search

Journalister er midter-lejesvende

Center for Journalistik ved Syddansk Universitet har undersøgt om journalister og journaliststuderende stemmer på venstreorienterede partier. Svaret er nej - de stemmer på midterpartierne.

Center for Journalistik ved Syddansk Universitet har undersøgt om journalister og journaliststuderende stemmer på venstreorienterede partier. Svaret er nej – de stemmer på midterpartierne. 

'Røde lejesvende' er to ord, som ofte bliver brugt om journalister. Efter seneste Folketingsvalg i november 2007 rettede Ralf Pittelkow en hård kritik mod Danmarks Radios dækning. Han mente, at DRs indslag havde en 'voldsom slagside til fordel for oppositionen.

På Center for Journalistik ved Syddansk Universitet har de, med professor i journalistik, Erik Albæk i spidsen, i løbet af det seneste år gennemført to spørgeundersøgelser – én blandt journalister og én blandt studerende – som giver svaret på spørgsmålet: Danske journalister: Røde lejesvende?
Resultatet er, at journalister hverken stemmer på parti til højre eller til venstre, men i stedet søger de mod midterpartierne. Det skriver Erik Albæk i en kronik i Jyllands-Posten.

Center for Journalistik har spurgt Christiansborg-journalister om, hvor venstre- eller højreorienterede de er, og om hvilket parti de stemmer på.

71 procent af journalisterne karakteriserer sig selv som politisk midtorienterede. Til sammenligning ser 29 procent af 30-65-årige med gymnasieuddannelse, som journalister bedst kan sammenlignes med, sig som politisk midtorienterede. Reelt stemte seks procent af de politiske journalister på SF eller Enhedslisten, hvilket er langt mindre end befolkningen. Samme tendens viser dig for journaliststuderende.

I forhold til befolkningen stemmer betydeligt færre journalister på regeringsblokken, 32 procent. 51 procent af befolkningen og 46 procent af 30-65-årige med en gymnasieuddannelse stemte på regeringsfløjen.

»Pittelkow har fat i noget: De journaliststuderendes og de politiske journalisters politiske holdninger afspejler ikke befolkningens. Pittelkow har imidlertid ikke ret i, at "journalister ligger politisk langt til venstre for befolkningen som helhed". Hvad der adskiller danske politiske journalister og journaliststuderende markant fra befolkningen som helhed såvel som fra personer med gymnasieuddannelse, er, at de er midtsøgende – om end i opposition til den siddende regering,« skriver professor Erik Albæk i kronikken i Jyllands-Posten .

Kommentarer
13
Søren Rasmussen
03.10.08 08:38
Re: Journalister er midter-lejesvende
Socialdemokraterne og de radikale er ikke midterpartier - de tilhører venstrefløjen. Derfor har Pittelkow ret i, at journalisterne ligger langt til venstre for befolkningen. Det fremgår jo også af undersøgelsen: Mens 51% af befolkningen stemmer på blå stue, så stemmer kun 32% af journalisterne på blå stue. Det altså sige, at 68% af journalisterne stemmer på rød stue. To ud af tre journalister er altså venstreorienterede, hvilket bekræfter Pittelkows konklusion.   
Fremhævet af Journalisten
Michael Bjørnbak Martensen
03.10.08 09:51
Re: Journalister er midter-lejesvende

@ Søren Rasmussen

Har du læst kronikken? http://jp.dk/meninger/kronik/article1475372.ece 

Fremhævet af Journalisten
Søren Rasmussen
03.10.08 11:14
Re: Journalister er midter-lejesvende

@Michael

Ja, naturligvis, og professoren begår den fejl, at han betragter Socialdemokraterne og de radikale som midterpartier, og ikke en del af rød stue. Det afgørende er, at kun en ud af tre journalister stemmer på blå stue, mens to ud af tre journalister stemmer på rød stue. Og dermed har Pittelkow fuldstændig ret i, at de fleste journalister er mere venstreorienterede end læserne. Men det kunne være spændende at vide, hvor mange journalister, der stemmer på Dansk Folkeparti. 13% af befolkningen gør det, men jeg har aldrig mødt en journalist, der sagde, at han/hun gør det.

Fremhævet af Journalisten
Paula G. Larrain
03.10.08 12:26
Re: Journalister er midter-lejesvende
Tja, selv den gode professors empiriske undersøgelse er blevet udsat for vinkling. Socialdemokraterneet midterparti? Ikke ude af trit med befolkningen, når kun en tredjedel stemmer på samme side, som dem der har flertallet? Historien kunne være vinklet lige modsat og derfor ville jeg som professor nok holde mig fra at konkludere, men blot lægge fakta frem. Da jeg gik på DJH, foretog vi et prøvevalg og her fik jeg til opgave at ringe til Gert Petersen for at ønske ham tillykke med den nye flertalsregering. Udfra det faktum og Eriks fakta kan man vel også konkludere, at journalisterne klart er blevet mere borgerlige. Eller hvad? Jeg tænker mit - men altså højt :-)
Fremhævet af Journalisten
Søren Rasmussen
03.10.08 17:56
Re: Journalister er midter-lejesvende

