Journalistens magtmaskine

Journalisten præsenterer i dette nummer den første danske rangliste over magthavere i medierne. Med listen har vi i samarbejde med analysefirmaet Kaas & Mulvad forsøgt at trække de skjulte magthavere frem i lyset.  

Journalisten præsenterer i dette nummer den første danske rangliste over magthavere i medierne.
Med listen har vi i samarbejde med analysefirmaet Kaas & Mulvad forsøgt at trække de skjulte magthavere frem i lyset.

Det gælder eksempelvis direktør Henrik Jensen (nummer 32) fra mediabureauet Carat, der bestemmer, hvem der får reklamekronerne i kassen. Eller TDCs bestyrelsesformand, Jens Alder (nummer 39), der med et nik eller en affejende gestus kan definere, hvilke nye kanaler TV 2 skal satse på.

Listen afspejler, at magt kan udøves på mange planer. Politikere kan privatisere TV 2 i et hug eller give dagbladene røde tal på bundlinjen ved at fjerne momsfritagelsen. Ejerne bestemmer det næste træk. Slagfærdige chefredaktører og kommentatorer har indflydelse på den offentlige debat. Og endelig kan entreprenører med kapital og en god ide også ændre mediebilledet. Det er Nyhedsavisen – Jón Ásgeir Jóhannessons (nummer 3) distributionskoncept – et eksempel på. Det gælder også webentreprenører som Janus Friis (nummer 12) eller Morten Wagner (nummer 25). Sidstnævnte kan med et slag ændre det danske nyhedsbillede, hvis han gør alvor af tankerne om at lade store sites som Arto.dk og Dating.dk satse på nyheder.

Rangordningen kaster også indirekte lys på kustoderne. Der er meget fokus på de drastiske ændringer i Det Berlingske Officin og TV 2, men i virkeligheden burde stilstanden i en række danske mediehuse påkalde sig lige så stor opmærksomhed. Det er nemlig også magtudøvelse at sætte sit medie i stå. Som magasindirektørerne, der har forsømt at satse på nettet, eller en stribe regionale mediehuses bestyrelsesformænd, der godt kunne trænge til at få en gang bloddoping – her kunne man foreslå Per Mikael Jensen som donor.
Personligt ville jeg gerne have haft webredaktørerne højere op på listen på bekostning af dagbladsredaktørerne, fordi folk som Eb.dks redaktør, Erling Tind Larsen (nummer 84), i høj grad definerer journalistikken i fremtiden. Men panelet ville det anderledes og betegnede dem med rockerslang som 'prospects', der givet vil ligge højere næste gang.

I bladet har vi taget top 50 med, men det er værd at tjekke hele listen med 217 navne ud her på webben. Nede i graderne finder man for eksempel journalistiske trendsættere som Ole Birk Olesen (nummer 148), Mads Brügger (nummer 161) og Peter Øvig Knudsen (nummer 134).
David Montgomery – den ubestridte leder af Det Berlingske Officin – er entydigt Danmarks mest magtfulde mediemenneske. Med de aggressive spareplaner og profitkrav vil Montgomery ændre Danmarks største bladhus til en veritabel salgsmaskine. Der er indgået en videreudnyttelsesaftale, så stof kan bruges meget frit fra Urban til Århus Stiftstidende, og måske skal hele det redigerende led på sigt skæres væk. Læs, hvad Montgomery siger om den sag på side 17, og døm selv.

Listen er selvfølgelig hamrende uvidenskabelig, men den er samtidig dybt alvorligt ment.

Hamrende uvidenskabelig, fordi den ikke er udtryk for grundforskning, men derimod for summen af seks mediekenderes subjektive vurderinger. Se panelet side 14.
Som tidligere chefredaktør og paneldeltager Niels Lunde siger:

"Alle synes, magtlister er useriøse,
men at de er sjove at læse."

Men også dybt alvorligt, fordi den gerne skulle blive udgangspunkt for højlydte diskussioner om, hvad magt er, og hvem der udøver magten i og over medierne.

 

PS: Ideen er tyvstjålet fra The Guardian.

Med venlig hilsen

Jakob Elkjær, redaktør

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right