Journalistens konsekvensbarometer

Journalisten har undersøgt, hvilke målbare konsekvenser 25 prisvindende journalistiske projekter egentlig fik. Historien om kviksølvforgiftning på Grinstedværket fik konsekvens i form af erstatning til arbejderne. Ekstra Bladets kampagne mod børnelokkere på Arto får prædikatet tja, bum bum, fordi kun få løfter er indfriet, mens vi stempler DRs CIA-afsløringer som en fuser målt på konsekvenser.

Journalisten har undersøgt, hvilke målbare konsekvenser 25 prisvindende journalistiske projekter egentlig fik. Historien om kviksølvforgiftning på Grinstedværket fik konsekvens i form af erstatning til arbejderne.
Ekstra Bladets kampagne mod børnelokkere på Arto får prædikatet tja, bum bum, fordi kun få løfter er indfriet, mens vi stempler DRs CIA-afsløringer som en fuser målt på konsekvenser.

KONSEKVENS

KVIKSØLV
ERSTATNING. Kristian Jessen og Asger Havstein Eriksen fra Fagbladet 3F fik Bordingprisen 2009 for artikler, der beviste, at Grindstedværket udsatte medarbejderne for kviksølvforgiftning
EFFEKT. Beskæftigelsesministeren afsatte 25 millioner kroner til erstatninger. Sagerne kører i Arbejdsskadestyrelsen.

UDLÆNDINGESERVICE
NÆSE. Berlingske Tidendes gravergruppe fik FUJ-prisen 2009 for artikelserie om, at Udlændingeservice var for dårlige til at oplyse borgerne om, hvor let det reelt er at blive familiesammenført.
EFFEKT. Ombudsmanden kritiserede Udlændingeservice, der genoptog en række sager. Vejledningen til borgerne er forbedret.

SVIGT AF PSYKIATRISKE PATIENTER
PENGE. Anders Legarth Schmidt fra Politiken fik Kristian Dahls Mindelegat 2009 for artikler om systemets svigt af psykiatriske patienter.
EFFEKT. Folketinget afsatte 850 millioner kroner til hurtigere behandling af psykisk syge og pålagde regeringen, at tvang i psykiatrien skal mindskes.

DEN GULE FØRERTRØJES WHEREABOUTS
FYRING. Årets Sportsjournalist 2008, DR Sportens Niels Christian Jung, afslørede cykelrytteren Michael Rasmussens snyd med sine 'whereabouts' op til Tour de France.
EFFEKT. Michael Rasmussen måtte forlade løbet og blev fyret af Rabobank. Afsløringen betød, at cykelryttere i dag overvåges mere systematisk.

POLITIETS ALARMCENTRALER
REDDER LIV. Rune Holm fra TV 2/Bornholm vandt SpadestiksPrisen 2010 for historier om politiets alarmcentraler, der er for dårlige til at hjælpe personer i livsfare.
EFFEKT. Regionerne ansætter sygeplejersker på 112 til at vejlede med førstehjælp over telefonen. Alarmcentralerne kan i dag henvise til nærmeste hjertestarter. Det redder liv.

FORBRYDELSEN
PENGE. Cavlingprisen 2008 gik til journalister på Berlingske Tidende for artikelserie om politireformen. Serien viste, at politiet ikke altid kommer, når borgerne ringer.
EFFEKT. Rigsrevisionen gav daværende rigspolitichef Torsten Hesselbjerg ansvaret for problemerne. Rigspolitichefen gik af, og politikerne gav 843 millioner ekstra til politiet.

SORT ARBEJDE BLANDT ASYLANSØGERE
FYRING. Årets TV-pris 2008 i kategorien bedste nyhedshistorie gik til fire journalister fra TV-Avisen Søndag, der med skjult kamera afslørede sort arbejde blandt asylansøgere.
EFFEKT. Høje-Taastrup Kommune stoppede samarbejde med virksomheden A-Vask.

