Journalister ligger nederst

Befolkningen betragter ikke journalistik som et vigtigt fag. Det viser en norsk meningsmåling, som ifølge Journalisten.no passer dårligt med journalisternes eget selvbillede og lønniveau.

Befolkningen betragter ikke journalistik som et vigtigt fag. Det viser en norsk meningsmåling, som ifølge Journalisten.no passer dårligt med journalisternes eget selvbillede og lønniveau.

Lærere, offentligt ansatte omsorgsarbejdere og ingeniører har ifølge den norske befolkning de vigtigste kompetencer, mens journalister på en liste med 10 faggrupper havner nederst. Afdelingsdirektør Egil Knudsen – som selv er tidligere journalist – i det såkaldte Kunnskapsdepartementet forsøger forgæves at trøste det norske Journalisten med, at advokater og håndværkere kun ligger en anelse over journalister i undersøgelsen.

Lederen af det norske journalistforbund, Elin Floberghagen, opfatter det som lidt af et paradoks, at der er så stor søgning til journalistuddannelserne, når journalisternes status er tyndslidt.

Mange undersøgelser har jo vist, at folks tillid til journalister ligger omtrent på linie med brugtvognsforhandlere?
"Ja, vi slider med journalisternes status og tillid. Jeg så for nylig en svensk undersøgelse, hvor journalister blev overgået af bedemænd, når det gælder tillid, uden at jeg ved, hvad bedemændene har gjort."
Hvordan ser du på undersøgelsen?
"Jeg synes den viser, at mange ikke ser mediernes og journalistikkens betydning for demokratiet. Det er forstemmende, selv om det måske ikke er overraskende. Vi har tydeligvis et stykke vej at gå med at forklare pressens rolle i samfundet og journalistikkens betydning," siger den norske journalistformand.

1 Kommentar

Jens Utoft
15. APRIL 2009
Re: Journalister ligger nederst

Det kunne jo tænkes, at læserne, lytterne og seerne er kloge nok til at gennemskue, at megen af den journalistik, de præsenteres for, er overfladisk, sjusket og uden styr på en række faktuelle detaljer.

Det er der selfølgelig i de fleste tilfælde gode forklaringer på - måske først og fremmest et ønske om at gøre målgruppen så stor som mulig, og at det dermed et nødvendigt at fravælge de informationer, som kræver en dybere indsigt i emnet.

Tidspres og manglende specialisering i fagområder er selvfølgelig andre gode undskyldninger, men det er altsammen med til at svække både mediernes og journalisternes troværdighed. Prioritering af underholdningsværdi frem for faktuel betydning for mediebrugernes hverdag hører også med i billedet.