Chefredaktør frifundet for brud på navneforbud – journalister slipper for straf

Retten i Aarhus har netop afsagt dom i sag, hvor tre journalister og en chefredaktør var anklaget for at have forbrudt sig på navneforbud i sag om Britta Nielsens datter

Jacob Nybroe er blevet frifundet i sag om at have brudt navneforbuddet i sag om svindeldømte Britta Nielsens datter, Nadia Samina Hayat. Det har retten i Aarhus netop afgjort. Retten har også besluttet, at de tre andre journalister, der var tiltalt i sagen, slipper for straf, men retten mener, at de uagtsomt overtrådte navneforbuddet.

Det fremgår af dommen.

Journalisterne var også tiltalt for at have bragt et billede af Nadia Samina Hayat på forsiden, men på det punkt frifindes de:

”Retten finder ikke, at man som læser får det indtryk, at personen til venstre for Britta Nielsen er sammen med hende, og journalisterne har ikke haft anledning til, at undersøge det nærmere,” står der i dommen.

Dog finder retten, at indholdet i en artikel var brud på navneforbuddet. Det fremgår af dommen, at bruddet er begået den 14. oktober 2018, og der har ikke været omfattende efterforskning i sagen. Retten finder på den baggrund, at sagen ikke er afgjort inden for rimelig tid, uden at det kan bebrejdes de tiltalte. Derfor bortfalder bødestraffen for de tre journalister.

Af dommen fremgår det også, at statskassen skal betale sagens omkostninger.

Chefredaktør var på ferie

Frifindelsen af Jacob Nybroe begrundes med, at han ikke havde kendskab til artiklens indhold, da han var på ferie på udgivelsestidspunktet:

”Retten finder ikke, at han vidste eller burde vide, at artiklens afsnit om, hvor pengene blev af, indeholdt en afsløring af, at Nadia Samina Hayat var en af de sigtede i sagen,” står der i dommen.

De tiltalte var Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, redaktør Jesper Høgberg, graverjournalist Morten Pihl og retsreporter Michael Thykier, der i 2018 alle var på Jyllands-Posten.

De fire var tiltalt for i to artikler at have brudt det navneforbud, som Britta Nielsens yngste datter, Nadia Samina Hayat, var beskyttet under, da hun i oktober 2018 kun var sigtet og ikke tiltalt i sagen. Senere blev hun idømt fire års fængsel for hæleri.

Journalisterne og chefredaktøren blev anmeldt af Nadia Samina Hayats advokat, Christian Bjerrehus, da han mente, at de i to artikler havde givet oplysninger, som kunne identificere datteren.

Blandt andet at Britta Nielsen havde tre børn, at hun havde købt sin datter et føl, og at datteren havde et selskab, som handlede med heste i Holland.

De oplysninger kunne ifølge anklagemyndigheden tilsammen identificere datteren, selv om hun var beskyttet af et navneforbud. Alle fire tiltalte nægtede sig skyldige i sagen.

En dom mod hele JP

Chefredaktør for Jyllands-Posten, Jacob Nybroe, stiller sig uforstående overfor dagens dom.

”Vi er ærgerlige over dommen og er ikke enige i den, ellers ville vi jo have tilstået eller skrevet helt anderledes til at starte med,” siger han og tilføjer:

”Dommen er en meget konkret vurdering af, hvordan man kan sætte nogle specifikke sætninger sammen, så Nadia Samina Hayat kan identificeres. Vi har derfor også svært ved at se, at den her dom skulle være principiel på nogen måder.”

At Jacob Nybroe selv blev frifundet, imens de tre andre tiltalte blot slap for straf, ser han som en teknikalitet. Han mener, at dommen er en dom mod hele Jyllands-Posten, ikke blot de tiltalte journalister og understreger, at Jyllands-Posten følger landets love. Derfor er chefredaktøren meget ærgerlig over, at der nu hænger en dom over deres hoveder.

I forhold til fremtiden, så skal Jyllands-Posten nu tygge dommen igennem.

”Vi skal se på dommens præmisser med vores advokat, og så skal vi overveje, om vi vil anke den,” siger Jacob Nybroe.

Rettet klokken 13.35: Retten i Aarhus oplyste i første omgang, at de fire var frifundet. Af dommen fremgår det, at kun chefredaktøren er frifundet, mens de sidste tre slipper for straf.

Opdateret klokken 15:16 med kommentarer fra chefredaktør på Jyllands-Posten Jacob Nybroe

0 Kommentarer