BESKÆTIGELSESMINISTERIET
GODTGØRELSE. Cavlingprisen 2009 gik til Orienterings Jesper Tynell, der blandt andet afdækkede, at Beskæftigelsesministeriet ulovligt brugte 300-timers-reglen til at standse udbetalingen af kontanthjælp til familier, der ikke var omfattet af reglen.
EFFEKT. Familierne fik kontanthjælpen udbetalt med tilbagevirkende kraft.

FORRÅEDE FÆNGSELSBETJENTE
UDDANNELSE. FUJ-prisen 2008 i aviskategorien gik til JPs Kristoffer Pinholt og Peter Ernstved Rasmussen. De havde skrevet om forråede fængselsbetjente, der styrer fængsler efter deres egen junglelov.
EFFEKT. Kriminalforsorgen rejste en række personalesager, og politikerne bevilgede penge til en ny uddannelse for fængselsbetjente.

MERE MAGT TIL SKOLELEDERNE
LOVGIVNING. Morten Tiim fra Lokalavisen Helsingør vandt Ugeavisernes Journalistpris 2008 for sagen om Hellebækskolen, hvor skolelederen – mod reglerne – bortviste elever, der havde hængt lærere ud som pædofile på Arto.dk.
EFFEKT. Sagen førte til en lovændring, så skoleledere kan smide elever ud af skolen uden forældrenes samtykke.

LÆGERNE I BOKSEVERDENEN
NÆSE. Årets Sportsjournalister 2009, Anders Damgaard og Jonas Nyrup, afslørede lemfældig omgang med uddelingen af starttilladelser i professionel boksning. Et svigt, der betød, at bokseren Jonny Jensen gik i ringen med en hjerneskade.
EFFEKT. En læge fik en næse, og Justitsministeriet nedsatte et udvalg.

OPERAHUSETS GRANIT
NYE REGLER. A.P. Møller sparede sølle fem millioner på at bruge kinesisk granit udvundet under kritisable arbejdsforhold. Det fremgik af Miki Mistratis dokumentarfilm "Operaen – Med døden i kulissen", der vandt Victorprisen 2008.
EFFEKT. A.P. Møller lavede om på interne CSR-regler.

TJA, BUM BUM

BØRNELOKKERNE PÅ ARTO
FUSER. Victorprisen 2009 gik til tre Ekstra Blads-journalister for afsløring af fire børnelokkere på chatsiden Arto.dk.
EFFEKT. Ekstra Bladet forlangte, at politiet skulle kopiere Ekstra Bladets metoder og oprette falske profiler på chatsider for at afsløre børnelokkere. Det gør politiet fortsat ikke, men en af de fire blev dømt.

BLEKINGEGADEBANDEN
FUSER. Peter Øvig Knudsen vandt en stribe journalistpriser for "Blekingegadebanden". Af bøgerne fremgår det, at bedre samarbejde mellem politi og PET kunne have stoppet banden tidligere.
EFFEKT. Justitsministeren har nedsat en Blekingegade-kommission.

BLODIG ALVOR I ARMADILLO
AUDITØRER. Ved Cannes Filmfestival 2010 vandt Janus Metz kritikerprisen for krigsfilmen "Armadillo". Filmen viser en mere brutal og blodig side af de danske soldaters indsats i Aghanistan.
EFFEKT. En auditørundersøgelse skal vise, om soldaterne overtrådte krigens love, da de kaldte skud mod sårede talebanere for en "likvidering".

I LÆGENS HÆNDER
UNDERSØGELSE. Line Holm Nielsen fik Kristian Dahls Mindelegat 2010 for blandt andet at afdække mangler ved vagtlægetelefonerne sammen med Berlingske Tidendes gravegruppe.
EFFEKT. 3 ud af 20 løfter er indfriet. For eksempel skal telefonsamtaler med vagtlæger båndes og vagtlægeordningen kulegraves. Resten af løfterne er syltet eller endnu ikke indfriet.

DØDSFALD BLANDT PSYKISK SYGE
OBDUKTION. Lars Teilmann, Nordjyske Medier, vandt SpadestiksPrisen 2008 for at afdække uforklarlige dødsfald blandt psykisk syge.
EFFEKT. Psykisk syge personer, der dør uventet, skal obduceres. Sundhedsstyrelsen har brugt et år på at undersøge eventuelle problemer med ordinering af antipsykotiske lægemidler.

LOV MOD KAMPHUNDE
POLITISK PRES. Med udgangspunkt i en række sager i Birkerød nord for København vandt Jesper Lundh fra Lokalavisen.dk Ugeavisernes Journalistpris 2009 for artikler om aggressive kamphunde.
EFFEKT. Historierne skabte fornyet politisk interesse for lovgivning mod aggressive kamphunde. Justitsministerens hundeudvalg var dog allerede gået i gang.

DEN BITRE SMAG AF TE
KONTROL. Freelancerne Tom Heinemann og Erling Borgen vandt FUJ-prisen 2009 i tv-kategorien for dokumentaren "Den Bitre Smag af Te" om slavelignende arbejdsforhold på Fairtrades te-plantager.
EFFEKT. Fairtrade suspenderede en af plantagerne, og kontrollen blev strammet op. Ifølge Fairtrade er der dog ingen garanti for, at man undgår fejl og mangler i fremtiden.

DAGBOG FRA MIDTEN
SVÆKKET IMAGE. TV-prisen 2009 for bedste dokumentar gik til Christoffer Guldbrandsens film "Dagbog fra Midten" – om manglen på ledelse og politisk indhold i det nystiftede parti Ny Alliance.
EFFEKT. Filmen var med til at svække Ny Alliances i forvejen vingeskudte troværdighed.


FUSER

DET GRÅDIGE VARMEVÆRK
FUSER. Årets Kreds 2-pris 2010 gik til journalist Nikolaj Skou fra Sjællandske Mediers Faxe-redaktion for afdækning af et tyskejet varmeværks prispolitik i lokalområdet. Priserne er så høje, at 400-500 husstande reelt er usælgelige.
EFFEKT. Energiklagenævnet har kigget på sagerne, og klagenævnets afgørelse betyder reelt, at beboerne skal betale op til 100.000 kroner, hvis de ønsker at stoppe som kunder.

CIAs DANSKE FORBINDELSE
FUSER. Billed-Bladets TV-Oscar 2009 gik til tre DR-journalister, der afslørede, at CIA brugte Danmark som mellemstation, når bortførte terrormistænkte blev fløjet til USA.
EFFEKT. USAs udenrigsminister Condoleezza Rice forsikrede, at USA ikke ville krænke dansk luftrum. Men hun forholdt sig ikke til, om det var sket.

DANSKERE I KRIG
FUSER. Tv-prisen 2009 for bedste faktaserie gik til Freeport Films "Danskere i Krig". Filmen viser blandt andet scener med danske soldater i kamp.
EFFEKT. Serien fik ingen politiske konsekvenser.

KULTURKOKS I SKIVE
FUSER. Merete Just fra Skive Folkeblad vandt Kreds 5-prisen, Den Gyldne Blok, i 2010 for sin dækning af konkursen i Kulturcenter Limfjord – en broget sag om sammenblanding af kommunale og private midler, der kostede skatteyderne i Skive Kommune millioner.
EFFEKT. Ingen blev stillet til ansvar.

PAMPERI I NUUK
FUSER. Elna Egede fik Carsten Nielsen-legatet
2008 for historier i Grønlandsposten/AG om politikere og embedsmænds køb af personaleboliger i Nuuk til vennepriser.
EFFEKT. Kammeradvokaten frikendte politikerne for hushandlerne.

Journalisten har bedømt de undersøgende journalistiske projekter ud fra, hvilke effekter historierne har haft. Vi har forsøgt at opstille målbare kriterier:

• Fyringer af centrale kritiserede personer.
• Næser til centrale kritiserede personer.
• Økonomiske konsekvenser i form af eksempelvis budgetændringer.
• Nye love og regler, som er lavet med tydelig henvisning til journalistikken.
• Domme eller konklusioner på undersø­gelser, som giver journalisterne medhold.

0 Kommentarer