Journalister og DF: Straf embedsmænd for at nøle

En række undersøgende journalister vil indføre en straf til embedsmænd, der nøler med aktindsigt. Dansk Folkeparti støtter ideen. DJØF afviser og kalder det »kedelig mistænkeliggørelse« over for Journalisten.dk.

En række undersøgende journalister vil indføre en straf til embedsmænd, der nøler med aktindsigt. Dansk Folkeparti støtter ideen. DJØF afviser og kalder det »kedelig mistænkeliggørelse« over for Journalisten.dk.

Hvis en embedsmand krænker princippet om åbenhed i forvaltningen, så skal han straffes, for eksempel med en bøde. Det opsigtsvækkende forslag kommer fra flere norske kilder, som Journalisten har mødt i forbindelse med artiklen ‘I åbenhedens fodspor’ i det seneste nummer.

Bag forslaget står blandt andre formanden for det norske Retsudvalg, Per Sandberg, fra Fremskridtspartiet. Han er ærkeliberalist og mener, der er alt for lidt åbenhed i Norge. Derfor skal danskerne benytte sig af, at vi netop nu er ved at få en ny offentlighedslov.

Per Sandberg mener, vi skal indskrive en straf til embedsmænd, der forhaler processen omkring en aktindsigt, selv om de godt ved, at de ender med at skulle udlevere dokumenterne.

»Indfør en straf. Der sker ingenting, hvis en embedsmand bryder loven, og det er et problem. Man skal selvfølgelig sørge for at give embedsværket mulighed for at forstå, hvad loven betyder, og hvor vigtig den er. Men der skal også være en sanktion,« siger Per Sandberg til Journalisten.

Han bakkes op af en række fremtrædende, undersøgende journalister i Norge, der mener, det er for nemt for embedsværket at handle i ond tro. I Journalisten opfordrer journalist og medlem af Norsk Presseforbunds Offentlighedsudvalg Vegard Venli blandt andet til at indføre en sanktion.

Også Dansk Folkeparti går ind for at indføre en straf. Det sagde formanden for det danske Retsudvalg, Peter Skaarup (DF), til Politiken i går efter at være blevet forelagt det seneste nummer af Journalisten.

Men embedsmændenes fagforening, DJØF, er afvisende over for at indskrive en straf i offentlighedsloven.

»Nu kender jeg ikke direkte til forslaget, men det lyder umiddelbart mærkeligt,« siger Per Hansen, formand for Offentlige Chefer i DJØF, til Journalisten.dk.

»Der er jo allerede muligheder for at sanktionere, man kan for eksempel blive afskediget for tjenstlig forsømmelse – det står allerede i lovgivningen. Det er ikke normalt i Danmark, at man uddeler straf uden for straffelovens rammer, og det må give anledning til overvejelser, om det virkelig er på offentlighedsloven, man skal starte med at gøre det,« siger han.

Per Hansen synes ikke, der er nogen grund til lige at udvælge embedsmændene og straffe dem.

»Hvis man skulle lege med tanken, så skulle det gælde både ministre, borgmestre og embedsmænd. Vi forvalter jo alle offentlighedsloven. Jeg synes, det har en kedelig mistænkeliggørelse over sig kun at udvælge embedsmændene og stille dem en straf i udsigt,« siger han til Journalisten.dk.

0 Kommentarer