Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
10:16 15.11.2022 Anna Sol Jørgensen

Journalister opfordres til at lade normalt udstyr blive hjemme fra Qatar

Journalister opfordres til at lade normalt udstyr blive hjemme fra Qatar

Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Ritzau Scanpix

Du skal som journalist gå ud fra, at både dit hotelværelse, din telefon og din computer kan blive overvåget, når du er i Qatar.

Sådan lyder det fra organisationen Comittee to Protect Journalists (CPJ), der har udarbejdet en guide til journalister, der skal til Qatar for at dække VM-slutrunden de kommende uger.

I guiden advarer CPJ om, at myndighederne i Qatar ligesom i andre golfstater holder vågent øje med journalister både fysisk og digitalt og henviser blandt andet til, at 36 journalister fra Al Jazeera i 2020 fik installeret overvågningsværktøjet Pegasus på deres enheder.

Den digitale overvågning kan ske på forskellige måder – både ved hjælp af software på udstyr og når der bliver logget ind på netværk i Qatar. Derfor anbefaler CPJ, at man begrænser det antal apps og konti, man bruger, mens man er afsted. Det bliver også anbefalet, at journalister laver en søgning på sig selv for at rydde op i, hvad udefrakommende kan se. For eksempel bliver det anbefalet, at journalister, der er homoseksuelle, fjerner informationer om deres familie og partner.

Sådan lyder de vigtigste råd fra CPJ:

  • Lad din normale telefon, computer og andre apparater blive hjemme. Rens en gammel telefon og computer eller køb nye for at tage dem med.
  • Lav  en ny arbejdsmail kun til den tur.
  • Gå ud fra, at dit hotelværelse bliver overvåget.
  • Behold dine enheder på dig hele tiden, hvis det er muligt.
  • Få renset dine enheder og få dem tjekket af en it-afdeling, når du er hjemme igen.

SENESTE NYT

Flere nyheder