Journalister på Horsens Folkeblad frygter fyringer

Danmarks rigeste lokalavis skal spare 5,6 millioner kroner. Det kommer fuldstændigt bag på medarbejderne, og stemningen er ubehagelig, siger tillidsmand Thomas Schütt. Han frygter, at det ender med fyringer.

Danmarks rigeste lokalavis skal spare 5,6 millioner kroner. Det kommer fuldstændigt bag på medarbejderne, og stemningen er ubehagelig, siger tillidsmand Thomas Schütt. Han frygter, at det ender med fyringer.

Der skal spares 5,6 millioner kroner. Så kontant er meldingen fra bestyrelsen til ledelsen på Horsens Folkeblad. Målet er, at den 'primære drift' skal give overskud, det vil først og fremmest sige selve Horsens Folkeblad. Derudover er der nogle ugeaviser.

Det massive beløb er kommet som et chok for medarbejderne.

»Vi ved ikke, hvad der sker endnu, men vi frygter, at det er fyringer, der er intentionen med spareplanen. Det kommer bag på os, at det er nødvendigt med så drastisk et skridt på nuværende tidspunkt. Der er en meget ubehagelig stemning blandt medarbejderne lige nu,« siger tillidsrepræsentant Thomas Schütt til Journalisten.dk.

Avisens ledelse har fået frist frem til 31. maj til at fremlægge en plan for bestyrelsen over, hvordan der kan skæres 5,6 millioner kroner. Der er ansat lige knap 50 journalistiske medarbejdere på Horsens Folkeblad.

En af grundene til, at sparekravet kommer som en overraskelse for medarbejderne, er et interview med avisens chefredaktør, Jens Bebe, der blev bragt i Børsen for to måneder siden.

»Vi har i dag en pæn egenkapital, så vi kan træffe langsigtede beslutninger,« sagde Jens Bebe blandt andet til Børsen, som kaldte ham »dagbladenes stenrige oldermand«.

Jens Bebe understregede også, at en af årsagerne til, at Horsens Folkeblad ikke har været igennem store nedskæringsrunder, er, at de »ikke vil svække det journalistiske indhold«.

»Vi laver ikke avis for at tjene penge. Vi tjener penge for at lave avis. Det er en underskudsforretning at udgive dagblad,« sagde Jens Bebe til Børsen.

De udtalelser er i modstrid med den spareplan, der er lagt op til nu, mener tillidsrepræsentant Thomas Schütt.

»Vi undrer os over, hvad der kan være sket på de to måneder, der har gjort det nødvendigt med en spareplan, og det vil vi gerne have et svar på. Det hænger ikke sammen, det er jo meldinger, der går i hver sin retning,« siger han.

Han siger dog også, at der har været tegn på, at avisens ledelse ikke mente, økonomien var helt god.

»Vi har på det seneste oplevet, at der er stillinger, der ikke er blevet genbesat. Det, der også er sket, er, at vi har fået to færre praktikanter fra august 2010. Det var en beslutning, ledelsen traf stort set samme dag, som spareplanen kom. Det kommer vi selvfølgelig til at mærke. Og så har der været en sparerunde i annonceafdelingen,« siger Thomas Schütt.

Men medarbejderne havde ikke forudset et så stort sparekrav, som bestyrelsen har fremlagt. Derfor skrev de som svar på kravet et fælles brev til bestyrelsen, hvori de udtrykker bekymring over spareplanen og i øvrigt erklærer sig helt uenige i, at der er behov for at skære ned – fordi avisen har en stor egenkapital på 125 millioner kroner, og fordi den er drevet af Horsens Folkeblads Fond, ikke af aktionærer.

»Vi er en avis, der måske har nogle andre muligheder end så mange andre, fordi det er en fond, der ejer den. Vi er ikke afhængige af et krav udefra om omsætning. Og vi har nogle økonomiske muligheder, som kunne bruges til at udvikle avisen. Vi mener ikke, at det nytter noget at spare sig ud af problemerne. Vi frygter for kvaliteten af avisen, hvis der kommer fyringer,« siger Thomas Schütt.

Skal man så bare æde af egenkapitalen for at undgå en sparerunde?

»Nej, men en spareplan er ikke den bedste platform for at udvikle avisen, tværtimod. Det er en panikløsning. Men man skal måske sætte nogle ting i gang, der kan generere en indtægt, så vi får en mere fremtidssikret avis. Vi vil gerne gå ind i en konstruktiv dialog om, hvordan vi kan få solgt nogle flere aviser og få nogle flere indtægter, så vi stadig kan have et dagblad i byen.«

Kan du se andre steder at spare de 5,6 millioner kroner, så det ikke går ud over bemandingen?

»Det er en proces, vi vil gå ind i, hvis det bliver nødvendigt. Det kan jeg ikke sige noget om nu.«

Journalisten.dk følger op på sagen og har forgæves forsøgt at få fat i chefredaktør Jens Bebe.

1 Kommentar

preben nyborg madsen
21. MAJ 2010
Re: Journalister på Horsens Folkeblad frygter fyringer

Den journalistiske tillidsmand frygter for kvaliteten af avisen, hvis der fyres blandt de 50 (!) ansatte på det lille dagblad.

Nu har jeg læst avisen i en periode - og kvaliteten kan altså ikke gå ned. I disse dage laves en fantasiløs og traditionel omnibusavis, som uden vovemod fra redaktionelt side ligner en død and, som snart skal samles op.

Så jeg forstår udmærket Bebe fra chefredaktionen vil spare sine håndører på det journalistiske indhold, som ganske enkelt er for pauvert. Om det så skyldes bemanding eller medarbejdernes kreativitet/lyst aner jeg ikke.

Jeg ved bare, at jeg ikke længere gide læse avisen fysisk, men godt gratis på nettet!