Dækningen af den amerikanske valgkamp er et eksempel på, hvor ensidigt venstreorienterede danske journalister er - som dokumenteret af bloggen Punditokraterne, som bl.a. USA-eksperten, professor Peter Kurrild-Klitgaard er med til at lave:

 http://www.punditokraterne.dk/mere-om-danske-mediers-bias-post147557

 

Fremhævet af Journalisten
Henrik Lind Jørgensen
04.10.08 22:14
Re: Journalister er midter-lejesvende

I praksis er der næppe tale om et stort problem, da socialdemokrater jo ofte kalder det "den borgerlige presse". Enten taler de af erfaring, eller også er det noget, de har bildt sig ind, fordi det som politiker er så pokkers irriterende at se artikler eller indslag, der ikke hylder ens egen opfattelse. Og det er jo så kedeligt, at Socialdemokraternes egen presse er død.

Tilsvarende vil en Venstre-politiker måske forfalde til at udnævne journalister til SFere, fordi den borgerlige presse jo netop burde falde pladask for enhver Venstre-mand.

Vi journalister gør det vist ikke så tosset endda, sådan partipolitisk set, og ellers kan vi hente opbakning hos Rohde og Larrain. Den lokale DFer må såmænd også gerne overtage min stol, hvis det kan hjælpe på kvaliteten.

Fremhævet af Journalisten
Jens Yde
05.10.08 08:06
Re: Journalister tror de er i midten

Når en professor udtrykker sig på et forståeligt dansk, kan vi få et indblik i, hvad der rører sig i hovedet på sådan én. Det er vi andre, der er mærkelige, og ikke professorer, lektorer, adjunkter og deres disciple, lyder det gerne i deres budskab.

En professor i journalistik, en lærd i statskundskab, Erik Albæk, har undersøgt de politiske journalister på Christiansborg i den første videnskabelige undersøgelse af danske journalisters politiske holdninger. 

”Hvor det var 51 pct. af befolkningen som helhed og 46 pct. af de 30-65-årige med gymnasieuddannelse, der stemte på regeringsblokken, var det kun 32 pct. af de politiske journalister”, lyder det efter en optælling offentliggjort i Jyllands-Posten.

Christiansborg-journalisterne foretrækker Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre, kan vi forstå af sammenhængen, hvis vi kigger grundigt efter. Artiklen nævner ikke Socialdemokratiet overhovedet, mens det lille ekstremistiske akademikerparti Det Radikale Venstre nævnes en enkelt gang. Traditionen tro placerer samfundsvidenskaben de radikale i midten, og i midten hører Socialdemokraterne altså også til, ifølge undersøgelsen.

”Hvor 32 pct. af befolkningen som helhed og 29 pct. af de 30-65-årige med gymnasieuddannelse karakteriserer sig som politisk midtorienterede, er det hele 71 pct. af de politiske journalister”. 

Det fortælles endvidere: ”Journaliststuderende ved Danmarks Journalisthøjskole og SDU er mindre venstreorienterede end andre danske unge gymnasieuddannede, men også mindre end den danske befolkning som helhed. Kun (de få) RUC'ere er nogenlunde ligeså venstreorienterede som deres tidligere gymnasiekammerater”.

Den konklusion drages efter, at journalistspirerne blev bedt om at placere sig på en politisk skala fra 0 til 10, hvor de journaliststuderende hovedsageligt valgte at bedømme sig i niveauet 4-6. 

”Så de er markant mere midtorienteret end befolkningen som helhed”, konkluderer professoren.

Er videnskabsmænd på fast grund, når de bedømmer folk ude fra deres egen SELVOPFATTELSE? Jeg ville som journalist straks ringe til et par universiteter for at finde en professor, der vil kalde konklusionen for fusk. Hvis vi ser på Folketinget er ”det midterste medlem” en person fra Venstre, hvis vi holder os den gamle opdeling mellem højre og venstre. Det vil jeg blot minde om. 

Professor Albæks pointe er, at journalisterne IKKE skal ligne befolkningen, fordi journalisterne er højere uddannet. Journalisterne skal sammenlignes med andre højtuddannede, mener han.

Kan man det? Hvad er normalt, må man spørge? Hvis vi ser på Journalisthøjskolen og Danmarks Radio i tiden før Murens fald og Sovjetunionens sammenbrud 1989-1991, så bestod disse forsamlinger især af socialister og kommunister i forskellige varianter. Hvad ville der ske efter kommunismens sammenbrud, spurgte mange i 1991. Det viste sig, at journalisterne derefter klumpede sig sammen hos Det Radikale Venstre, der står stærkt på Nørrebro og omegn og på universiteterne. 

Det er tydeligvis nødvendigt for statskundskabs-professoren at sammenligne journalister med mennesker i disse storbymiljøer - og at gå ud fra journalisternes selvopfattelse - for at nå frem til, at de er midterorienterede.

Nu her i 2008-2010 kollapser finansverdenens hovedværk, Wall Street i New York, igen. Den ene storbank efter den anden vil segne, og selvfølgelig vil der blive oprør i gaderne. Alle går i øjeblikket rundt og er gale på hinanden. 

