Journalister frygter Putin

 

 

En af Ruslands mest åbenmundede journalister, 69-årige Otto Latsis, er blevet overfaldet og mishandlet. Det sker få uger efter, at han havde fortalt journalisten om det øgede pres på medierne i Rusland og om rædslen for at kritisere præsident Vladimir Putin. 

MOSKVA. Overfaldet skete ved 22-tiden mandag den 10. oktober, umiddelbart efter at valgkampen til parlamentsvalget var indledt. Den politiske journalist Otto Latsis blev af ukendte gerningsmænd uden for sit hjem slået ned og mishandlet med spark i hovedet. Han fik hjernerystelse, en kæbeskade, mistede bevidstheden og blev frarøvet sin tegnebog og mobiltelefon.

Overfald på åbenmundede journalister er almindelige i Rusland. For en måned siden blev en chefredaktør myrdet af ukendte gerningsmænd uden for sit hjem.

Ifølge statistikken fra CJES, som informerer om overgreb mod journalister, er i alt tre russiske journalister blevet dræbt i år, mens syv er blevet alvorligt mishandlet. Gerningsmændene pågribes så godt som aldrig. Mange kæder overfaldene sammen med, at ofrene tidligere har kritiseret regeringen eller magtfulde virksomheder.

Otto Latsis har været en af præsident Vladimir Putins mest ihærdige kritikere. Igor Javenko fra det russiske journalistforbund har sagt, at man ikke kan udelukke, at et overfald på en så kendt journalist har med hans job at gøre. Ledelsen på Russkij Kurir, hvor Otto Latsis er stedfortrædende redaktør, betragter derimod hændelsen som et almindeligt tyveri og ikke som et politisk motiveret overfald.

Journalisten traf Otto Latsis i Moskva en måned før overfaldet. Der fortalte han om den balancegang, avisen må gå, for ikke at blive ramt af repressalier fra Kreml.

»Vi er en meget fri avis og vælger kun vore ord med omhu, når det gælder præsidenten. Når det gælder alle andre, skriver vi, hvad vi vil. Vi holder heller ikke igen, når det gælder krigen i Tjetjenien,« sagde Otto Latsis dengang.
Når det gælder præsident Putin er avisen imidlertid mere forsigtig, fortalte han også til Journalisten.

»Når det handler om fakta, skriver vi alt. Når det gælder kommentarer til politik, så bliver det delikat. I stedet for Putin skriver vi Kreml eller præsidentens administration.«
Pressefriheden er langt mere begrænset end under den forrige præsident, Boris Jeltsin.

»Dengang lo vi af Jeltsin og skældte ham ud, når han begik dumheder. Med den nuværende præsident kan vi gøre det én gang, og så ved vi, at det er sidste gang,« sagde Otto Latsis.

Repressalierne kan være uforudsigelige, eftersom selv erhvervslivet er styret af Kreml. Det har journalisterne på Russkij Kurir mærket. De dannede den nye avis i februar i år, fordi deres tidligere arbejdsplads, Novije Izvestija, blev overtaget af Putin-tro erhvervsfolk.

Oversættelse: Christine Møller.

1 Kommentar

karaksi berczeli marianna, hungary, csorna
15. JANUAR 2016
The 3. World wear win japan
The 3. World wear win japan with ufos and atombomb and napalm. More 50 motherships fly over europa, 10 over hungary, 30 over berlín and germeny. What is the scienes on lomonosov universitet, if not informatic study? This is japan books at me for all. He have not post ore unesco contact? Ufo attacks over the fasisizm country? Answer for hiroshima atombomb. The 102 years old pilot ingeniur had send from sapporro, where is 2 hours sun. Dead the sun also? Bombs in the sun, see smart television spektrum and duscovery via sat 3.