Journalister bag bog om rockerklubben Bullshit vinder Cavling-prisen

Cavling-prisen går til journalisterne Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen for deres dokumentariske bog om Danmarks første rockerkrig. Bogen er baseret på flere end 100 mundtlige kilder og omkring 10.000 siders skriftligt kildemateriale fra Rigsarkivet (Opdateret kl. 16.13)

Vinderne af årets Cavling-pris er journalisterne Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen. Dét er netop blevet afsløret på Nationalmuseet i København, hvor prisuddelingen finder sted.

De vinder for deres dokumentariske bog ’Bullshit – fortællingen om en familie’ om Danmarks første rockerkrig.

Bogen er blandt andet baseret på flere end 100 mundtlige interview med bandemedlemmer, familier, kammerater, politifolk og pædagogisk personale. Dertil kom et skriftligt kildemateriale på omkring 10.000 sider, fremskaffet gennem aktindsigt fra Rigsarkivet.

Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, bød velkommen til Cavling-kandidaterne og de fremmødte på Nationalmuseet. Herefter gav han ordet til Cavlingkomiteens formand, Kaare Sørensen.

”Bullshit er tabernes historie. Det er en respektfuld fortælling om nederlagets anatomi uden på nogen måde at undervurderer krimialiteten bag,” sagde Kaare Sørensen til de to vindere ved prisoverrækkelsen.

Paralleller til nutidens bandekrig

Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen takkede for prisen. Blandt andet til deres chefer på henholdsvis Politiken og DR, hvor de to journalister har fået orlov for at kunne skrive bogen.

De to journalister – som ikke kun danner par professionelt, men også privat – takkede også deres to sønner for deres tålmodighed med dem i forbindelse med arbejdet.

De to Cavling-vindere drog i deres takketale også paralleller fra 80'ernes bandekrig mellem rockerklubberne Bullshit og Hells Angels til nutidens bandekrig i København.

”Vi håber, vores bog vil blive læst af meningsdannere og politikere i en tid, hvor vi igen står i en bandekrig. Vi kan se, at det ikke hjælper at straffe de unge hårdere, at isolere dem eller skubbe dem væk fra fællesskabet,” sagde Camilla Stockmann.

Også i indstillingen af de to til prisen blev trådene til nutiden trukket:

”I en tid, hvor nyhederne igen er præget af historier om skuddrab og voldsepisoder begået af radikaliserede unge, tilbyder Camilla Stockmanns og Janus Køster-Rasmussens journalistiske arbejde en enestående mulighed for at lade os lære af fortiden,” lød det blandt andet.

Bogen om Bullshit er udgivet på forlaget Gyldendal, som også ønskede de to vindere tillykke med prisen fra talerstolen.

Fraværet af en modfortælling satte dem i gang

Torsdag aften fortalte Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen sammen med de øvrige Cavling-nominerede om deres projekt ved et arrangement af Foreningen for Undersøgende Journalistik i JP/Politikens Hus i København.

Her fortalte Janus Køster-Rasmussen blandt andet, at fraværet af en modfortælling om krigen mellem Hells Angels og Bullshit inspirerede dem til at gå i gang med bogprojektet.

”Krigen foregik i 10 år, og historien om den er fortalt gentagne gange af vinderne. Af Hells Angels. Men tabernes historie, Bullshits historie, eksisterede ikke. Det totale fravær af den her modfortælling inspirerede os til at gå i gang med bogen,” sagde han.

Du kan læse mere om Cavling-vindernes tanker om projektet her.

De andre nominerede

I alt var fire journalistiske projekter nomineret til årets Cavling-pris. De tre andre var:

– Sebastian Abrahamsen og Mathias Koch Stræde, Information. For serien "Forført"

– Morten Svith, Århus Stiftstidende. For afdækningen af sagen "Skandalechefen"

– Line Gertsen, Laura Marie Sørensen, Maiken Steen Frederiksen, Astrid Fischer, Mathias Friis, Niels Jacob Schøtt og Thomas Overgaard, DR Nyheder, samt Jonas Deiborg og Christian Stemann, P4 København. For afdækningen af "Meningitis-sagen"

 

Opdateret kl. 16.13: Citater fra prisoverrækkelsen og detaljerne om vinderprojektet er tilføjet.

6 Kommentarer

Stig Jonstrup Pedersen
8. JANUAR 2018
Et tillykke til de to
Et tillykke til de to modtagere - det manglede da bare.
Men når det er sagt, ærgrer det mig umådeligt, at en historiebog - hvor velskreven den end kan være - skal have Cavling-prisen.
I disse tider, hvor den reelle, daglige journalistik er under stort pres, fordi det skal leveres mere og mere med en hastighed, der overhaler alle journalistiske dyder, er det med stor forundring, at Morten Svith ikke skulle have æren.
Jan Hillers
6. JANUAR 2018
Jeg bemærker at de to
Jeg bemærker at de to prisvindende forfattere er cand.mag. Har de gennemgået vort fags tillægsuddannelse? Eller fik de begge deres gode ansættelser uden? Er det så lidt gammeldags mesterlære der har lært dem de journalistiske basisdyder som skal til for troværdig journalistik.
Jeg insinuerer ingenting. Er kun nysgerrig.
Jesper Elle
5. JANUAR 2018
Helt enig med Hannibal
Helt enig med Hannibal Erngaard og Mie Petersen. Prisen burde være gået til Morten Svith, der har begået en prisværdig indsats i klassisk journalistisk stil. Han er blevet modarbejdet bevidst af kommunens ledelse og kommunikationsfolk, men arbejdede støt og ihærdigt videre. Det fortjener f..... Cavlingprisen.
Michael Kjærgård
5. JANUAR 2018
Vendsyssel Tidende 1991,
Vendsyssel Tidende 1991, JydskeVestkysten 2000, Nordjyske 2012. Jydekvoten opbrugt for dette årti, så hvad havde I ventet?
Hannibal Erngaard
5. JANUAR 2018
Rettet version:

Rettet version:

Kære Cavling-komité

Vi konstaterer med beklagelse, at I har valgt at prise smuk formidling af en fuldstændig gennemtærsket historie, hvor der bortset fra små detaljer intet nyt er at fortælle. Sidste udløbsdato for historien om Hells Angels og Bullshit, om Jønke og Makrellen og deres familier, er for længst overskredet. Der er allerede skrevet et utal af bøger om den sag, lavet film, tv og radio i lange baner, og selvom vi anerkender de to prisvindernes grundige research, så sætter vi alligevel spørgsmålstegn ved sandhedsværdien i udsagn, der refererer til begivenheder, der ligger så langt tilbage i tiden.
Vi anerkender, at bogen er særdeles velskreven. Men det alene er ikke nok til at vinde en Cavling.

Herfra skal der lyde stor ros til kollega Morten Sviths klassiske og gedigne afsløringer af korruption. Han arbejdede alene på den sag under særdeles vanskelige forhold. Flot arbejde! En Cavling værdig.

Med venlig hilsen

Mie Petersen og Hannibal Erngaard,
Kristeligt Dagblad

Flere