Det Internationale Journalistforbund advarer journalister mod drab og bortførelser. Politikens Afrika-korrespondent Jesper Strudsholm har netop været i den Demokratiske Republik Congo, og han følte sig langtfra i livsfare.
En congolesisk journalist er blevet dræbt, og flere journalister er blevet kidnappet i den Demokratiske Republik Congo. Derfor advarer The International Federation of Journalists og The International News Safety Institute journalister mod, hvad de kalder ekstrem fare. Drabet og kidnapningerne sker i en tid, hvor regeringshæren i Congo og oprørshæren kæmper i den østlige del af Congo.
Den danske korrespondent Jesper Strudsholm er netop hjemvendt fra en tredages tur i Congo.
»Jeg var heldigvis i Congo i en pause mellem seriøse kampe, så jeg var ret heldig. To dage efter at jeg tog hjem, skrev nyhedsbureauerne, at nogle journalister blev kidnappet,« fortæller Jesper Strudsholm til Journalisten.dk.
Trods advarslen fra Det Internationale Journalistforbund, som repræsenterer mere end 600.000 journalister i 120 lande, oplevede Jesper Strudsholm ingen reelle farer.
»Der er selvfølgelig altid en risiko, men jeg følte mig på ingen måde utryg, mens jeg opholdt mig i Congo,« siger Jesper Strudsholm.
Han mener ikke, at vestlige journalister er en særlig udsat gruppe i Afrika.
»Min opfattelse er ikke, at jeg er mere udsat, fordi jeg er journalist af profession. Men jeg tror, jeg er mere udsat, fordi jeg er fra Vesten. Jeg oplever, at man i lande med islamiske befolkningsgrupper som for eksempel Nigeria og Somalia, kan blive opfattet som repræsentant for Vestens værdier og derfor blive et offer for aggression,« fortæller Jesper Strudsholm.
Læs også DR's artikel 'Hjælpen til Congo er utilskrækkelig", hvor Jesper Strudsholm beskriver situationen i Congo.
Fotojournalist fra Berlingske Tidende Christian Als kom hjem fra Congo i fredags. Regerings- og oprørshæren var i kamp i de fem dage han opholdte sig i landet. I to dage arbejdede han i to forskellige flygtningelejre 15 kilometer nord for Goma i den østlige del af Congo.
»Jeg følte mig på ingen måde i fare. Jeg har aldrig prøvet at få akkreditering så hurtigt i et Afrikansk land før,« fortæller Christian Als.
3