Journalister og medier spredte falsk foto

Flere journalister og medier delte over weekenden et manipuleret screenshot fra BT’s hjemmeside. Billedet fik det til at se ud, som om avisen ikke kunne kende forskel på fakta og fiktion. »Alarmklokkerne burde have ringet,« siger underviser i journalistik på sociale medier

Det var bare en joke. Mange seere af tv-serien 'House Of Cards' fik associationer til figuren Raymond Tusk, da spillet om topposterne i EU pludselig gjorde polakken Donald Tusk til en omtalt mand i det danske mediebillede.

Derfor var det også sjovt, at der tilsyneladende var en journalist eller redigerende på BT, der forvekslede et billede af 'House Of Cards'-karakteren med den polske politiker.

Screenshotet af den angivelige fejltagelse blev delt vidt og bredt på sociale medier i løbet af weekenden. Ikke mindst af journalister og medier – heriblandt forfatteren til denne artikel. Men BT havde ikke taget fejl af noget. Artiklen havde det rigtige billede af den polske politiker Donald Tusk.

Billedet af 'House of Cards'-karakteren var photoshoppet ind, og BT synes ikke, det er sjovt at blive fremstillet som tumper:

»Vi har blandt andet haft travlt med at bede andre medier om at lade være med at sprede det på sociale medier,« siger digital nyhedschef på BT Lars Westh, der ikke vil komme nærmere ind på, hvilke medier der delte det manipulerede billede.

Rimeligt harmløst

Journalist på DR Jesper Vestergren var en blandt mange journalister, der delte screenshotet.

Han vidste ikke, det var falsk, da han delte det. Det blev han først opmærksom på senere, da en anden journalist påpegede, at foto-bylinen til billedet af 'House Of Cards'-karakteren tillhørte en polsk pressefotograf.

»Man kan altid gå tilbage og sige, at jeg skulle have været mere opmærksom og sammenlignet fotobylines, men i øjeblikket dér tænkte jeg ikke over det. Der synes jeg bare, det var sjovt. Selvfølgelig er det ærgerligt, at jeg har været med til at sprede et forkert billede, men det er også rimeligt harmløst. Man skal huske på, at min twitterprofil ikke er nogen officiel nyhedskanal, så der skal også være plads til at tweete ting, der giver et smil på læben,« siger Jesper Vestergren.

Manglede link

Både Jesper Vestergren, undertegnede og de andre journalister og medier, der delte det falske screendump, burde dog lige være stoppet op og tjekket det efter. Det mener journalistisk lektor med fokus på digitale og sociale medier Filip Wallberg fra SDU. Pointen med fotobylinen er noget, vi som journalister hurtigt kan gennemskue, men det kan dem, som vi deler det med, måske ikke:

»Vi skal – inklusive jeg selv – altid være påpasselige med, hvad vi sender videre, når vi ikke selv har tjekket kilden. Alarmklokken burde have gået hos mange af de journalister, som tweetede det, fordi der ikke var noget direkte link til artiklen. Den endelige dokumentation manglede. Når jeg ser noget odiøst, jeg gerne vil dele, så er det med et screenshot og et direkte link,« siger Filip Wallberg, som joker med, at sagen heller ikke er mere alvorlig:

»Med den fantastisk store troværdighed, vi som stand i forvejen har i befolkningen, så er det bare en lille ridse i lakken,« siger Filip Wallberg.

Jesper Vestergren køber ikke pointen om, at manglende link skulle have alarmeret ham:

»Kritikken af, at der skulle have været et link, forstår jeg ikke. For hvis internetmedier laver fejl, så retter de jo fejlen, og så kan man ikke længere se, at der har været en fejl, når man følger linket,« siger han.

Ophavsmanden til det manipulerede screenshot arbejder som tekstforfatter, oversætter og korrekturlæser. Han ønsker ikke at udtale sig, ud over at han beklager joken.

5 Kommentarer

Mikael Nielsen
5. SEPTEMBER 2014
"Sagen" viser, at der i
"Sagen" viser, at der i hvertfald er nogle journalister, som er bedøvende ligeglad med fakta, bare det er en god historie - " for så er det jo heller ikke værre".
Kasper Villum Jensen
4. SEPTEMBER 2014
Nej det kan ikke sammenlignes
Nej det kan ikke sammenlignes.

Computerspils-billedet blev brugt ved en fejl i et indslag pga uvidenhed eller travlhed.

Her er der tale om et manipuleret billede der aldrig har været bragt i et medie. Til gengæld er en masse skadefro folk, som var ganske bevidste om processen og den polske politikers navn og udseende, blevet taget ved næsen.
Malte Østergård
3. SEPTEMBER 2014
Men den rette sammenhæng var
Men den rette sammenhæng var tydeligvis ubekendt for de journalister, der på trods af at mene de havde et indgående kendskab til hele processen ikke anede hvem polakken var og hvordan han så ud.
Den slags sker i øvrigt løbende og hvem husker f.eks. ikke, da TV2 brugte et billede fra et computerspil som illustration af en krigszone?
Kasper Villum Jensen
3. SEPTEMBER 2014
Kan du uddybe, Malte?

Kan du uddybe, Malte?

For det falske screenshot og den efterfølgende moro fik jo kun luft under vingerne, fordi folk netop kendte navnesammenfaldet på de to personer (politiker og skuespiller). Ellers er det jo ikke sjovt. Så er det bare et skærmbillede af en artikel.

Eller har jeg misforstået dig?
Malte Østergård
3. SEPTEMBER 2014
Viser vel bare hvor lidt
Viser vel bare hvor lidt journalister i virkeligheden ved om de personer, som de ellers påstår at kende indgående.

Flere