UKRAINE

”Journalister er helt klart et mål i Ukraine”

Under krigen i Ukraine er journalister blevet et legitimt mål for militæret, siger generalsekretær for det internationale journalistforbund

Indtil videre er fire journalister blevet dræbt på opgave i Ukraine.

Derudover er flere journalister blevet såret efter beskydninger, herunder også to journalister fra Danmark.

Det vækker udtalt bekymring hos Anthony Bellanger, der er generalsekretær i det internationale journalistforbund, IFJ:

”Antallet af dræbte er meget højt, og jeg frygter, at det bliver endnu højere på grund af den russiske hærs aggressive fremfærd,” skriver han i et mailsvar til Journalisten.

Et klart mål

Anthony Bellanger er ikke i tvivl om, at det er med vilje:

”Journalister er helt klart et mål i Ukraine, og det fik vi for eksempel at vide fra det Sky News-hold, der filmede et væbnet angreb for nyligt. Det var et mirakel, at de kun blev lettere skadet,” skriver Anthony Bellanger om episoden, hvor britiske Sky News kom under angreb i begyndelsen af marts.

Han tilføjer, at militæret har gjort det legitimt at angribe journalister, og at de nu betragtes som følgeskader af de omfattende angreb.

”Men journalister er beskyttet af international lov som civile, der blot udfører deres mission om at viderebringe information,” lyder det.

IFJ har siden krigens begyndelse arbejdet med at sende skudsikre veste, hjelme og førstehjælpskasser til journalister, der er på arbejde i Ukraine. Det sker gennem samarbejder med de ukrainske journalistforbund NUJU og IMTUU. Helt lavpraktisk kan ukrainske journalister ansøge om sikkerhedsudstyr og andre fornødenheder gennem en hjemmeside.

”Jeg er meget bekymret, for der er mange journalister, der ikke har ressourcerne til at beskytte sig selv eller betale for forsikring,” skriver Anthony Bellanger videre.

sin hjemmeside opdaterer Committee to Protect Journalists løbende om angreb på pressen i Ukraine.

0 Kommentarer