Vi må nu spørge os selv: Vil journalisterne, Nørrebro og studenterne på universiteterne efter oprøret vende tilbage til socialismen, vil de blive hos de radikale - eller hvad kan de ikke finde på?

Vil journalisterne under alle omstændigheder opfatte sig som midterorienterede? 

Jeg vil tro, at med tiden vil videnskab såvel som almindelige borgere sige, at det væsentlige i undersøgelsen fra Syddansk Universitet var at påvise, at journalister har en skæv selvopfattelse som midterorienterede og ikke, at de ER midterorienterede.

For bestemmer man selv, hvor man er i det politiske spektrum? De danske nazister har på deres hjemmeside oplyst, at de opfatter sig selv som værende venstreorienterede.
Fremhævet af Journalisten
Michael Bjørnbak Martensen
06.10.08 20:43
Re: Journalister er midter-lejesvende

Pittelkows påstand blev i alt fald demonteret:

"Pittelkow har imidlertid ikke ret i, at »journalister ligger politisk langt til venstre for befolkningen som helhed«. Hvad der adskiller danske politiske journalister og journaliststuderende markant fra befolkningen som helhed såvel som fra personer med gymnasieuddannelse, er, at de er midtsøgende - om end i opposition til den siddende regering. " 

Fremhævet af Journalisten
Søren Rasmussen
07.10.08 07:23
Re: Journalister er midter-lejesvende

@Michael Bjørnbak Mortensen

Forkert, Bjørnbak. Professorens undersøgelse dokumenterer, at 2/3 af journalisterne stemmer  til venstre for det politiske flertal, som et flertal af vælgerne stemmer på. Journalisterne er altså markant mere venstreorienterede end deres læsere, som Pittelkow konkluderede.

 

Fremhævet af Journalisten
Michael Bjørnbak Martensen
07.10.08 07:58
Re: Journalister er midter-lejesvende

@

Artiklen i Jyllands Posten rundes af med spørgsmålet, hvor interessant denne diskussion egentlig er, fordi andre faktorer måske er mere relevante. 

Du hævder, at Socialdemokraterne er meget venstreorienterede, hvilket må studeres nærmere - for tænker jeg tilbage på socialdemokratiet for 10 år siden, var der søreme flere røde faner, flere demonstrationer, flere store dagbladsannoncer med slagord og hvad der ellers har kendetegnet den venstreorienterede flanke i efterhånden mange år. 

Da Thorning startede, fornemmede man en genoprustning, hvad der i dag mere er blevet til et forsøg på at forny det politiske projekt med samarbejde og dialog som pejlemærker - og i dag ser noget anderledes på en lang række politikområder, fra udlændige- til skattepolitikken. 

Hvis man er meget ventreorienteret som socialdemokrat, er det i alt fald noget helt andet end for 10 år siden. 

Personligt har jeg det sådan, at fagligheden er lagt mere interessant, hvor jeg mener der er et stort problem i, at politikere og kommunikationsfolk finder det ganske let at sno dagbladsjournalisterne om deres lillefinger. 

Hvorvidt det er begrundelsen for dagbladenes noget faldende oplag ved jeg ikke - men jeg kan da godt forestille mig, at  journalistiske produkter, der kommer ind under huden på væsentlige spørgsmål, vil have bedre afsætningsmuligheder. 

Fremhævet af Journalisten
Jens Yde
07.10.08 08:15
Re: Journalister er lejesvende

Professor Albæk og hans team begår endvidere den fejl, at de ikke fortæller, hvor bredt de definerer "midten". Midten i Folketinget kan udmærket udgøres af en enkelt person, for eksempel af Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, der oplyser, at hun er student fra Morsø Gymnasium og journalist.

Der er kamp om at blive "manden i centrum". Bland andre har Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti, hævdet, at hun sidder på pladsen.

 Deler undersøgelsen højre, midten og venstre op i tre lige store dele, burde det være oplyst. Er der slet ingen journalister, der har konfronteret journalist-professoren med dette? Og hvor mange journalist-professorer er der egentlig her i landet?

Fremhævet af Journalisten
Søren Rasmussen
07.10.08 10:13
Re: Journalister er midter-lejesvende
Professoren begår den fejltagelse, at han definerer Socialdemokraterne og De radikale Venstre som midterfløj, mens Venstre, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti er højrefløj. Men Socialdemokraterne har altid været en del af venstrefløjen, fordi de er et socialistisk parti. De radikale var engang et midterparti, men det er altså længe siden. I dag tilhører de f.eks. i udlændingepolitikken den yderste venstrefløj.  De er ihvertfald blevet overhalet højre om af SF. De eneste midterparti i dag er vel Dansk Folkeparti. Ude i kommunerne har man kunne se, at de har peget både på socialdemokratiske som borgerlige borgmestre - ja, endda en SFer (i Kalundborg). Og
Fremhævet af Journalisten
Søren Rasmussen
07.10.08 12:55
Re: Journalister er midter-lejesvende

Danmarks største politiske blog Uriasposten kommenterer Journalistens artikel:

 http://www.uriasposten.net/?p=6206

 

Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen