search

Journalister i Ukraine er fredløse

En journalist er blevet myrdet og over 25 udsat for overgreb i Ukraine. "Overgreb på journalister bliver ikke for alvor efterforsket og stort set ikke retsforfulgt," skriver Mogens Blicher Bjerregård fra Kiev

Her til morgen er der igen heftige kampe her i Kiev, og situationen er ude af kontrol. Efter det brutale drab på den ukrainsake journalist Vyacheslav Veremei, som først blev tævet og derefter skudt forrige nat og med alvorlige overgreb på mere end 160 journalister gennem de seneste tre måneder, er situationen meget alvorlig for ukrainske journalister.

Vyacheslav Veremei blev identificeret som journalist, før han blev slået ihjel, og dermed er journalister er nærmest blevet fredløse, og den aktuelle situation er stærkt foruroligende for pressefriheden og journalisters sikkerhed.

Jeg ankom sent tirsdag aften til Kiev. Netop som de blodige kampe var brudt ud få timer forinden. Og jeg konstaterede, at de tilstedeværende journalister tog deres sikkerhed alvorligt, for de havde udstyr med hjelme og veste og sørgede i øvrigt for at arbejde i grupper for blandt andet at undgå at blive mål for overfald. Men det gik altså alligevel galt i løbet af natten med mordet, og mere end 25 journalister er samtidig blevet udsat for overgreb ud over det voldsomme drab.

Onsdag begyndte en to dage lang international mission, som jeg er i Ukraine for at lede. Missionen, der er bredt sammensat af medieorganisationer fra hele verden, skal kortlægge forholdene for journalister og medier. Vi skal også komme med anbefalinger til, hvad både det ukrainske samfund og det internationale samfund kan bidrage med for at ændre på den meget kritiske situation for ukrainsk pressefrihed.

Under samtalerne med de ukrainske journalister vi har mødt, står det krystalklart, at de ikke længere har tillid til deres retssystem. Overgreb på journalister bliver ikke for alvor efterforsket og stort set ikke retsforfulgt. I bedste fald kun i minimal grad. Selv om der faktisk er en brugbar lovgivning, bliver den ikke fulgt, så de har i stedet et godt øje til domstolen i Strasbourg.

Et af problemerne, der for alvor har vist sig er, at loven har en snæver definition på en journalist. Det begrænser beskyttelsen til journalister på massemedier, mens for eksempel fotografer og freelancere ikke hører til den kategori og derfor ikke nødvendigvis er anerkendt som at være på arbejde, når de på opgave.

Men først og fremmest har systemet en total mangel på respekt for journalistikkens plads i samfundet, hvad enten den bliver udtrykt i billeder, på skrift eller i tale. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at en politiet forholder sig passivt og ser til, mens journalister bliver tævet.

Med alt hvad der sker lige nu i Ukraine er der mere end nogensinde brug for journalister og medier, der frit kan fortælle og informere befolkningen om udviklingen i landet. Og der er brug for international opbakning til det.

Det er rystende, hvad man oplever i disse dage i Kiev, og så så tæt på det europæiske fællesskab. Jeg håber i den grad, at det internationale samfund vil presse Ukraine til pressefrihed. 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen