Journalister i paradis

Danmarks mest populære realityserie, Paradise Hotel, har dokumentar- og nyhedsjournalister på holdet til at skrue historierne sammen, så de chokerer, underholder og fascinerer.

Danmarks mest populære realityserie, Paradise Hotel, har dokumentar- og nyhedsjournalister på holdet til at skrue historierne sammen, så de chokerer, underholder og fascinerer.

REALITY. På SE og HØR bruger en journalist al sin tid på at dække serien. Information har skrevet om den på forsiden af avisen. Og Berlingske Tidende har forklaret, at seernes forargelse er hemmeligheden bag programmets succes.
Med omkring 270.000 daglige seere har Paradise Hotel bevist, at reality stadig kan trække seere – og medierne elsker at skrive om det.

Hver uge bliver der skrevet flere hundrede historier om de unge, smukke deltagere. Om Peter, der knaldede med Amalie – eller Claudia, der gik i bad med Rasmus. Journalisten har besøgt Mastiff TV på Vermundsgade på Østerbro i København for at få et indblik i, hvad man laver som journalist på Danmarks mest populære reality-program.

. Foto: Signe Højgaard Nielsen
På sjette sæson kører reality-serien Paradise Hotel fra mandag til torsdag hele foråret med sex, druk og vilde fester. Når serien slutter, bliver deltagerne glemt så hurtigt, at de færreste i dag kan huske, hvem der vandt sidste år. Foto: TV3


FIRE K
VINDELIGE TILRETTELÆGGERE sidder bag hver deres stationære computer med hørebøffer på og er i fuld gang med at redigere de kommende afsnit af Paradise Hotel. Letpåklædte og solbrune kroppe toner frem på de små skærmbilleder i redigeringsprogrammet. Klippene fra optagelserne i Mexico sidste år står i skærende kontrast til sneen, der driver ned ad ovenlysvinduerne her på redaktionen på Østerbro i København.

På computerskærmene er der både ansigter, som allerede har været vist i TV, men også nye deltagere. De programmer, tilrettelæggerne sidder og arbejder med lige nu, bliver først vist på TV 3 om et par uger. Foran sig har hver tilrettelægger en logbog over, hvad der skal med i de enkelte afsnit.

De skiftes til at grine, mens de arbejder. Selvom de allerede godt ved, hvad der kommer til at ske i serien, bliver de alligevel overraskede over, hvordan det ser ud og lyder på optagelserne.

Tina Warming Eriksson har lavet Paradise Hotel, siden hun blev færdiguddannet journalist på Journalisthøjskolen i 2007.
»Det er faktisk overraskende, hvor godt jeg har kunnet bruge det, jeg har lært på skolen. Det eneste, jeg ikke kan bruge er sådan noget som samfundsøkonomi. Alt det andet omkring interviewteknik, historiefortælling og vinkling kan jeg bruge,« siger Tina Warming Eriksson.

Hun fortæller, at opfattelsen af serien har ændret sig meget de sidste par år.
»Tidligere blev der snakket dårligt om en, hvis man lavede Paradise. Nu er det det eneste folk taler om. Det er blevet legalt at lave Paradise,« siger Tina Warming Eriksson, griner og tilføjer: »Næsten.«

Kort fortalt går programmet ud på, at en håndfuld singler af hvert køn hele tiden skal konkurrere om at få sig en partner. Den person, som er single i slutningen af hver uge, bliver sendt hjem.

ALLE TILRETTELÆGGERNE ER enten uddannet journalister eller har arbejdet som journalister. Anne Toft Martinsen var i praktik på DR Sporten og har indimellem sæsonerne på Paradise Hotel også været på TV Avisen

»Jeg troede, jeg skulle lave nyheder, men lige nu synes jeg, det er sjovere at lave Paradise Hotel,« siger hun.
Anne Toft Martinsen trækker på sin erfaring med at skrue nyheder sammen, når hun bygger et afsnit af Paradise Hotel op.
»Vi bruger hele tiden nyhedskriterierne til at vælge ud,« siger hun og forklarer, at scener og klip for eksempel kun kommer med, hvis de er væsentlige for den overordnede fortælling i serien.

DENNE FREDAG FORMIDDAG,
mens tilrettelæggerne er ved at klargøre de kommende ugers afsnit af serien, er Kasper D. Kopping fra SE og HØR ved at skrive et interview til bladet med en af Paradise-deltagerne. Han har modtaget et hav af nøgenbilleder og modelfotos af en deltager fra folk, som kender hende og vil hænge hende ud. Han skal også skrive web-historier til mandagen efter.

»Vi bruger nettet til de korte citathistorier og opdateringer. I bladet har vi de mere dybe historier, hvis man kan kalde det det,« siger han og nævner som eksempel en afsløring af, at en af deltagerne har arbejdet som mandestripper.

Fotoserier med bikini-babes og længere interviews med deltagerne gemmer han også til bladet. Paradise-stoffet er uden tvivl meget populært hos læserne. Et web-tv-indslag med en tidligere deltager, Susan K, der var i bad med en deltager fra et andet reality-program, Søren fra Robinson, er noget af det mest sete nogensinde på SeogHoer.dk.

Paradise er det helt store samtaleemne blandt bladets yngste læsere. Det er Kasper D. Kopping ikke i tvivl om. »Paradisedeltagerne er leveringsdygtige i det, vi kalder guf. Det er sex, og det er citater uden omsvøb. Det kunne mange a-kendte godt lære noget af,« siger han.

Anne Toft Martinsen laver Paradise Hotel  ni måneder om året. To af månederne foregår  i Mexico, hvor serien bliver optaget. Resten  hos Mastiff på Østerbro. Foto: Martin Stampe. Foto: Signe Højgaard Nielsen
Anne Toft Martinsen laver Paradise Hotel ni måneder om året. To af månederne foregår i Mexico, hvor serien bliver optaget. Resten hos Mastiff på Østerbro. Foto: Martin Stampe


SELVOM KASPER D. KOPPING
i de otte uger, serien kører, bruger næsten al sin tid på Paradise, så er han langt fra den, der bruger længst tid på programmet. Redaktionschef på Mastiff TV i Vermundsgade, Mikal Kjær-Hansen, er beskæftiget med Paradise året rundt med alt fra idéfasen til den færdige redigering. Han begyndte som reporter på anden sæson, mens han endnu var studerende på Medievidenskab på Aarhus Universitet.

I USA er programmet kun produceret to gange med flere års mellemrum, og i Norge og Sverige skeler de til den danske succes, når de laver deres egne versioner. En sæson af det danske Paradise Hotel har sågar været vist i Norge.

»Vi tillader os at sige, at vi er verdens bedste til at lave Paradise Hotel. Vi er de eneste, der har formået at løfte det fra et middelmådigt underholdningsprogram til et super produkt til vores målgruppe,« siger Mikal Kjær-Hansen. Han bruger en stor del af sin tid forud for optagelserne på at udvikle de særlige 'twists' eller overraskelsesmomenter, som hele tiden indgår i programmet.
I år blev der for eksempel lukket et tvillingepar ind i programmet på skift. Tvillingerne skulle forsøge at narre de andre deltagere til at tro, at de var en og samme person.

I modsætning til, hvad mange måske tror, arbejder holdet bag Paradise ikke bevidstløst på at få så meget sex med i programmet som muligt. Det er langt fra alle sex-scener, der får lov til at komme med i programmet. En sex-scene er kun interessant i serien, hvis den har en betydning for den overordnede fortælling.

»Det er en historie, hvis der er nogen, der lige er blevet forelskede eller er ved at gå fra hinanden. Men i hver sæson har vi et kærestepar, der dyrker sex hver aften. Det giver vi ikke plads til i programmet. Vi har ikke sex med for sex'ens skyld,« siger Mikal Kjær-Hansen.

PARADISE HANDLER I HØJ grad om intriger, fest og farver, scoringer og solbrændt hud. En af tilrettelæggerne, Stine Stahr, har tidligere lavet undervisnings-tv og dokumentar i den mere alvorstunge variant for DR – blandt andet om tvangsbehandling af gravide misbrugere og hjerneskadedes kamp tilbage til livet. Hun forlod DR midt under en af de store fyringsrunder til fordel for reality-programmet Den Hemmelige Millionær, Singleliv og dernæst Paradise Hotel.

»Jeg var meget glad for de år, jeg havde på DR, men jeg var begyndt at føle et behov for at kunne smile lidt mere på arbejdet,« siger hun. Og selvom fyringsrunderne havde lagt en dæmper på arbejdsglæden i DR, var det mest i forhold til programmerne, Stine Stahr havde brug for en ny vinkel på jobbet som tilrettelægger.

»Fra 2002 til 2008 arbejdede jeg med personer, som havde det hårdt på den ene eller anden måde. De medvirkende var ofte mennesker, der var nede og ramme samfundets bund eller trængte til en hjælpende hånd. Jeg er et følsomt menneske og tog meget af det med hjem, jeg oplevede på mit arbejde,« siger Stine Stahr.

Selvom Paradise har en helt anden lethed over sig, kan Stine Stahr sagtens engagere sig i deltagernes følelser og de situationer, de havner i.

»På samme måde som det kan være svært at miste sit job eller kæmpe sig tilbage efter en hjerneskade, kan det være svært at få stukket en kniv i ryggen af sin ven eller skulle sige farvel til sin kæreste. Det kan være lige så gribende, men blot på et mere hverdagsagtigt plan,« siger hun.

. Foto: Signe Højgaard Nielsen
Det er Mastiff TV, der producerer Paradise Hotel for TV 3. Fire tilrettelæggere laver fire afsnit om ugen. Programmerne bliver klippet blot et par uger, før de bliver vist på tv. Foto: Martin Stampe

NÅR HOLDET ER I
Mexico for at optage Paradise Hotel minder det på mange måder om en redaktion, der er af sted for at dække en større begivenhed. Der er redaktionsmøder hver dag, hvor der bliver talt om, hvad den seneste udvikling er, og hvad der skal dækkes i løbet af dagen.

Omkring 65 mand er af sted i alt. På holdet er blandt andet seks tilrettelæggere, en redaktionschef, tre kontrolrumsredaktører, tre reportere, otte fotografer og seks såkaldte 'shadere' til at styre overvågningskameraerne.

De skiftes til at være på arbejde i de to måneder optagelserne varer. Hver dag bliver der skrevet en logbog på en til to A4 sider om, hvad der er sket i løbet af det seneste døgn. Det er tilrettelæggernes ansvar, at der bliver sendt reportere ind for at interviewe på de rigtige tidspunkter, og at der bliver stillet de rigtige spørgsmål. Hvis ikke bliver det svært at få klippet serien sammen.

UNDERVEJS BLIVER JOURNALISTER
fra de medier, der dækker programmet mest, inviteret en uge til Mexico for at møde de nye deltagere. Kasper D. Kopping fra SE og HØR har været af sted tre år i træk. Den første gang begik han den fejl, at han spurgte ind til deltagernes drømme og liv i Danmark og flittigt griflede alt, hvad de sagde, ned.

Men han kom hjem og fandt ud af, at det var de færreste ting, han kunne bruge, da serien løber over skærmen et halvt år efter. I stedet bruger han nu den halve time, han har med hver deltager i Mexico på, at komme ind på livet af dem.

»Jeg optræder mere som deres ven, end som journalisten. Jeg prøver ikke at være for hård i filten, selvom jeg er på SE og HØR,« siger Kasper D. Kopping og fortæller, at han har en klar fordel, fordi han laver Øjne i Natten for SE og HØR og går i byen de samme steder som deltagerne. Han taler deres sprog og bevæger sig på deres hjemmebane. Efter premieren, som blev vist i Dagmar-biografen, gik Kasper D. Kopping også med deltagerne i byen.

»Det er ikke, fordi det er falsk. Jeg har lyst til at gå med dem i byen, men samtidig er det en god taktik til at skabe et bånd mellem mig og dem. Det handler om, hvem de ringer til, når de har lyst til at fortælle,« siger han.

En fast del af konceptet bag Paradise Hotel er konkurrencer, hvor vinderen er sikker på at blive på  hotellet en uge mere. Tammie  blev kåret som  årets Miss Para-dise af fyrene i  programmet. Foto: TV3. Foto: Signe Højgaard Nielsen
En fast del af konceptet bag Paradise Hotel er konkurrencer, hvor vinderen er sikker på at blive på hotellet en uge mere. Tammie blev kåret som årets Miss Paradise af fyrene i programmet. Foto: TV3

På B.T. HAR SISSE SEJR-NØRGAARD dækket Paradise Hotel de seneste sæsoner. For et par år siden skrev hun mest historierne til nettet og skulle kæmpe for at få sine artikler i den trykte version, for B.T. vil gerne være en mere pæn avis. Læserne skal kunne bladre i den, mens ungerne ser på. Men i år er der sket et skift. Nu vil papiravisen meget gerne have seneste nyt fra Paradise Hotel.

» Jeg kan mærke, at der er en større åbenhed over for at vise de her babes, når de er afklædte,« siger Sisse Sejr-Nørgaard.

Hun kastede sig selv over stofområdet, fordi hun syntes, at det var godt tv. Og så føler hun sig ikke for fin til at lave det, læserne efterspørger.

»Som underholdningsjournalist har jeg det sådan, at jeg skal være med dér, hvor historierne er,« som hun siger det. På B.T.'s net har responsen på Paradise-dækningen været overvældende god. Da serien havde sæsonpremiere, var der flere, der læste en anmeldelse af første afsnit, end der var læsere til en historie om en forulykket bus med danske skiturister.

LIGE NU ER Paradise-deltagere overalt i medierne. Men det varer ikke længe. Deres berømmelse holder som regel kun, imens serien ruller over skærmen.

»Hysteriet stopper med et fingerknips. Folk er blevet mætte, når serien har kørt i fire måneder. Der dør det. I år er der ikke mange, der husker ham, der vandt sidste år,« siger Kasper D. Kopping. Et par døgnfluer lever dog længere end de fleste.

»Jeg er ked af at sige det, men det er sex, der sælger. Susan K er kendt, fordi hun kneppede alt og alle. Og så var der Mascha Vang, der rendte rundt med sine store silikonebryster. Men når programmet slutter til maj, så står det helt stille.«

4 Kommentarer

Anonymous
1. AUGUST 2013
3-4 måneder
3-4 måneder
Anonymous
9. APRIL 2013
Hvor lang tid tager det at
Hvor lang tid tager det at optage en hel sæson :)
Signe Højgaard Nielsen
26. APRIL 2010
Re: Journalister i paradis

Hej Malene

Så vidt jeg husker bliver Paradise optaget i efteråret, men prøv engang at rette henvendelse til Mastiff, der producerer programmet. God tur.

Mvh

Signe Højgaard Nielsen

Malene Juul
22. APRIL 2010
Re: Journalister i paradis

Hej.

Vil bare lige spørge om på hvilken tid af året bliver der optaget på paradise hotel, da jeg gerne vil til Mexico på et tidspunkt og jeg synes vejret ser ud til at være helt perfekt hele tiden derovre:-)

MVH Malene