Journalister flygter fra Østafrika

Østafrikanske lande topper listen over flygtende journalister. Udover reporternes sikkerhed efterlader det også et stort problem med manglende journalistisk faglighed.

Østafrikanske lande topper listen over flygtende journalister. Udover reporternes sikkerhed efterlader det også et stort problem med manglende journalistisk faglighed.

Det står rigtig skidt til med pressefriheden i Østafrika. Somalia topper listen over flest flygtede journalister siden juni 2011 og tre andre østafrikanske lande, Eritrea, Etiopien og Rwanda, ligger også i top ti på listen. Den er udarbejdet af den amerikanske NGO Comitee to Protect Journalists (CPJ).

De sidste fem år er der fra de fire lande alene flygtet 168 journalister. Det tal inkluderer kun dokumenterede sager, hvor journalister flygter på grund af den fare, de ud sat for på grund af deres journalistiske arbejde. Udover de åbenlyse problemer for journalisterne og pressefriheden, efterlader det også en mangel på journalistisk professionalisme i de lande, skriver CPJ.

Et eksempel er den 29-åige politiske reporter Zerihun Tesfay, der flygtede i 2009 sammen med de fleste ansatte på den kritiske etiopiske avis "Addis Neger", som dermed lukkede. Nogle måneder forinden havde Etiopien indført en ny antiterrorlov, der kriminaliserede, der opildnede eller gav moralsk støtte til terroristgrupper.

»Da vi fandt ud af, at regeringen arbejdede på at retsforfølge vores journalister og redaktører med antiterrorloven, besluttede vi at flygte,« fortæller Zerihun. I 2011 blev 11 uafhængige journalister sigtet for med de samme paragraffer. Seks i Absentia fordi de var flygtet.

Udover de østafrikanske lande ligger Syrien og Pakistan også højt på listen over flest flygtede journalister. Samlet set er der dog sket i fald fra 67 flygtede journalister på sidste års optælling til 57 i år.

0 Kommentarer