KONFLIKTDÆKNING. Danske journalister tjener en rimelig løn. I hvert tilfælde sammenlignet med sygeplejersker, som har samme længde uddannelse. Sygeplejerskerne har ansvar for liv og død. Journalister bryster sig også af, at deres arbejde er meget ansvarsfuldt.
Desværre kører alt for mange journalister – og medier – på automatpilot. Som nu i den aktuelle konflikt, hvor næsten alle historier drejer sig om, hvem konflikten er synd for!
Kun ganske få artikler har handlet om baggrunden for konflikten. Som Vejle Amts Folkeblad, der på forsiden har tandlæger til at postulere, at de ældres sundhed er truet, fordi de ikke får børstet tænder under konflikten. To dage senere dementerer de ansatte den nyhed (i et læserbrev på side 6), fordi tandbørstning er med i nødberedskabet.
Eller mit eget medie, fjernsynet, som forarget fortæller om en skleroseramt kvinde, som ikke har fået vasket op i seks dage. Hun får godt nok besøg af plejepersonale fem gange om dagen, på grund af sin sygdom, men tallerkenerne står snavsede på køkkenbordet.
Men ingen journalister tør åbenbart konfrontere politikerne/arbejdsgiverne i denne sag. Hvorfor spørger ingen Bent Hansen, formand for regionerne (og socialdemokrat), hvorfor han mener, at sygepleje – udført på et offentligt sygehus – er en tredjedel mindre værd, end når det foregår på et privathospital? Er de offentligt ansatte mere sjuskede? Ikke så dygtige? Har de bedre pension? Bedre arbejdstider? Eller hvad er argumentet for, at det offentlige skal være løntrykkere? Og hvordan vil han overbevise kommende generationer om, at de skal tage en professionsbachelor som sygeplejerske? Når de på fire år kan blive maler – med mindst den dobbelte timeløn. Og hvor det eneste arbejde, de vil have med helligdage, er at undgå at lave dem på væggene.
Hvorfor tør ingen konfrontere kommunerne med, at de ikke overholder serviceloven? Den er ikke sat ud af kraft, fordi der er konflikt. Og hvis en borger er visiteret til at skulle have rengøring hver anden uge, så er det lovbrud, når borgeren ikke kan få det. Eller vil kommunen betale regningen fra et privat hjemmeservice-firma?
'Det er synd for-historierne' er nemme. Specielt hvis man ikke skal bruge tid på at researche, om galdesten nu er en livstruende sygdom eller ej. Bare manden har ondt, så er han et offer for konflikten. Det er for nemt – og for billigt i forhold til den løn, vi får. /
Jørgen Nygaard, journalist, Vejle
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.