Hvert medlem af Europa-Parlamentet har omkring en kvart million kroner om måneden til disposition til dækning af rejseomkostninger, diæter, aflønning af medarbejdere og såkaldt blyantspenge. Men journalister har ingen mulighed for at kigge politikerne efter i kortene, fordi regnskaberne ikke er offentlig tilgængelige.
Nu har 29 journalister, der samlet dækker alle EU-landene, klaget til for EU-domstolen, fordi de mener, at offentligheden har krav på at vide, hvad europaparlamentarikerne bruger pengene til.
Det fortæller en af klagerne Staffan Dahllöf, svensk EU-journalist med base i København.
»Vi tror ikke nødvendigvis, at de misbruger pengene, eller drikker dem op. Men de bliver måske brugt på noget, som ikke har med EU-politik at gøre,« fortæller Staffan Dahllöf.
Fælles for de 29 klagere er, at de har forsøgt at indhente information om europaparlamentarikernes forvaltning af penge, som bruges på for eksempel medarbejdere og rejser. Det har parlamentet hidtil afvist.
»For tidskrævende«
Ifølge parlamentets administration er det for tidskrævende at udlevere oplysningerne, parlamentet har desuden ikke adgang til papirerne – og så er oplysningerne af privat karakter, forklarer Staffan Dahllöf.
»Vi er nødt til at skære igennem, så vi kan få et overblik,« mener han.
Udgifterne til parlamentarikernes løn og omkostninger er samlet i alt 3,5 milliarder kroner om året. Klagen omhandler ikke politikernes løn, men den lange liste af tilskud til for eksempel mad, rejser, kontorartikler, medarbejdere og konsulenter.
Det er første gang, EU-Domstolen får en klage, der kommer fra personer fra alle 29 EU-lande, fortæller Staffan Dahllöf.
»Det giver en ekstra dimension. Så er det ikke bare ét brokkehoved,« siger han.
Det er den slovenske journalist Anuška Delić fra dagbladet Delo, der har taget initiativ til at samle gruppen, der kalder sig The MEPs Project (MEP – Member of European Parliament).
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.