VIDEN. Ifølge videnskaben i form af FNs klimapanel (IPCC) har mennesket omkring 10 år til at bremse udledningen af drivhusgasser til atmosfæren. Fra 2015-2020 skal de globale udledninger af CO2 begynde at falde. Hvis det ikke lykkes, så står vi over for ændringer med dramatiske følger for mennesker og økosystemer på hele kloden.
Pressen har et medansvar for at oplyse befolkning, politikere og erhvervsliv om risici – og om de politiske og teknologiske muligheder, der kan være i spil for at forebygge de værste klimakonsekvenser.
Foreningen af Energi- og Miljøjournalister (FEM-2004) påtager sig en del af ansvaret. I erkendelse af, at klimaproblemerne kræver globale løsninger, har vi besluttet at styrke den internationale efteruddannelse af medlemmerne. Vi har oprettet en efteruddannelsesfond, der består af bidrag fra partnere og fra FEMs medlemmer. Foreløbig har DONG Energy og Vattenfall lagt penge i fonden. Modydelsen er ét årligt fælles arrangement.
Det er vigtigt for foreningens troværdighed, at betingelserne for dette samarbejde er gennemsigtige. Derfor har vi formuleret klare principper for partnerskaberne, så vi kan fastholde foreningens uafhængighed af sponsorerne. Ved at lægge alt relevant materiale ud på www.fem-2004.dk kan alle kigge bestyrelsen over skulderen.
Pengene i fonden skal gøre det muligt for danske energi- og miljøjournalister at få et større udsyn i deres dækning af klimapolitikken, fordi vi i større omfang kan sende medlemmerne ud i verden og modtage internationale gæster, der kan bidrage til at give vores klimadiskussioner et stærkere perspektiv.
Foreløbig har vi givet støtte til en professionalisering af hjemmesiden op mod klimatopmødet i København i 2009, en studie-tur til Bruxelles med godt 20 deltagere, dækning af dette års klimamøde på Bali, efteruddannelseskurser og et kursus i ’Klima for begyndere’.
FEM opfordrer alle medier til at søge indsigt i et af det 21. århundredes største udfordringer. Valgkampen har vist, at der er brug for journalister med mere end overfladisk viden. Mediernes generelle udvikling med ringe tid til fordybelse viser, at der er desperat brug for journalister med baggrundsviden, overblik og internationalt udsyn. /
Foreningen af Energi- og Miljøjournalister
2