMA mener, det ville være overenskomststridigt. Det kan den anden del af overenskomstforhandlingerne, Dansk Journalistforbund, dog ikke forstå.

»Det virker underligt, at DMA blander sig i lokale aftaler. Jeg kan ikke se, hvordan det her skulle blive et overenskomstspørgsmål,« siger faglig konsulent i DJ Claus Iwersen til Journalisten.dk

Han sammenligner forslaget med, at alle medarbejder søger ulønnet orlov, og synes, det virkede som et fornuftigt forslag. Han kalder det meget atypisk for en arbejdsgiverforening, at de ikke vil acceptere det.

»I krisetider ser vi ofte, at de lokale aftalesæt kommer under pres. Arbejdsgiveren kan prøve at indføre ændrede arbejdsforhold eller færre frynsegoder. Det er også sket her, men jeg forstår ikke, hvorfor de ikke ville acceptere den ekstra ferie,« siger han.

Hos Danske Mediers arbejdsgiverforening er de glade for, at parterne nu er nået til en aftale. Forhandlingsdirektør Thomas Rønnowslår mener, at forslaget om frivillig ferie skal ses som kollektiv arbejdsnedsættelse. Det mener han, falder inden for overenskomstforhandlingerne. Derfor afslog DMA forslaget.

»Vi mener, der er behov for mere tilstedeværelse på arbejdspladsen fra medarbejdernes side, ikke mindre,« siger han til Journalisten.dk 

Tidligere på året gik medarbejderne på New York Times samlet ned i løn. Det kan dog ikke ske i Danmark, da det ville kræve en overenskomstændring, siger Claus Iwersen. Han roser tillidsrepræsentanterne på Nordjyske for forhandlingerne. De har strakt sig langt for at undgå fyringer, og han mener ikke, de skal kritiseres for at afgive goder, som medarbejderne selv har optjent. Han understreger dog, at de med aftalen stadig ikke har en helt sikker fremtid.

»Der er ingen garantier for, at det er den sidste sparerunde. Arbejdsgiveren kan altid varsle fyringsrunde med to ugers varsel,« siger han.


0 Kommentarer