Journalister får tæsk af politiet

I flere dage har pressen haft problemer i Serbien, hvor de får tæsk af nationalistiske demonstranter. Men nu er politiet også begyndt at banke dem, siger en chokeret journalist til Journalisten.dk.

I flere dage har pressen haft problemer i Serbien, hvor de får tæsk af nationalistiske demonstranter. Men nu er politiet også begyndt at banke dem, siger en chokeret journalist til Journalisten.dk.

Et pressekort om halsen er ikke nogen garanti over for politiet i Serbien.

Det fik journalisterne at føle i går, da de dækkede en demonstration i det sydeuropæiske land. Under optøjer mellem demonstranter og politi valgte politiet pludselig at angribe både journalister og fotografer, der dækkede optøjerne.

»De havde pressekort om halsen, som man skal have, men politiet var ligeglade. De slog og skubbede. En journalist blev slået flere gange i ansigtet, imens de slog og sparkede ham på resten af kroppen. Han flygtede til et hospital, hvor han ville have undersøgt sine skader, men her nægtede andre betjente ham adgang. Det endte med, at en betjent stormede mod ham og forsøgte at slå ham i hovedet med sin politistav,« siger Olivier Basille til Journalisten.dk.

Han arbejder for Reporters Sans Frontières og er bindeleddet mellem de mange korrespondenter i Serbien og resten af Europa.

»Vi ved godt, at medierne ikke er velkomne til demonstrationerne. Men det giver ingen mening, at politiet nu også overfalder dem,« siger Olivier Basille.

Politiets overfald på journalister kommer i kølvandet på nationalistiske demonstrationer, der har fyldt gaderne i Serbien efter den tidligere præsident Radovan Karadzic er blevet anholdt og anklaget for krigsforbrydelser.

De seneste tre-fire dage er flere journalister og fotografer blevet overfaldet af demonstranterne, og i den forbindelse er politiet blevet anklaget for ikke at gribe ind. Blandt andet har en fotograf fået brækket sit ben i optøjer.

»Først nægter politiet at beskytte pressen. Nu angriber de ligefrem pressen. Det er uhørt. Vi kan ikke påvirke demonstranterne, men vi kan påvirke den serbiske regering,« siger Olivier Basille.

Han henviser til, at Serbien er i forhandlinger om et EU-medlemskab og derfor bør træde varsomt i forhold til pressefriheden.

En tv-station har efter optøjerne valgt ikke at dække demonstrationerne i Serbien, og et andet nyhedsbureau har hyret sikkerhedsvagter, skriver Information.

Journalisten.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den serbiske ambassade i København.

0 Kommentarer